CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Набта Плая: най-старият известен астрономически обект на Земята

10/23/20 / ИСТОРИЯ
Каменна обсерватория на повече от 7000 години

culturespace.bg

Набта Плая е забележителен обект, съставен от стотици праисторически могили, стели и мегалитни структури, разположени в Нубийската пустиня, на около 100 километра западно от Абу Симбел в Южен Египет. Те са резултат от напреднала градска общност, възникнала преди приблизително 11 000 години и оставила след себе си огромно количество артефакти от камък, които са определени от учените като най-старата известна астрономическа обсерватория от мегалити в света. Някои археолози вярват, че хората от Набта Плая са създали първите градове на Нил, предшественици на градовете, възникнали в Египет хиляди години по-късно.

Календарният кръг

Древните останки от Набта Плая са открити за първи път през 1974 г. от група учени, ръководени от Фред Уендорф, професор по антропология от Южния методистки университет в Тексас, когато те забелязват керемиди и други артефакти, стърчащи от пустинния пясък. „Докато всички разглеждаха храмовете, [Уендорф] реши, че ще разгледа пустинята“, казва Джон Макким Малвил, почетен професор в катедра „Астрофизика и планетарни науки“ от Университета в Колорадо и експерт по археоастрономия. Ромуалд Шилд, многогодишен приятел и сътрудник на Уендорф, помни историята на откритието. Той разказва как целият екип е карал през пустинята през 1973 г. и как виждат върху горещия пясък мегалитни останки. Отначало Уендорф смята, че това са естествени образувания. Но скоро осъзнава, че мястото някога е било голямо езеро, което би унищожило всякакви подобни скали. По време на разкопките, в началото на 90-те години, Уендорф и полският археолог Ромуалд Шилд разкопават мястото и откриват кръг от камъни, които изглеждат подредени така, че да съответстват на определени звезди по някакъв тайнствен начин.
„[За] Фред и мен Набта Плая е сред най-скъпите ни открития в праисторическата археология“, казва Шилд.
Една от най-значимите структури в Набта Плая е каменен кръг, датиращ от поне 7000 години. Той е сред най-старите от археоастрономическите устройства, проектирано като праисторически календар за отбелязване на значимите небесни явления – лятното слънцестоене, което е свързано с настъпването на летните дъждове, и подреждането на звездите в нощното небе, с което се ориентират при пътуванията си през пустинята.

Ориентири в Календарния кръг

Каменният кръг, който е с диаметър само четири метра, е съставен от четири двойки по-големи камъни и поредица от по-малки. В центъра на кръга има два реда от по три камъка. Използвайки сателитна технология, проучванията на професор Уендорф и на Университета в Колорадо, Джон Макким Малвил открива, че две от двойките са подравнени така, че да образуват линията север-юг, докато останалите две двойки образуват линията изток-запад. Местоположението на камъните изток-запад е изчислено така, че е съобразено с местоположението на изгрева и залеза на слънцето по време на лятното слънцестоене преди 6500 години. Астрофизикът Томас Г. Брофи, бивш физик на НАСА, предполага, че трите камъка от южният ред вътре в кръга представляват трите звезди от пояса на Орион, докато останалите три камъка представляват звездите на Орион, както са позиционирани в небето преди хиляди години.
Близо до Календарния кръг, който е направен от по-малки камъни, има подравнени големи мегалити. Южните линии на тези мегалити, доказва Брофи, са подравнени към същите звезди, както са представени в Календарния кръг – всички през една и съща епоха, около 6270 г. пр.Хр. Корелацията на Календарния кръг с пояса на Орион се е случила между 6400 г. пр.Хр. и 4900 г. пр.Хр., което съвпада и с радиовъглеродното датиране на съчки и кости от лагерните огньове около кръга.
Практически погледнато, мегалитите също биха помогнали на хората от Набта Плая да определят дъждовния сезон, който става по-важен, тъй като обществото се развива в продължение на хиляди години. Лятното слънцестоене би съвпаднало с пристигането на годишните мусони. Така че проследяването на местоположението на слънцето ги е насочвало към предстоящия мокър сезон.
Но кои са хората, построили Календарния кръг в Набта Плая? Първите сериозни доказателства за човешко присъствие в Набта Плая се появяват около 9000 г. пр.Хр. По това време Сахара е приятно място за живеене. Има достатъчно вода, хората дори копаят кладенци и строят домове около тях. Археологически разкопки в Набта Плая разкриват низ от колиби с огнища, ями за съхранение и кладенци, разположени на няколко хиляди квадратни метра. Екипът от археолози ги наричат „добре организирано село“.
Тази сложна култура, изглежда, попада някъде между номадската и аграрната. В допълнение към най-стария астрономически обект, Набта Плая е дом и на най-старите известни останки от сорго – култура, одомашнена за първи път в Африка, която сега е една от най-важните храни в света, особено в тропиците.

Проф. Фред Уендорф на обекта Набта Плая

Номадските хора вероятно са яли диви храни, но също така са засаждали някои полудомашни култури по бреговете на езерото в началото на всеки влажен сезон. След това те продължават напред след прибирането на реколтата, казва Малвил.
култивираните в тази област африкански семена от сорго и просо в крайна сметка ще се разпространят по търговски път, разстлан през Червено море и в Индия – където са пристигнали преди около 4000 години и продължават да играят важна роля в развитието на многобройни цивилизации. Древното общество изучава съзвездията и движенията на нощното небе. Членовете му принасят жертви и почитат богове. Правят бижута с вид на крава, божествено животно за тях. Те смилат пигменти за боядисване на телата си. Изследователите дори откриват на мястото резби с фигури на риби, което предполага, че номадите са търгували и са стигали чак до Червено море.
По това време хората, които първи отглеждат семената, вече ги няма. Около 1500 години по-рано регионът е изсъхнал, превърнал се е в сегашната най-гореща пустиня на Земята – Сахара. Тук много райони не виждат дъжд от години.
Този променящ се местен климат принуждава хората от Набта Плая да се разпръснат. Някои археолози смятат, че те вероятно са пътували на юг до Нубия, или днешен Судан, както и на север в Египет. И тяхната миграция се случва точно в годините преди първите фараони да се издигнат на власт.
За съжаление, по-голямата част от популярното отразяване на египетската археология, според ортодоксалните учени, сега предизвиква интерес, който се свързва с псевдонауката и древните извънземни. И според Малвил, допълнителното внимание, което Набта Плая е получила през годините, също не е било добро за древния обект.
След публикуването на проучването през 1998 г., туристите откриват каменния кръг по географската ширина и дължина от изследователските документи. Скоро масовото нашествие на посетители нарушава подредбата на мегалитите, което променя точността при подравняването на камъните спрямо небесните тела.
„В крайна сметка те объркаха района, който е бил девствен в продължение на 5000 години“, казва Малвил.
В отговор правителството премества всички камъни – включително скулптурата на крава – в музей в региона, където те остават на показ за безопасно разглеждане от туристите.
 
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.