CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Най-загадъчният учен: Зигмунд Фройд

02/18/20 / КУЛТУРА
Мистериите продължават и след смъртта му

Юлия ГАПОВА

На 23 септември 1939 г. в Лондон умира австрийският психолог Зигмунд Фройд.
Докато е студент в Медицинския университет, той постоянно настоява човек да е свободен във всичко, дори да има правото да избере от каква смърт да умре. Но може ли тогава двадесетгодишният младеж да предположи, че някой ден той самият ще се изправи пред този избор…
През лятото на 1939 г. 83-годишният Фройд е напълно изтощен. Вече няколко години страда от рак на небцето. Страдание, което е придобил поради употребата на кокаин и пушенето на около 20 пури на ден. Лекарят претърпява 34 операции, но болестта продължава да напредва. Вече не може да яде, да говори, от него се излъчва неприятна миризма. Хората предпочитат да избягват компанията му и дори любимото му куче преминава покрай него, без да се спре.
До пациента са само негови роднини, лекарят и неговият ученик Макс Шур. Фройд е измъчван от силни болки. Търпението му се изчерпва. На 22 септември той помолва Макс да го инжектира с отрова, за да спрат веднъж-завинаги непоносимите мъки. Дъщерята Анна, която дежури на леглото на баща си, се противопоставя на желанието му, но по-късно се съгласява.
Шур инжектира на Фройд няколко кубика морфин, тази доза е достатъчна, за да прекъсне живота на учения, отслабен от болестта. И така, Зигмунд Фройд става първият обект на евтаназия.
Тялото на психолога е кремирано. Пепелта му е поставена в древна ваза, която навремето му е подарила неговата почитателка Мари Бонапарт. Вазата на Фройд е инсталирана в мавзолея на Джордж V (Лондон, Великобритания).
Но кой е този странен учен?

Някои го смятат за шарлатанин, други – за гений. Коко Шанел го кръщава „първият мъж – феминист“. Тъкмо той става идеолог на сексуалната революция и тласка жените към равенство. Двете му фундаментални открития са виновни за това – той разкрива тайната на човешкия сън и е първият, който взема универсалния ключ за човешкото подсъзнание. Фройд казва на целия свят, че всички проблеми на човека са от неговата нереализирана сексуална енергия.
Но малко хора знаят, че ученият е създал всичките си известни произведения под въздействието на кокаинa. Той употребява наркотици около 12 години. Нещо повече, лекарят е пристрастил към него и много хора.
Известно е, че Фройд е давал от дрогата на бременната си съпруга – той се интересувал да изследва как се развива неговото неродено дете под въздействието на кокаина. Ученият описва подробно всички наблюдения в дневника си.
Фройд смята кокаина за отличен антидепресант и е готов да го предписва на своите пациенти. Когато кокаинът е признат за наркотично вещество, Фройд побързва да го „добави към дрогата“ и заличава всички записи, свързани с неговите изследвания.
Като цяло бележките на д-р Фройд са отделна история. Той пише почти всеки ден през целия си живот. Само след смъртта му остават около 4000 хиляди писма, без да се броят онези, които той унищожава приживе.
Фройд поставя табу за архива си, като завещава писмата му да се публикуват на два етапа: част след 2000 г., останалите – през 2102 г.
Заслужава да се отбележи, че волята на учения не е изпълнена. И писмата след началото на XXI век така и не са публикувани. Защо това никога не се случва, какво има в тези писма, които човечеството не трябва да знае, е загадка. Известно е само, че писмата се съхраняват в секретния архив на библиотеката на Конгреса на САЩ и дори преките наследници на учения нямат достъп до тях.
Докато тайният архив на Фройд не е разсекретен, предлагаме ви да си припомните интересни факти за най-противоречивия учен от ХХ век. Зигмунд Фройд през целия си живот се страхува от числата 6 и 62. Той никога не се настанява в хотели с повече от 61 стаи, така че да не получи стая с нещастен номер. А на 6 февруари Фройд предпочета да не излиза.
Психологът има феноменална памет. От детството си лесно запомня съдържанието на книги, записки и снимки, които харесва. Освен това ученият владее латински, гръцки, френски, английски, италиански, испански, иврит и немски.
Зигмунд Фройд винаги разчита само на своето мнение и никога не влиза в дискусии. Той изисква хората да го слушат с изключително внимание. Преди сватбата Фройд казва на бъдещата си съпруга: „Имам нужда от изключителното владеене на чуждото внимание“. През целия си съвместен живот съпругата на учения никога не му противоречи и безусловно изпълнява всичките му желания. Друга особеност на лекаря е, че той никога не гледа хората в очите. Той избягва това. Според една от версиите, така се появява известният диван в стаята на психоаналитика.
Зигмунд Фройд се интересува много от историята на Древен Египет и събира артефакти. Той пътува често на търгове и пазари с тема „античност“ в Европа, за да попълни колекцията си. Някои учени смятат, че Фройд е заимствал всички свои основни идеи от учението на древните египтяни. Това е посочено от най-древната книга за сънища, открита в началото на ХХ век, чието тълкуване на сънищата напомня едно от известните произведения на учения.
Лекарят е първият, който провежда сеанс за хипноза самостоятелно. Според тогавашното правило в медицинските кръгове тази процедура се провежда в присъствието на асистент. Фройд обаче е толкова уверен в своите способности, че няма нужда от външна помощ.
Когато започва Втората световна война и германците влизат в Австрия, Фройд е единственият австрийски евреин, когото Гестапо пощадява. Известен е случаят, когато доктор Фройд е извикан на разпит и е помолен да подпише документ, че няма оплаквания срещу тайната полиция. Фройд подписва и прави комичен пост: „Препоръчвам го на всички“. Биографите на учения все още не могат да разберат защо нацистите пощадяват лекар с еврейски произход, който си позволява смели шеги. Има версия, че Адолф Хитлер е бил пациент на Фройд. В потвърждение на това биографите посочват картина, открита в апартамента на учения. На обратната страна на платното се вижда подписът на фюрера. Дали това е вярно обаче, не се знае.
 Превод от руски: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.