CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-известната крава е родена в България

09/25/18 / МИСТИКА
Преди много, много години България е изнасяла говеда за Швейцария. Така тръгнала историята на Милка

 Димитър ЩЕРЕВ

Няма как да не ви е правило впечатление, че един от най-известните брандове в света – името на кравата Милка, се разбира само на български. И не само: у нас не една и две жени носят това име. А го има и в мъжки вариант.
Името Милка е етимологично свързано с мил, милвам, умилквам, което е разбираемо само на нашия език, като изначален за всички славянски езици.
И това, че Milka се казва Милка, не е никак случайно, защото има теория, според която световноизвестната кравичка произхожда от... България. Или да го кажем иначе - сегашната симпатична швейцарска лилава Milka може да се окаже правнучка на искърското сиво говедо.
Далече сме от мисълта, че подобно на македонците, трябва да си приписваме всичко на света, но се придържаме към старата максима, че във всяка история има зрънце истина.
Каква е официалната история на Милка?
Според нея през 1901 г. швейцарецът Филип Сушард, собственик на шоколадова фабрика, пуска млечен шоколад, наречен Milka. Името е образувано от две немски думи — Milch (мляко) и Kakao (какао). Самата крава е символ от 1972 г. Първоначално била бяла на цвят на виолетов фон.
Има обаче една история, която свързва Милка с България.
Неин разказвач е дядо Тодор Кинов, който от 1969 г. живее във Варна.
За съжаление всички документи и снимки от тази история са погубени. Те изгорели в бащината му къща в село Асеневци, до гара Левски, през 2000 г.
Само спомените на Тодор останали.
В началото на ХХ век неговият дядо – Асен Кинов, бил голям животновъд в Асеневци. Бил невероятно ерудиран. Грижил се добре за животните.
За времето постигнал невероятен рекорд – с две крави да оре 5 декара на ден.
Те давали и голямо количество мляко. Асен Кинов постигнал това само чрез тяхното хранене. С какви смески ги е пасял, си остава тайна. Тя вероятно му била завещана от неговата майка. Какво е било името й, Тодор не помни, но семейната история разказва, че е била родом от Урал и светило в медицината.
Знае се, че на 8 или 9 септември е извършила сложна операция по смяна на черва заедно с друго светило – проф. д-р Александър Станишев, който от 1 юни 1944 г. до 2 септември 1944 г. е министър на вътрешните работи и народното здраве в правителството на Иван Багрянов.
Но да се върнем на лилавата кравичка!
Бащата и майката на Тодор – Стефка и Радион, пък завършили френското аграрно училище в с. Летница, Ловешко.След това Радион, като един от първенците в класа, заминал на специализация в Швейцария. Тамошен търговец научил за уникалните млеконадойни качества на искърското сиво говедо, което сам бащата на Радион – Асен, отглеждал.
Близо 5 години, разказва Тодор, дядо му е изнасял много глави добитък за този търговец.
Не е ясно дали търговията е вървяла само в Швейцария, или част от животните са реекспортирани за Франция.
В западните държави кравите и телетата се отличават с много качества на месото, но за разлика от българските породи, и в частност на искърското сиво говедо, млеконадоят им е малък. Успоредно с това маслеността на млякото на българските крави е по-висока.
Случайно или не, но двете крави, чиито телета са били изнасяни за Швейцария, се казвали Радка и... МИЛКА.
Знам, разказва дядо Тодор, че Милка е била бяла, много красива. Точно колкото първата кравичка на опаковката на Milka – бяла и тя, върху лилав фон.
Който иска да вярва, който иска – да не вярва. Но и капка истина да има, трябва да ни направи горди, че българският интелект, създал уникалната порода искърско сиво говедо, е в основата на най-известната крава в света.

Нека да завършим с шега, по-българскиНачало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.