CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Не позволявайте на училището да пречи на образованието

08/02/19 / ИЗКУСТВО
Марк Твен за писането…

curiosity.com

Марк Твен пише почти през целия си живот.Той е колумнист, пише пътеписи, множество великолепни романи, и може би най-вече –един непрекъснат поток от писма до приятели, членове на семейството, фенове и съперници.Тези съвети за изкуството, занаята и бизнеса на писането са събрани от хилядите страници – творчество на Марк Твен.

1. Пишете без заплащане, докато някой не предложи да плати. Ще получите милион възможности да пишете само за „експозиция“: работете върху писането сами, безплатно – така ще се научите да пишете достатъчно добре, че хората да започнат да ви плащат.
2. Не казвайте, че старата дама крещи. Вкарайте я в действието и я оставете да крещи. Покажете, не казвайте. Нека действието да предаде случващото се, а не само да осведомявате читателя си какво мислят и чувстват вашите герои.
3. Страхотните книги се претеглят и оценяват според стила и съдържанието, а не според сляпото спазване на правилата на граматиката. За онзи, който пише, не е никак изненадващо как може Хъкълбери Фин да говори така. Не оставяйте правилата на граматиката да пречат на изкуството ви – така или иначе няма смисъл. Но ако нагло нарушавате правилата, уверете се, че го правите с основание.
4. Времето да започнете да пишете статията е, когато сте я завършили според вашия вкус. О, човече, само ако беше толкова лесно! Ние говорим от опит, когато казваме, че не винаги човек знае какво иска да напише, докато не го напише. И тогава идва времето да започнем отначало.
5. [За особено дълго писмо, което е написал] Ако имах повече време, щеше да е по-кратко. И ето – кратките неща понякога (често!) отнемат повече работа от по-дългите. Лесно е да оставите вашата грандомания да ви напусне. Много по-трудно е да я намалите до най-необходимото.
6. Колкото повече го обясняваш, толкова по-малко го разбирам. Подобно на последния съвет, този се отнася до краткостта. Може да почувствате, че разяснявате нещата с купчина обяснителни изречения, но може би просто връзвате мозъка на читателя си в по-строг възел. Опитайте вместо това нещо кратко, просто и ясно.
7. Подменяйте с „по дяволите” всеки път, когато искате да пишете „много“. Вашият редактор ще го изтрие и писането ще бъде точно както трябва да бъде.Това е грубата истина: думата ‘много’ не прави почти нищо за вашето писане. Ако трябва, опитайте по-добра, по-силна дума, като „разкошен“, вместо „много скъп“.
8. Разликата между правилната и почти правилната дума е разликата между мълния и мълния – технически ефект. Почти правилната дума ще накара аудиторията ви да мисли за сцената, която се опитвате да опишете, но правилната дума ще ги накара да изпитат мълнията от първа ръка.
9. Използвайте обикновен, прост език, кратки думи и кратки изречения... не позволявайте на многословието да пропълзи вътре. Искате ли образец? Съветът номер едно на Твен може да бъде сведен до „Прости, глупави“.
10. Относно прилагателното: когато се съмнявате, зачеркнете го. Това не означава, че никога не трябва да използвате прилагателни. Просто бъдете наясно колко често го правите. Ето цитат за бонус, за да стане по-ясно: „Те проявяват слабост, когато са близо един до друг. Те стават по-силни, когато са далеч един от друг“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.