CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Нанотехнологиите на древния свят

04/13/22 / МИСТИКА
Който е създал преди 2600 години чашата на Ликург, която може да променя цвета си

 Ваза с фигури в червено, изобразяваща епизод от мита за Ликург, крал на траките ( 400 г. пр. Хр.) — Staatliche Antikensammlungen Museum, Мюнхен

culturespace.bg

Докато в Софийския университет откриват звено за (до)разработване на изкуствен интелект, в което ще работят представители на Google и Amazon, историята и науката (или историята на науката) свалят шапка на едни от нашите прадеди – траките, които тайнствено и скромно присъстват в българския генотип.
Ето как.

Създадена преди 2600 години, чашата на Ликург е намерена при доста странни обстоятелства от археолог, който скоро изчезва. Уникалната купа е единствената запазена от древността с фигурна шарка и друга изключително необичайна особеност. Чашата е в състояние да променя цвета си в зависимост от времето на деня, а едва наскоро учените установиха, че е била създадена с помощта на нанотехнологии.
Стените на бокала са украсени със сцени от живота на тракийския цар Ликург, на когото е кръстен. Предполага се, че занаятчиите са направили купата в чест на победата на император Константин над Лициний. Предавали са го от ръка на ръка вакханките при прочутите Дионисиеви възлияния.

Тази великолепна чаша от стъкло е украсена със сцени от мита за Ликург, цар от Тракия. Ликург напада Дионис , гръцкия бог на виното, както и менадите (жени последователи на Дионис) и нимфата Амброзия . Амброзия се моли за помощ на Майката Земя, която я превръща в лоза, за да може да се навива около краля. Чашата показва Ликург, хванат в капан от лозата, докато Дионис, Пан и сатир (мъж последовател на Дионис ) го измъчват заради злото му поведение. Чашата вероятно е направена в Александрия или Рим около 290-325 г. н.е. Късно римски, 4 век н.е. Британският музей, Лондон. По-рано в колекцията на Ротшилд; придобит от Британския музей през 1958 г. Чашата е показана при осветления в различна част на деня.

Едва през 1958 г. наследникът на Ротшилд продаде чашата на Британския музей. Сега учените най-накрая успяха да проучат неговите свойства, тъй като бокалът променя цвета си в зависимост от падащата върху него светлина.
Наночастиците са по някакъв начин подредени. Златните са перпендикулярни на повърхността, сребърните са успоредни. Ако светлината падне върху купата отпред, тя става зелена. Ако блести отвътре - червена.
За да образуват ленти от наночастици вътре в стъклото, древните хора биха имали нужда от оборудване, което не е налично дори днес. Мистерията на Купата на Ликург все още не е разгадана.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.