CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Насимо представя новия си проект „Fine Graff Art“

09/18/23 / ИЗКУСТВО
на 28 септември в галерия „Видима“

                                                                                                                                                             Станислав Трифонов – Насимо

Сава ХРИСТОВ, управител


Станислав Трифонов – Насимо, най-популярният у нас и световноизвестен уличен художник, ще представи пред публиката в Севлиево своя нов проект в колаборация с колеги художници за популяризиране на съвременно модерно изкуство и неговите създатели – FGA (Fine Graff Art). Преведено буквално на български името означава „Изящно графити изкуство“, вдъхновено от симбиозата на тези два вида изкуство и обединяващо млади, талантливи и доказани в своята област съвременни творци, водени от близки философски и естетически принципи, чрез които имат възможността да разгръщат идеите си без ограничения и цензура. В платформата участват десет (към този момент) автори, лично избрани и поканени от Насимо, чиито живописни и не други творби ще бъдат представени в груповата изложба: Насимо (графити, стрийт арт, стенописи, живопис), Иван Шопов (музика, графика), Елисавета Ангелова (живопис), Николай Ангелов – Гари(живопис), Камен Бонев(живопис), Милен Балбузанов–Миленист (калиграфия, стрийт арт), Ганчо Ганчев – Гана (живопис, стенописи), Павел Калоянов – Епик (файн арт татуировки и живопис), Димитър Йотов (живопис, стенописи, илюстрации) и Светлозар Янков–Све (стенописи, живопис).
Станислав Трифонов – Насимо е български графити пионер. Роден е през 1979 г. в Търговище. Завършил е специалност „Живопис“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ през 2003 г., където се запознава с Гари и Камен и оттогава са добри приятели. Насимо е един от най-активните и успешни стенописни художници в България и Югоизточна Европа, а негови творби се намират на три континента в близо 20 страни по света. Всеки българин се е срещал поне веднъж с негова творба, ако не на живо, разхождайки се по софийските улици, то със сигурност на снимка в Интернет или някое списание. Най-известните му творби са обществено достояние, но малцина знаят, че подобно на останалите художници, той също рисува на платно, а зад гърба си вече има седем самостоятелни изложби, като миналата година най-новите му произведения бяха представени в „Нирвана“ – може би най-престижната частна галерия у нас. Стилът му е уникален и лесно разпознаваем, визуално и технически той съчетава бунтарското изразяване на уличното изкуство и фината деликатност на традиционната живопис. Философският му подход се свежда до търсене на универсални теми и послания, изконни и непреходни общочовешки ценности, които са над политическите, националните или религиозните и ще останат актуални дори след нас.


Организацията FGA, която той основава по обща идея с колегите си и приятели Николай Ангелов – Гари, Елисавета Ангелова и Камен Бонев, е насочена едновременно в няколко направления, като комбинира най-високите постижения в дигиталната сфера с класическите форми за представяне на изкуство. Целта е да се създаде общност, която дава свобода за работа на творците, като в същото време да помага за тяхното популяризиране и развитие, да направи изкуството им достъпно за широката публика, без това да налага сваляне на равнището и компромис с качеството.
За постигането на тази цел е създадена онлайн платформата www.finegraffart.com, където всеки човек може да се запознае отблизо с авторите и тяхното творчество, да закупи оригинална творба или с помощта на новите технологии да се сдобие на достъпна цена с висококачествена репродукция (жикле) подписана и сертифицирана от съответния художник. По този начин почитателите на даден артист не само придобиват ценно лимитирано авторско издание, но и подкрепят работата му морално и финансово: практика, която е широко застъпена на запад от десетилетия, а у нас е все още е табу.

FGA - участниците

Въпреки своята популярност и достъпност в интернет пространството, членовете на FGA осъзнават реалността на българската културна сцена и за тях е важно да се докоснат лично до своите фенове и да покажат на живо работата си. След успешното дебютно представяне на проекта в столицата, в края на юни тази година, желанието на групата е да достигне и до по-отдалечените точки на страната, за да запали искрата сред младите хора, да събуди интереса им към изобразителното изкуство и да разчупи статуквото в колекционерските среди. За нас от галерия „Видима“ е чест и удоволствие, че ще бъдем първата галерия в провинцията, която ще предостави сцена за изява на тези амбициозни и талантливи творци, като ги подкрепим в тяхната мисия за по-достъпно качествено изкуство.
В изложбата на FGA в галерия „Видима“ всеки от участниците в проекта ще представи свои оригинални произведения, специално за това събитие, а също ще бъдат представени жиклета, печатни издания, албуми, стикери, тениски и други аксесоари – възможност за всекиго да подкрепи художниците и да отнесе със себе си частица от тях.
Заповядайте, за да се срещнете с авторите и тяхното творчество, да получите автографи, да научите повече за тяхната мисия и начин на работа, за новите технологии и бъдещето на модерното изкуство! Поканата за събитието е отворена към всички граждани и гости на града.
Официално откриване – 28 септември, 18:00 ч., гр. Севлиево, ул. „Васил Левски“ №3.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.