CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мистерията на римските тунели на Бая

09/28/22 / ИСТОРИЯ
Дали е намерено светилището на кумейската Сибила?

Тунелът, поръчан от Агрипа в пещерата на Сибила.

culturespace.bg

Преди повече от 2000 години храмът „Бая“ (Baiae) в Рим е бил популярна дестинация; привличал с минералите си с предполагаема даряваща безсмъртие сила и като вероятен вход към Хадес. Сега са останали само мистериозните руини. Древният морски курорт Бая е място, където природата е пропита със свръхестественото. Бая се намира в южната италианска област Кампания. Разположен край залива на Неапол, Бая е бил морски курорт за богатите жители на Рим. Следователно Бая става известен с хедонистичния начин на живот на своите покровители. През вековете обаче местната вулканична дейност става причина голяма част от древния курорт да бъде потопена под водата. Въпреки че човек може да види римските руини в археологическия парк „Бая“, ще трябва да направи подводна обиколка, за да разбере напълно великолепието на мястото. И все пак Бая не е просто място за бягство за супербогатите в Рим. Горещите извори, които привличат покровителите на курорта, също му придават известна тайнственост.

Входът към тунелите на Бая

През 1932 г. входът на неизвестен досега антрум (камера) е открит от италианския археолог Амедео Майури. Тъй като Майури и неговият екип не продължават с изследването си (след като проникват в тунела няколко фута те прекъсват работата си), мистерията на антрума остава непроучена. През 60-те години британският археолог Робърт Паджет и много по-младият приключенец Кийт Джоунс от ВМС на САЩ решават да проучат тези руини. След като преминават с мъка през тесния отвор, те се озовават в тесен тунел и усещат миризмата на вулканичен газ. Паджет установява, че началото на тунелния комплекс е насочено към летния изгрев и тунелите вървят перфектно от изток на запад към изгрева на равноденствието. Това показва, че определени ритуали са били фактор по време на изграждането на тунелите. Двамата откриват много ниши, предназначени за лампи по тунелите и индикации, че целенасочено се влиза в сградата и се излиза от тунелите така за да ги опази скрити. Те откриват също нещо, което изглежда като вентилационна система в тунелите. Истинската мистерия обаче се появява, когато стигат до края на стръмен тунел. Точно след остър завой течала струя вряща вода. Каменната площадка сякаш изчезвала в мрака. Мъжете решават, че ако Хадес наистина съществува, току-що са открили митичния му вход. През 1965 г. двамата мъже, с помощта на полковник Дейвид Луис, установяват, че кипящата вода се дължи на подземни вулканични камери, които произвеждат горещи извори. Въпреки това, дори и с това ново знание, те все още не могат да разрешат мистерията кой е построил тунелите на Бая или каква е истинската им цел.

Бая-Комплесо Термал Романо

Въз основа на откритията си Паджет се опитва да докаже, че това е легендарната „Пещера на Сибила“, описана от древни автори. Говори се, че кумейската Сибила, което означава Пророчицата, е жена на име Амалтея, която е живяла в пещера във Флегрейските полета, сиреч в района, където е открит тунелът. Според легендата тя имала силата да пророкува и надрасквала бъдещето върху дъбови листа, разпръснати на входа на нейната пещера.
По време на управлението на Таркуин Гордия, последния от митичните царе на Рим, се казва, че Сибила е предложила на краля девет книги/свитъка с пророчества на изключително висока цена. Кралят отказал предложението ѝ и Сибилата си тръгнала. Когато се връща, Сибилата има шест останали книги/свитъка, тъй като три били изгорени. Тя предлага на краля останалите книги/свитъци на същата цена, но Таркуин отново отказва. Сибилата се появява за трети път само с три книги/свитъка, които са останали, и кралят най-накрая приема нейното предложение. Книгите/свитъците са безопасно съхранявани в каменен сандък в трезор под храма на Юпитер в продължение на стотици години след управлението на Таркуин. С тези книги/свитъци са се консултирали само когато Рим е бил изправен пред криза.
Според Паджет характеристиките на тунелната система предполагат, че тя е била конструирана, за да имитира посещението в митичния подземен свят на гърците. Например подземният поток от сярна вода може да е представлявал река Стикс, която току-що починалите трябвало да прекосят, за да влязат в Хадес. Тъй като в единия край на потока има каменна площадка, Паджет предполага, че лодка е чакала, за да прехвърли посетителите. В края на потока има стълбище, което води до скрито светилище. Паджет смята, че светилището би приютило някого, представящ се за кумейската Сибила.
Сярата се издига от отдушник над безплодното вулканично плато, известно като Флегрейските полета – суров лунен пейзаж, свързан с легенди за пророчества.
Наред с други наблюдения, Паджет предполага, че системата от тунели е служила за ритуални цели. Но това тълкуване е спорно. Освен това има много въпроси, на които все още се чака отговор. Например никой не знае със сигурност кои са строителите на тези тунели и времето, когато са построени. Това, което е сигурно, е, че тунелите ще продължат да бъдат мистерия, докато не бъдат открити допълнителни доказателства, или ще заемат своето място в списъка на неразгаданите мистерии в историята на човечеството.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.