CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Намерено ли е изгубеното царство на цар Давид?

04/26/21 / ИСТОРИЯ
Едно откритие на библейски археолози в Израел

culturespace.bg

В Стария завет на Библията се разказва историята на царство, управлявано от цар Давид и неговия мъдър син Соломон. Наречено Обединена монархия, царството предшества двете еврейски царства Юда и Израел. Еврейската Библия гласи, че Обединената монархия се разпада след смъртта на цар Соломон (събитие, което според някои историци се е случило около 930 г. пр.Хр.). Възникват две съперничещи си еврейски царства – Юда (със седалище около Йерусалим) и царство на север от Йерусалим, запазило името Израел. Дали обаче Обединената монархия действително е съществувала и ако е съществувала, колко голяма е била – това са теми, които са предмет на оживен дебат сред археолози и историци. В Израел са открити малко записи, които датират от времето на предполагаемата монархия, а някои учени твърдят, че оцелелите археологически останки показват, че мощна Обединена монархия не е съществувала. По отношение на писмените сведения археолозите са открили 3200-годишна египетска стела, написана на името на фараона Мернептах, която споменава накратко името Израел.

Градът на хълма на повече от 3000 години

Но през 2018 г. изследователи обявяват, че може би са открили първите археологически доказателства за такова царство . Израелските археолози съобщават, че са открили 3000-годишна къща на мястото на Тел Итън, Израел, която може да е била част от Обединената монархия. Гигантската постройка (за това време) от 2500 квадратни метра е една от най-големите и с масивно строителство за своята епоха.
Всяко откритие, което потвърждава библейските истории, е от голямо значение за човешката история, затова археолозите наричат откритието в Израел „зашеметяващо“. Древното място може да предложи ново доказателство за съществуването на библейското царство на Давид и Соломон.
Изследователи от университета „Бар-Илан“ разкопават останките от голямата къща, наречена „резиденция на губернатора“, която е била унищожена от пожар при асирийскато военно нашествие през VIII век пр.Хр.
Впечатляващият четиристаен дом, разположен в Тел Итън, в подножието на Юдеите, има поне два етажа, а приземният му етаж се простира върху повече от 2420 квадратни метра. Заемайки високо място на върха на могила, къщата е била внимателно построена с дълбоки основи. В ъглите и входовете на сградата са поставени големи зидани камъни и според експерти, са използвани висококачествени строителни материали.

"Обединеното царство" на Давид и Соломон

Къщата е ориентирана към изток и се състои от дълга постройка, която е разделена на четири зони – три дълги пространства отпред и дълго пространство отзад, – които след това се подразделят. Израелтяните често са строили къщи с такъв дизайн; не-израилтяните не са го правили, казва Авраам Фауст, професор по археология в Университета „Бар-Илан“ пред Live Science. Тези доказателства засилват аргумента, че Обединената монархия е съществувала и е имала известна власт в Тел Итън, казва той. Освен това археолозите откриват, че Тел Итън е бил укрепен преди около 3000 години – нещо, което засилва техния довод, че в Тел Итън е съществувало мощно правителство. Те посочват също, че в Израел са открити и други обекти отпреди 3000 години, които биха могли да бъдат свързани с Обединената монархия, включително Кирбет Келяфа, укрепен град на върха на хълма, разположен на 30 мили югозападно от Йерусалим.
Откритието може да хвърли нова светлина върху „обединеното царство“, управлявано от Давид и неговия син Соломон, което е описано в еврейската Библия, но отдавна разделя историците. Част от сградата в Тел Итън обаче е датирана в период от историята, който съвпада с предполагаемото „обединено царство“, според проф. Фауст и д-р Яир Сапир, аспирант в същия университет. Археолозите публикуват своите открития в списанието „Radiocarbon“.
„Изненадващо, радиовъглеродът датира проби от пода и от основата, която е била поставена под пода, които показват, че сградата е била издигната между края на XI век и третата четвърт на X век пр.Хр. Тази датировка е в съответствие с други находки, свързани със строителството, като самото поставяне на фундамента“, казва проф. Фауст в своето изявление.
Изграждането на такава голяма резиденция на върха на могила, с великолепни гледки към местността, отбелязва важно събитие в историята на обекта, според Фауст и Сапир, особено когато се гледа в контекста на растежа на древния град.
Археолози обаче отбелязват, че „асоциацията с Давид не се основава на преки археологически доказателства, а само на косвени основания“. Въпреки това издигането на резиденцията и нарастващият Тел Итън може да направят връзката с Давид правдоподобна, казват изследователите, като отбелязват, че царят се е намирал в близките юдейски планини.
Друго място в Кирбет Келяфа в юдейските планински райони, на около 12,5 мили северно от Тел Итън, също е свързано с Давид, съобщава Haaretz. Йерусалим и други библейски градове, като Хеврон, също са разположени по юдейските хълмове. Професор Авраам Фауст, съпредседател на археологическите разкопки, казва, че последното откритие е „част от събитията в Библията, приписвани на царството на Давид“ и подкрепя историческата точност на Библията.
Библейските препратки твърдят, че цар Давид е прародител на Иисус и е живял около 1000 г. пр.Хр., а радиовъглеродните датировки потвърждават, че градът е създаден по същото време. Проф. Фауст и Яир Сапир са убедени, че сградата може да е била част от град Еглон. Открити са камъни в зидарията, които съдържат фрази, отнасящи се до Давид, но неговото съществуване и биографията му остават спорни сред част от археолозите.
Д-р Фауст казва пред Breaking Israel News: „Ние, разбира се, не намерихме никакви артефакти, на които да пише „цар Давид“ или „цар Соломон“, но открихме признаци на социална трансформация в региона, които съответстват на промяна от ханаанската култура към юдейска култура. Тъй като това се случва по времето, когато вярваме, че царството на Давид започва да засилва своето влияние в този регион, е ясно, че тази сграда е била част от събитията в Библията, приписвани на царството на Давид“
 
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.