CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-лошите човешки решения в историята?

08/11/21 / КУЛТУРА
Сред купищата гафове има забавни, но има и страшни

culturespace.bg

Ето някои отговори на въпроса на популярния сайт Reddit „Кое е най -лошото решение в историята, взето от човек?“:
- През 60-те години на миналия век екологът Алън Сейвъри стига до извода, че слоновете причиняват опустиняването. Това довежда до отстрел на 40 000 животни. Всъщност е доказано, че слоновете предотвратяват опустиняването.
- Решението на Мао да изтреби врабчета като част от кампания против вредители. Екосистемата е нарушена и популацията на скакалци нараства значително.
- Той смята и че засаждането на семена на дълбочина 1 метър ще доведе до развитие на по-добра коренова система и в резултат на това – до по-добри добиви. Всички семена обаче загиват и около 30 милиона китайци умират от глад по време на неговото управление.
- Решението на член на изпитната комисия да не приеме Хитлер във Виенската художествена академия.
- Решението на шотландците да нахлуят в Англия по време на епидемията от чума.
- Решението на прадядо ми, работил като дърводелец за художник, който живеел в съседство. Художникът нямал пари и предложил като заплащане бутилка вино или своя картина – по избор. Прадядо ми избрал бутилката. Не харесвал живописта на Едвард Мунк.
- Решението на Буш да нападне Ирак през 2003 г. Това доведе до смъртта на стотици хиляди хора и създаването на „Ислямска държава“.
- Решение за теглене на синора Radcliffe, който раздели Британска Индия на Пакистан и Индия. Радклиф никога дотогава не е бил в Индия, но това се вижда от всички като предимство: не можело да бъде обвинен в пристрастие към нито една от страните. В резултат на това милиони губят живота си поради сектантски конфликти.
- Решението на султан Мурад IV да заточи в провинцията изобретателя Хезарфен Ахмет-челеби, който през 1632 г. прелита над Босфора (3,5 километра) с крила. Султанът би могъл да инвестира в авиацията.
- Решението на Хонг Сюцюан да слуша проповедите на християнски мисионер, вместо да учи за изпитите си за държавен служител. В резултат на това Хонг има поредица от видения, в които Бог Отец и Иисус Христос му поверяват задачата да се бори с демоните на Земята. След това Хонг Сюцюан става водач на въстанието Тайпин, по време на което загиват около 30 милиона души.
- Решение на Роналд Уейн, един от основателите на Apple, да продаде 10% от акциите си за 800 долара. Днес те са на стойност около 120 милиарда.
- Решението на Xerox – фирмата, която всъщност е изобретила съвременния компютър (Xerox Alto 1973), да не поставя производството на компютри на поток. Известна е историята, че това изобретение е видяно от Стийв Джобс…
- Решението на Дейвид Камерън да проведе референдум за Брекзит.
- Решението на Анатолий Дятлов относно процедурата за изпитване на режима „изчерпване на турбогенератора“ в Чернобил.
- Решението да се купят две големи пици за 10 000 биткойна. Днес това са около 600 милиона долара.
- Решението на кайзер Вилхелм да уволни канцлера Бисмарк. Това довежда до промяна в германската политика и създава предпоставки за Първата световна война.
- Решението на египетския султан Ал-Ашраф да закупи 20 000 роби от Златната Орда и да създаде непобедима мамелюкска армия от тях. В резултат на това мамелюците завзимат властта в Египет.
- Решението на американския химик Томас Миджли да добави тетраетил олово към бензин и хлорофлуоровъглеводороди в хладилници и дезодоранти. Смята се, че Миджли „е оказал най-голямо въздействие върху атмосферата от всеки друг жив организъм в историята на Земята“.
А вие имате ли своя версия?

Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.