CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Награди „Варна“ с часовников механизъм

05/24/20 / КУЛТУРА
Отлагане, но не загърбване

culturespace.bg
АНТРЕФИЛЕ (ПО НЕОБХОДИМОСТ)
Традицията на Община Варна, в навечерието на светоносния всебългарски празник 24 май да връчва едно от значимите свои отличия като знак на признателност към видни варненски културни стожери (както и за образователни дейци, но те са по други два статута), тази години бе прекършена от щормовото попълзновение на COVID-19. По извънредни и карантинни причини Общинският съвет нямаше как да гласува номинациите. Така в пандемийното време на коронавируса „коронясването“ на наградените на специалната церемония с многолетна история се отложи. Но не се отмени. Решено е наградите „Варна“ да бъдат връчени ведно с почетните звания и отличия на официалното тържество за Деня на Варна – 15 август, в Летния театър на града.
Но нашият сайт смята за нужно да вдъхне кураж на номинираните и да „свали капа“ пред техните заслуги, да ги почете, както и да осведоми варненци кои са тазгодишните избраници за приза в нивата на културата, та да ги поздравят предварително…

Честит празник на всички, които се чувстват българи!


НОМИНАЦИИТЕ ЗА ПРИСЪЖДАНЕ
НА НАГРАДА „ВАРНА” ЗА 2020 Г.
ЗА ЯРКИ ПОСТИЖЕНИЯ В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА


На основание чл. 6, ал. 4 от Статута за присъждане на Награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, журито за присъждане на Награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, номинира следните личности и колективи за публично обсъждане, както следва:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА“

Петър Тодоров – за ярки постижения и принос в изследването и съхраняването на паметта за културата на Варна в 8-томната поредица „Енциклопедия Варна“ на изд. „Морски свят“. За „Енциклопедия Варна. Театър“, 2019 г., първо подобно издание в България, посветено на сценичните изкуства в нашия град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Валентин Димитров – за книгите му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“ (със сръбския писател Александър Чотрич).


ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Венелин Иванов – за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство.


ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ към ТМПЦ – Варна – за постановъчния екип, изпълнителите и актьорския състав и за художествените достойнства на спектакъла „Само за жени“ от Дарио Фо.

Стоян Стоянов – за ярко актьорско постижение в ролята му на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Славомир Мрожек, за дълбоко проникване във философията на образа и човещина в детайлите, които даряват сценичен живот на литературния герой.


ІV. МУЗИКА

Няма номинации.


V. ОПЕРА
(изпълнителско изкуство)

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчния екип и изпълнителите – симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна, и за високите художествени постижения на мащабната постановка „Княз Игор“ – опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин.


VІ. ТАНЦ

Няма номинации.


VІІ. КИНО

Мариета Бобева – режисьор и ръководител на РТВЦ – Варна, за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в националния телевизионен ефир.


VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Няма номинации.


IХ. ЖУРНАЛИСТИКА
Екипът на БНР – Радио Варна – за оригиналния замисъл да отбележи 85-годишнината на обществената медия през 2019 г. с 85 специални събития, ориентирани към цялата варненска общественост. За високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините, за приемствеността между традиция и съвременност, за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.