CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-коварните клишета в холивудските филми

01/26/21 / КУЛТУРА
Но на кого му пука!

culturespace.bg

Масовото холивудско производство залага на шаблони. Не ви ли втръснаха?
Най-интересното е, че всички знаят за това много добре, но въпреки това сценаристите не се притесняват да го използват дори в най-скъпите блокбъстъри. Не е ясно защо е така. Понякога изглежда наистина смешно и съсипва целия филм.

1.
Всички азиатци без изключение са най-добрите майстори на кунг-фу, айкидо и карате.

2.
Ако сте суров и не сте предразположени към сантименталност, определено ще получите близък разговорлив безполезен партньор, когото трябва да спасите, но тогава той ще спаси живота ви.

3.
Без значение как бързате да обезвредите бомбата, това все пак ще се случи точно една секунда преди експлозията.

4.
Пазачите на всички важни съоръжения винаги са идиоти и си позволяват да бъдат вързани/разстреляни/приспивани, без дори да извадят пистолетите си от кобура.

5.
Ако сте група млади студенти и тръгвате на поход, тогава със сигурност ще загубите пътя си, тогава колата ви ще се развали и ще се озовете в къщата, където живее маниакът.

6.
При всеки най-малък инцидент колата излита пет метра нагоре и лети, преди да се сурне в пропаст, дълбока около 30 метра, след което експлодира, сякаш има багажник TNT и 200 литра бензин.

7.
Ако преследвате някого, камион ще ви препречи пътя на магистралата или шосето, а товарен влак ще ви препречи пътя извън града.

8.
Гранатите също експлодират, като вдигат огнена колона. Освен това, ако гранатата е хвърлена по злодея, той експлодира незабавно, а ако жертвата е положителен герой, експлозията ще се случи след 30 секунди и той ще има време да се скрие или да хвърли гранатата обратно на злодея.

9.
Ако провеждате разследване и сте намерили правилната нишка, можете да бъдете сигурни, че ФБР незабавно ще се вдигне на крак и негов агент заяви, че сега те ще поемат случая.

10.
Ако сте най-добрият полицай, тогава определено ще бъдете отстранени от случая, след това възстановени на работа и ще ви бъдат дадени 48 часа, за да хванете Големия злодей.

11.
Капитанът на полицията винаги крещи.

12.
Ако двама антагонисти се окажат в стая с големи прозорци, бъдете сигурни: поне единият от тях ще го счупи.

13.
По време на преследване автомобилите ще събарят масички на уличните кафенета, щандове за зеленчуци, водни помпи, бебешки колички с кутии, но никога няма да ударят пешеходец.

14.
Главният герой трябва да има лична трагедия в биографията си: смъртта на жена му, на дете, партньор или клиент, развод; или когато президентът Рейгън бе ранен, той не е бил там.

15.
Ако колата ви не тръгва, това означава, че наблизо се скита убиец, който определено ще ви атакува.

16.
Най-големият загубеняк винаги прави най-големия джакпот.

17.
Ако сте Терминатор, определено ще ви взривят половината ви плът, за да може публиката да види металния ви скелет.

18.
Финалните битки обикновено се провеждат в изоставени фабрики, ферми, цехове, складове.

19.
Ако сте главният герой и злодеят най-накрая ви е взел на прицел, не се притеснявайте: гадът със сигурност ще иска да ви обясни защо го прави, да се оплаче от тежкото детство и несправедливостта на този свят, така че или да имате време да измислите начин да го довършите, или помощта да пристигне навреме.

20.
Всички изоставени фабрики винаги разполагат с електричество и конвейерът е готов за работа.

21.
Ако героят е нападнат от тълпа врагове, тогава е наложително те да тичат към него напълно открити, в цял ръст, един по един, а юначагата да изразходва не повече от един патрон за всекиго. Враговете изсипват картечни кръгове около всичко, но не удрят героя.

22.
Ако героят мечтае колко добре ще живее след войната, той определено ще бъде убит.

23.
Полицията се появява веднага след последната битка.

Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.