CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-големият древен град в Америка

10/27/22 / ИСТОРИЯ
Могилите Кахокия предлагат поглед към едно от най-мощните общества на Америка

culturespace.bg

За него разказва журналистката Марго МИЛАНОВСКИ:
На кръстопътната речна отбивка от Сейнт Луис, Мисури, се намира древен и мистериозен антропологичен обект, за който малко американци знаят. Учените все още обсъждат потенциалните причини за гибелта на Кахокия – масивно селище, което може да е приютило до 20 000 души до 1050 г. сл.Хр. – извисяващи се ръчно изработени глинени могили, най-голямата от които все още съществува в държавния исторически обект „Кахокски могили“ (Cahokia Mounds). Въпреки че има много неизвестни, когато става въпрос за тази древна цивилизация, включително защо е изчезнала, останките са помогнали на изследователите да нарисуват картина на това, какъв е бил градът в своя пик.Земни могили разкриват някогашния индиански град в Илинойс

Древните зъби на това място подсказват, че е било дом на разнообразна група от коренно население. Приблизително една трета от заселниците са дошли в Кахокия от други райони в Средна Америка – това се вижда от различните равнища на стронций в зъбните фрагменти. Архитектурата също е красноречива: организацията на могилите в Кахокия кара археолозите да вярват, че този град е имал някакъв стандарт на градско планиране и не е просто сбор от поселения. Владетелите са живели на върха на могили, гледайки надолу към структурите, в които са живели другите жители. Земеделие, лов, дърводобив, грънчарство и тъкачество са се работели в този огромен град.
В центъра на Кахокия, заобикаляйки най-голямата могила с височина около 35 метра, се е намирал центърът на града, заобиколен от масивна дървена палисада. Районът е имал площад, за който археолозите смятат, че е вдъхновен от концепцията за сътворението за космоса по онова време, като четирите ъгъла маркират кардиналните посоки. Изследователите смятат, че този градски център и сградите на върха на централната могила всъщност са били мястото, където са се провеждали религиозни церемонии и събития. Възможно е дори хората да са пътували насам от места извън Кахокия само за да присъстват на тези събирания.
Що се отнася до това защо Кахокия се срива, има няколко теории, но с противоречиви доказателства. За известно време се смяташе, че зависимостта на жителите от дървесината за техните структури е довела до прекомерно обезлесяване на земята, което в крайна сметка я е направило по-неплодородна. Но почвените проби показват, ч след западането на Кахокия земята все още е била плодородна. Колонистите достигат това пространство много по-късно, което също прави фактора „балести“ малко вероятно бедствие. Други експерти смятат, че битките със съседни групи може да са причинили съсипването на Кахокия.
Днес могилите представляват градски парк и държавен исторически обект, но имат пруестижа на национален парк. Посетителите могат да се изкачат по стъпалата на най-високата могила, която все още стои в Кахокия – сред повече от 65 други запазени могили. Това е едно от малкото места в САЩ, където хората могат свободно да се разхождат из хилядолетен метрополис.
Превод от английски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.