CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Нелицеприятно за „Стоунхендж“

12/04/18 / МИСТИКА
Фотографиите, които никой не трябваше да види

Стоунхендж е древен паметник, който милиони туристи всяка година се тълпят да разгледат. Но той има много тайни и една от тях е, че стоящите камъни, които виждаме днес, са наредени преди не повече от 50 години след многочислени реставрации, които продължават и днес – повече от век.
Съгласно публикувани от археолозите данни, този невероятен каменен комплекс в Уилтшър е бил построен през периода 3000 – 2000 г. пр. Хр. Радиовъглеродният анализ, проведен през 2008 г., показал, че първите камъни са били поставени между 2400 и 2200 г. пр. Хр. Друга теория предполага, че синкавите камъни може да са били положени тук още преди 3000-та година пр. Хр.
Съгласно ново изследване на археолози и геолози от колежа към Лондонския университет (University College London, UCL), камъните на Стоунхендж са били докарани от Презелските хълмове (Preseli Hills), които са в графство Пемброукшър. Това място се намира на 225 километра от паметника, а процесът на превозване на камъните започнал през 1920 г. За съжаление, изследователите не могли да установят точното място откъдето били взети тези камъни.
В добавка към това, все още няма обяснение как хората в древността са можели да транспортират такива огромни балвани. Учените поставят под съмнение и възрастта на паметника. Древните ни предци започнали да добиват камъни някъде през периода между 3400 и 3200 г. пр. Хр., а паметникът, според преобладаващото мнение, бил построен около 2900 г. пр. Хр. Това означава, че Стоунхендж може да е 500 години по-стар, отколкото се смяташе по-рано.
Резултатите от новите изследвания станаха известни едва през последните години. Обаче малцина знаят, че знаменитият Стоунхендж, който виждаме днес, в действителносте е престрояван няколко пъти. Фото- и видеосвидетства потвърждават, че камъните всъщност са подредени там едва преди 50-ина години. С други думи – това е „пренаправа“.
Както любопитно бе отбелязано в сайта indymedia.org.uk, през периода от 1901 до 1964 г. повечето камъни в кръга били възстановени по стари изображения, а по думите на един от археолозите, обектът е станал „индустриален продукт от XX век“.
За съжаление, истината е, че паметникът, който туристите разглеждат днес, е възстановен още през 1901 г. Тогава процесът на реставриране предизвикал огромно възмущение и затова рядко се упоменава в официалните източници.
Уилям Гоулънд надзиравал първата голяма реставрация на паметника, която включвала изменение на разположението и фиксация с бетон на саренския камък №56, понеже го заплашвало сгромолясване. Като поизправили камъка, той го преместил на около половин метър от първоначалното ми местоположение.
По време на реставрацията от 1920 г. Уилям Холи водел разкопките недалеко от Стария Сарум (Old Sarum) и открил отделно съоръжение от шест камъка с излязла навън канава. През 40-те и 50-те години на миналия век Ричърд Аткинсън, Стюарт Пигот и Джон Ф. С. Стоун провели повторни разкопки на същото място и открили изображения на секачи и кинжали по камъните на Сарзен (Sarsen Stones).
През 1958 г. отново пререставрирали камъните – три от Сарзенските били преместени и положени върху специално приготвени фундаменти. Последната реставрация била проведена през 1963 г., след като камък №23 от Сарзенския кръг паднал.
Археологическият архивар на Кеймбриджкия университет и автор на многобройни статии за Стоунхендж Кристъфър Чипиндъл признава: „Нищо от това, което виждаме в Стоунхендж, не е останало в първоздания си вид“.
Друг изследовател по история, студентът Брайън Едуърдз намира редки снимки от Стоунхендж. Той казва: „Твърде дълго хората бяха в неведение за реставрациите на Стоунхендж. Поразен съм колко малко хора знаят за това и е забележително, че сега в учебниците ще се разказва цялата история на този обект“.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.