CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Митология на… митологията

03/04/21 / ИСТОРИЯ
Често срещани заблуди за митовете на древните гърци и римляни

culturespace.bg

Митовете за Древен Рим и Древна Гърция и днес са все още много популярни.
Но в същото време съществуват редица модели и стереотипи относно митологията на тези два древни народа.
В този преглед ще развенчаем често срещаните заблуди за старите богове и митовете, свързани с тях.

1. ГРЪЦКАТА И РИМСКАТА МИТОЛОГИЯ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ
Общоизвестно е, че пантеонът на боговете в римската митология черпи своите корени от митологията на гърците. И така, прототипът на Римската Венера е гръцката Афродита, а римският Юпитер в митологията на гърците е Зевс. Има много такива примери. Поради това се смята, че няма разлика между митовете на древна Гърция и древен Рим. Но това не е така. Например римляните вярвали, че достойният живот гарантира висок статус в задгробното битие, докато древните гърци не са давали приоритет на задгробния живот.

2. ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ СА ИМАЛИ ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ПАНТЕОН ОТ БОГОВЕ
Подобно на много религии, древногръцката митология се е развила и се е променяла с течение на времето. Учените вярват, че митовете и традициите са започнали да се развиват около 2000 г. пр.Хр. И вероятно са произлезли от други древни религии, например критската. „Илиада“ и „Одисея“ са написани от Омир между 800 и 700 г. сл.Хр. А по това време системата от вярвания се е променила много. Например в елинистичната империя хората често почитали основателите на своите градове, а хората, живеещи в близост до водни басейни, вярвали в нимфи и им се покланяли. В допълнение, много от легендите се предавали устно от доста дълго и не е изненадващо, че са се променили с течение на времето.

3. ИМА САМО 12 ОЛИМПИЙСКИ БОГОВЕ
Смята се, че на планината Олимп е имало 12 богове и богини. Проблемът е, че различните източници, включително различни древногръцки текстове, не винаги споменават едни и същи богове. Олимпийците включват Зевс, Хера, Посейдон, Деметра, Атина, Аполон, Артемида, Арес, Хадес, Афродита, Хефест, Хермес и Хестия или Дионис, някои от които понякога са заменени от Хебе, Хелиос, Селен, Еос, Ерос или Персефона…

4. ТИТАНИТЕ СА ЗЛИ БОЖЕСТВА
Титаните са божества в гръцката митология, които са родили олимпийци като Зевс, Посейдон, Хера, Хадес, Деметра и Хестия. А после тези нови млади богове свалят титаните. Въпреки че сега е обичайно титаните да се изобразяват като лоши, всъщност те, подобно на олимпийците, са имали човешки качества (терминът е „антропоморфни богове“ – бел.пр.) – тоест сред тях е имало както добри, така и лоши, както и сред други богове.

5. ЗЕВС – ВСЕМОГЪЩ БОГ
Това погрешно схващане се дължи на проектирането на аспекти на съвременните религии върху древните. Много хора вярват, че Зевс е бил някаква древна версия на техния истински, всемогъщ Бог, но това далеч не е така. Съдейки по описанията, Зевс има много човешки качества и също не може да контролира всичко, включително други богове и съдби.

6. ХАДЕС – ВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ЗЛОТО
Общоприето е, че Хадес е бил някакъв коварен злодей. Тази заблуда се ражда и поради факта, че той управлява подземния свят. Тази работа всъщност му била поверена от Зевс и Хадес просто я изпълнява вярно. Естествено, Хадес не е съвършен – например, той отвлича Персефона. Но кой не е без грях… Аида изобщо не била смятана за зла или за нещо като дявол.

7. ВСИЧКИ БОГОВЕ СА БИЛИ ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ
Всъщност в гръцката митология поетите често описват полубогове, които нямат нищо общо с божествата. Те често са истински хора, които се смятат за герои. Ето защо са описани като богове.

8. ПАНДОРА ОТВАРЯ КУТИЯТА И ПУСКА ЗЛОТО В СВЕТА
Изразът „кутията на Пандора“ е доста известен, но в оригиналните митове не се споменава за отваряне на кутия. Митът се появява в стихотворение, озаглавено „Творби и дни“ от древногръцкия поет Хезиод, което е написано около 700 г. пр.Хр. В тази поема Пандора отваря питоса (голяма древногръцка кана) и освобождава злото в света. През XVI век Еразъм Ротердамски превежда историята на латински, като заменя питоса с кутия.

9. ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ СА ПОЧИТАЛИ АРЕС, БОГА НА ВОЙНАТА
Тъй като една от най-епичните поеми „Илиада“ разказва за война, много хора вярват, че богът на войната е почитан в древногръцката митология. Всъщност древните гърци се опитват дори да не споменават Арес, тъй като той е смятан за жесток и има труден характер. Освен това митовете казват, че Арес не е харесван дори от собствените си родители Зевс и Хера.

10. ДРЕВНИТЕ МИТОВЕ ОТДАВНА СА ЗАБРАВЕНИ
Въпреки че въпросните религии изчезват напълно около IX век сл.Хр., все още съществуват препратки към тях (и не само в поп културата, макар че има много филми за Херкулес). Първоначално олимпиадата е фестивал в чест на Зевс и някои учени твърдят, че митологията е повлияла на християните. Често свързват Иисус с Дионис, бога на виното, обредите и плодородието.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.