CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-старата карта на света, открита в Сипар, Ирак, в края на XVIII век,

04/03/23 / ИСТОРИЯ
представя Вавилон като център на тогавашния свят

 culturespace.bg

Една карта може да разкрие не само как нейните създатели са виждали своя свят, но и физическата реалност, която представлява. Както Джери Бротън, професор по ренесансови изследвания в университета „Куийн Мери“ в Лондон, казва в „The Atlantic“: „Всички култури винаги са вярвали, че картата, която оценяват, е реална и вярна, обективна и прозрачна“, но: „Всички карти винаги са субективни“. Един пример е т.нар. Вавилонска карта на света. Повредена глинена плоча, открита в края на 1800 г. в Сипар, Ирак, тя се смята за най-старата карта на света.

Вавилонската карта на света; Таблет от глина; Височина: 12,2 см (4,8 инча);Ширина: 8,2 см (3,2 инча). Култура – неовавилонскса / ранен ахеменидски период. В момента се намира в Бритиш музеум

Вавилонската карта на света, или Imago Mundi, е създадена около IX век пр.Хр. Версията, която е оцеляла обаче, вероятно е копирана върху плоча около VI век пр.Хр. Картата е придружена от текст както над изображението, така и от другата страна на таблета. Самата карта представя света като два кръга един в друг. Външният кръг представлява водно тяло, наричано „горчивата река“, според Британския музей. Таблетката съдържа карта на месопотамския свят с Вавилон в центъра; съдържа внимателно гравирани изображения и клинописно писмо.
Вавилон е заобиколен от двата концентрични кръга, които представляват океана, наречен „горчива вода“, или „солено море“. Той е обозначен с Вавилон, Асирия и Елам. Осем триъгълни зони, означени като „региони“, или „острови“, обграждат Соленото море и са обозначени с разстояния, описания на регионите и описания на велики герои и митични зверове, които са живели във всеки регион. Южните блата са обозначени в долната част на картата с две успоредни линии, а извитата линия в горната част показва планините Загрос. Река Ефрат е показана да тече от планините отгоре, през Вавилон, до блатата отдолу.


В центъра на картата има седем обозначени области, които, изглежда, представляват градове.
Външните региони са означени като nagu. Въпреки че това буквално означава ‘регион’, то може да има и митологично значение. Във вавилонския мит за Потопа, разказан в „Епоса за Гилгамеш“, нагу са описани като излизащи от отдръпващите се води на Потопа. Триъгълната форма на картата, заедно с факта, че нагу са първите земни маси, появили се след Потопа, може да означава, че те са предназначени да бъдат разбирани като планини. Триъгълната форма също представя как ще изглежда нова земна маса, когато се приближи от океана, според Енциклопедия на световната история. Докато картата представя физическия вавилонски свят относително точно, нейният основен мотив е да илюстрира митологията, която го обединява духовно.
Смята се, че картата има за цел да предаде цялото съдържание на света. Тя е уникална с включването на островите отвъд океана. Всички останали карти, създадени през същия период, са били локализирани в района, в който са създадени, не включват земя отвъд океана, тъй като океанът се е смятал за края на всички земи.
Действителното значение зад съдържанието на картата е оспорвано. Докато много от обектите са показани на правилното им местоположение, някои учени казват, че картата е предназначена да покаже вавилонския възглед за митологичния свят. 18-те митологични звяра, споменати в надписа на картата, загатват за Вавилонския епос за Сътворението, където новият свят е създаден, след като митологичните животни са били изгонени в „Небесния океан“. Други казват, че вавилонците са се занимавали с картография, за да помогнат при износа на селскостопански излишъци. Докато вавилонците са били добре запознати с други народи, като персите и египтяните, създателите на картата специално са изключили тези народи от картата. Местоположението на Вавилон на картата показва, че вавилонците са вярвали, че са център на света.
Откриването на артефакти като Вавилонската карта на света може да отговори на много въпроси относно древните народи, начина, по който са живели, и начина, по който са гледали на света, като същевременно отваря нови въпроси. Каква е била тяхната цел при създаването на тази карта? Дали е предназначена да бъде буквална интерпретация на геологичния свят около тях, или представяне на митологичния свят, в който вярват? Въпроси като тези може никога да не получат отговор.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.