CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Мистерията около планината Шаста

03/13/22 / МИСТИКА
Много хора вярват, че чакрата на планината Шаста е коренната чакра на планетата

culturespace.bg

Поетът и изследовател Хоакин Милър го казва по-хубаво: „Самотна като Бог и бяла като зимна луна, планината Шаста се издига внезапно и самотно от сърцето на големите черни гори на Северна Калифорния”
Планината Шаста в своята цялост е свещено място. Различни вихри се вият навсякъде около планината и резонират с много специфични честоти, като катализират и трансформират по уникални и целенасочени начини енергията на човека.
Много хора вярват, че чакрата на планината Шаста е коренната чакра на планетата. Други обаче отбелязват, че този вулкан резонира с енергията на коронната чакра на чистия Бог, дух и божественост в баланс и хармония с всички чакри, във всички измерения (както Отгоре, така и Отдолу). Освен това има вихри на различни височини в планината, които резонират с честотата на всяка от всичките седем чакри. Има и вихри, които имат специфично проявление и мистични качества. Планината е уникална и с това, че (като Хавай) Свещените места могат да променят формата си съобразно катализиращата честота, необходима за еволюцията на всеки индивид в момента. Само да бъдеш във или близо до планината, вдъхва страхопочитание и променя вибрацията на всички, които я посещават.
Докато много от вихрите са добре познати на привлечените от Планината, не по-малко, и то от най-мощните, лежат скрити на по-неизвестни места. Когато пристигнете в Северна Калифорния, в градчето Монт Шаста (около 3000 жители), веднага ще ви поемат местните гидове и ще ви предложат пътуване към тези мощни места, които излъчват сила.
Покрит с борове планини, заобикалящи долината, най-известната забележителност на града е мистериозният снежен вулканичен връх на планината Шаста, който се извисява над 14 000 фута ( ок. 4267 м).
Известен с живописния си планински терен, връх Шаста привлича посетители от цялата страна. Всяка година хиляди хора се изкачват, катерят, лагеруват и се наслаждават на красотата, която тази планина може да предложи.
Но тя крие мистерии, които карат учените от калифорнийската вулканична обсерватория да вярват в нещо неземно и странно за града на планината Шаста. Комбинацията от град със сложна и богата история и планината, която с визията си излъчва необикновена сила правят това място притегателно за много хора.

Планината Шаста, върхът.

Индианците са смятали планината Шаста за свещено място. Те вярват, че планината е била свещеният център на вселената и е обитавана от духовен вожд, дошъл от небесата. Хоакин Милър (Наричан „Поетът на Сиерите“ и „Байрон от Скалистите планини“, Синсинат Хинер Милър, псевдоним Хоакин Милър, също е наричан „позьор“ и „фарс“ по време на кариерата си като адвокат от XIX век, съдия, ездач на пони експрес, вестникар, учител, готвач, миньор, природозащитник и поет) също записва различни легенди около планината, свързани с индианците през 70-те години на по-миналия век. Според него планината Шаста е била друга фокусна точка в свещените приказки за коренното население кламатите (хората Кламат са индианско племе от културния район на платото в Южен Орегон и Северна Калифорния; днес те са вписани сред федерално признатите племена)— смятало се, че е обитавана от духа на вождя Скел, който се е спуснал от небето до върха на планината.
Планината Шаста е популярна зона за наблюдения на НЛО. Имайки предвид броя на мистериите и легендите около нея, наблюденията на НЛО не са най-изненадващото нещо, за което може да чуете. И когато вземете предвид и честите други наблюдения в близките градове като Дънсмуър, извънземните загадки на планината Шаста започват да придобиват повече смисъл.
Последното твърдение за наблюдения на НЛО в планината Шаста , което влезе в заглавията на медиите, датира от февруари 2020 г. Снимка на светещо кълбо в небето в района стана вирусна в Интернет. Много хора, включително теоретици, вярват, че това е летяща чиния от космоса. Някои от наблюденията се обясняват с метеорологични явления. Планината е толкова висока, че създава свой собствен микроклимат. Службата по горите на САЩ заявява, че влажните въздушни маси, издигащи се от страната на планината, могат да създадат лещовидни облаци, които може да изглеждат като космически кораб. Въпреки това много уфолози казват, че това не обяснява някои от бързо движещите се обекти и светлини, които са били забелязани да се реят из района.
Друга известна легенда около планината Шаста е изгубеният древен град под вулкана. Някои местни жители твърдят, че под вулкана има сложна система от тунели (тунели наистина има и не са изучени докрай), които водят до изгубения град, който е бил дом на лемурийската цивилизация.

Вихри около върха на планината Шаста

Според легендата лемурийците са имали конфликт с хората на Атлантида заради идеология, което е довело до термоядрена война. Когато битката приключва, оцелелите лемурийци избягват под скалите и се заселват в подземния град Телос.
Носят се слухове, че лемурийците все още са живи и обитават кухини под вулкана. От време на време излизат на повърхността на Земята и създават лещовидни облаци, за да скрият своите скъпоценни блага. Смята се, че лемурийците са високоеволюирали хора, които са високи седем фута (ок. 2,15 м), с дълги пуснати коси. По разкази на очевидци последните засичания на лемурийци са били през 40-те години на миналия век.
Но има и по-зловеща страна на нрава на планината Шаста, която според някои е причината за повече от случаите на изчезнали хора. През 1934 г. ексцентричен възрастен англичанин се появява в град Стоктън, Калифорния. Мъжът твърди, че е милионер и отказва да даде истинското си име, като вместо това се нарича „Дж. К. Браун“. Браун казва на гражданите, че е открил изгубен град в близката планина Шаста. И тъй като от началото на XX век се говори, че тази планина е домът на лемурийците – просветена раса, която е била известна на последователите на Ню Ейдж и мистичните кръгове, Браун твърди, че е открил древно лемурийско село, скрито в планината Шаста, и че е намерил пещера в планината, която води до руините на мястото. Този откъс е от „Архивът „Стоктън“ (Stockton Record) и включва разказа му от първо лице за неговото откритие: „Две стаи с размери около 12 на 20 фута (3,65 на 6,10 м) бяха пълни с медни и златни плочи, около три на четири инча (ок. 8 на 10 см) и вдлъбнати, така че едната лежеше вътре в другата. Стаите бяха буквално пълни с тези плочи, изписани старателно. Друга стая съдържаше много оръжия. Копията от закалена мед бяха такива, че човек да може да огъне главата на оръжието към основата на дръжката и то да отскочи обратно на мястото си.
В селото има прокарани улици. В една дълга стая бяха положени под ъгъл към стената 27 скелета, най-малкият от които беше 6 фута и 6 инча (ок. 2 м), а най-високият – повече от 10 фута (повече от 3 м). В друга стая лежаха, очевидно балсамирани по някакъв таен процес, телата на мъж и жена, облечени в кралски мантии, за които вярвам, че са кралят и кралицата на тази раса. Стаята за поклонение беше красива на вид. По стените имаше три големи кръста, които не бяха от обичайния модерен тип, и слънце, проектирано, обработено в мед и злато. Лъчите на слънцето бяха изработени в златни нишки. Смятам, че имаше 13 статуи, направени от мед и злато.
Вярвам, че тази раса от хора формира важна връзка в древната американска цивилизация. Те са били висококвалифицирани майстори, както показва работата им. Тъй като имаше сияние на три от тези статуи, вярвам, че са използвали радий, и вярвам, че с помощта на радий те закаляват медта”.

Пещерата на Плутон (или Плутоновата пещера).  Тръбата е на около 190 000 години, което е доста старо за тръба от лава, тъй като те обикновено се срутват бързо (в геоложки план). 

Браун е нетърпелив да разкопае мястото. Първоначално той иска семейството му да му помогне, но роднините му загиват един след другиго. Той се обръща към хората от Стоктън и е готов да сподели съкровището, което може да намери.Организира експедиция, планира всички подробности, но през деня, определен за начало – 18 юни 1934 г., той изчезва безследно. Може би е излъгал или е обикновен измамник, но странното е, че Браун никога не е взимал пари от своите последователи. Той прекарва шест седмици в организиране на експедицията, планирайки всеки детайл, но никога не поисква нито стотинка! Възниква въпросът: Защо Браун би посвещавал толкова много време на измама? Във всеки случай Браун изчезва, но името влиза в легендите за планината Шаста. Някои твърдят, че Браун е бил убит от правителството или от самите лемурийци. Неговата самоличност и до днес си остава неизвестна.
Друга история е за тригодишно момче, което изчезва в планината и е намерено да се скита около пет часа по-късно. Момчето казва, че е отведено в пещера от странни същества, които не са хора. През май 1999 г. опитен турист изчезва в планината по време на катерене. Издирвателните екипи не откриват никакви следи от него. Нито тялото му, нито вещите му така и не са открити. Съвсем скоро 28-годишен мъж от Сан Франсиско изчезна безследно през май 2021 г., докато посещава планината.
Планината Шаста отдавна е влязла в теориите като едно от свещените места в света, което може да упражнява огромни сили върху хората и другите живи същества, подобно на пирамидите в Египет, Стоунхендж във Великобритания и Мачу Пикчу в Перу, и като тези обекти се смята за портал към различни измерения. Вярващите са очаровани от тези места с концентрирана енергия, която може пряко да повлияе на съзнанието им.
Може да буди недоверие предположението, че те са проходи към друго измерение, но през 2013 г. изследвания, финансирани от НАСА откриват съществуването на X-точки, скрити портали в магнитното поле на Земята. Допълнителното проучване установи, че тези портали се отварят и затварят високо над атмосферата няколко пъти на ден.
Без значение в какво вярват хората, всички ще се съгласят (особено тези, които са я посещавали), че планината Шаста със сигурност има аура на тайнствен обект, който крие много въпроси. Може никога да не разберем истината, но както при толкова много други мистериозни места на тази планета, все още предстои да видим.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.