CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

МОЯТА ЛЮБИМА КНИГА Коко Шанел – вечната

07/10/20 / ИЗКУСТВО
„Модата се променя, но стилът остава!”

Тони ТОПАЛСКА

Есенна вечер в Париж през 1970 г. Улица „Камбон“. Елегантен апартамент. Всичко блести – кристалът на полилеите, лакираните китайски масички, сребърните кутии върху тях, позлатените рамки на огледалата, светлият декор на мебелите… Огънят пращи в камината с двата бронзови елена. А гостите… Техният блясък затъмнява блясъка на интериора. Все пак това е специална вечеря в чест на херцога и херцогинята на Уиндзор. Но в центъра й е една дребна жена, облечена в бял копринен костюм, изправена, с едната ръка в джоба, в другата – със запалена цигара, блестящи очи, ярки червени устни… да, тя е: Коко Шанел. На 85 години. А на другата година ще си отиде.
В края на XIX век започва нейният път, трудно и мъчително. Дете на бедност и на извънбрачна връзка, тя като че ли носи това клеймо за цял живот в душата си. Сиропиталище, католически пансион, в който заработва присъствието си… среда груба, мизерна… с една посока: към дъното. Но не за Габриел Боньор Шанел. Дръзка и прагматична, тя воюва за всяка стъпка напред и нагоре. Една вдъхновяваща история на живот като роман. История на една упорита и независима жена, тръгнала от низините и стигнала до световните върхове.
На сцената на малко кабаре в следвоенна Франция младата шивачка Габриел си докарва някой франк допълнително. Нейната песен за петела „Ко-ко-ри-ко“ обаче се запява и и дава името, с което по-късно ще я познава светът: Коко. В интерес на истината трябва да кажем, че тя не си го е харесвала много.
Габриел Шанел има всички необходими качества, за да успее – упоритост, прагматичност, усет за хора и бизнес, умението да поставя цели и… безспорния талант да прави от нищото нещо, на съвременен език – креативност. А не е ли това основното качество, необходимо на всеки дизайнер? Тя вижда отвъд видимото. Един мъжки пуловер, който не й е удобен, тя срязва отпред, обточва го с панделка в същия цвят и ето че е родена идеята за нейния неповторим костюм „Шанел“. Нейните дрехи винаги имат големи продажби, защото тя умее да предугажда търсенето. Въвежда нова освобождаваща модна линия – след тежките кринолини и стягащите корсети. „Открива“ трикото, което й става любима материя – и нейните костюми и рокли – меки и удобни, завладяват света. „Малката черна рокля“, парфюмът „Шанел No5», блестящите аксесоари, които за първи път „смесват“ златото и среброто с ефектни, но по-обикновени материали…

Коко Шанел

Тя не е учила бизнес в Харвард, но интуитивно знае, че популярността продава. Освен това познава хората, познава жените… И като всяка истинска жена, е имала много любов през живота си. Наистина, имената са различни –от Етиен Балзан,кавалерийски офицер с имение и наследство, дал й първата възможност да се изяви като… шапкарка, през Артър Кейпъл ‘Бой’ – богат англичанин, – голямата й любов, и великия княз Дмитрий, до още по-голямата й любов – най-богатия човек в Англия – херцога на Уестминстър. Но каквито и колкото да са имената, винаги са от каймака на обществото. А дамската част от блестящата компания, естествено, си шие при Шанел и оттук е авторитета й – влиятелната клиентела, високите цени… всичко, което я прави богата, много богата. Но за нея парите не са всичко. Важен е стилът, важна е класата – мечта и мираж от бедното й детство, а сега тя е техен проповедник. Както барон дьо Мейер, арбитър за вкуса в модната библия „Вог“, пише за нея: „изтънчена жена с инстинктивна елегантност и безпогрешен вкус“.
Целият богат живот на законодателката на модата на всички времена откриваме в 160-те страници на биографията на модната кралица „Коко Шанел” от Джанет Уолак. Стегнатият стил на авторката разкрива действителността между двете войни, а след това проследява богатата биография на тази жена, оставила във времето, в което е живяла, следата на своята неповторимост – следа, която откриваме и в днешния XXI век. Защото, както казва Коко Шанел: „Модата се променя, но стилът остава!“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.