CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Нелко in rock

03/04/20 / ИЗКУСТВО
Днес: концерт на маестро Коларов

Георги ВЕНИН

Наскоро попаднах на ланшен анализ от някаква умна и разтропана дама, която бе написала, че сравнението между доайена на варненската рок сцена (и виртуозен клавирист) Нелко Коларов и едно училищно недоразумение е като между Рогозенското съкровище и ръждясало тенеке (поводът за възмущението на анализаторката бе, че години наред на Нелко е отказвано да бъде член на Експертния съвет на Фонд „Култура“,който разпределя около милион общински лева за арт проекти).
Госпожо, права сте.
Нелко Коларов е една от рок емблемите не само на Варна, но и на цяла България, макар че, както самият той обича да казва, „Няма такова понятие като варненски (или софийски) композитор“.
Няма.
Нелко Коларов е роден на 19 юли 1959 г. във Варна. През 1980 г. е приет в Държавната консерватория, след като надборва около 90 кандидати за единственото място с магистратура „Диригентство“, а година по-късно става член на група „Импулс“. Композира повечето от хитовете на групата, между тях – „Есенни птици“, „Сън“ и „Ако ти си отидеш за миг“. След като завършва консерваторията през 1985 г., е назначен за диригент на Варненската филхармония. Дирижира и спектакли във Варненската опера. През 1990 г. основава група „Ескорт“. В края на 90-те е диригент на симфоничния оркестър и аранжор на класическата партитура за рок операта на Николо Коцев „Нострадамус“. През периода 1989 – 1991 г. се съсредоточава основно в композиране на мюзикъли, сред които „Най-забележителното чудо”, „Романтични хора” и „Кажи хей, полтъргайст”, представени във Вариететния театър на Габрово и в Кукления театър на Варна. През 1996 и 1997 г. няколко песни, композирани от Нелко, получават награди в различни конкурси и фестивали за популярна музика в България. (Лично мое пристрастие е песента „Като сън“ от „Златния Орфей 1997“ в чудесното изпълнение на Асен Георгиев – пуснете си я в YouTube, няма да съжалявате).
През 2001 г. Коларов записва първия си солов албум – „Ден на гнева“ (с прогресив рок и поп композиции); на следваща година издава албума „Среднощен концерт“. На 21 юни 2002 г. го представя на живо (и на свещи) в Зала 3 на НДК в рамките на Салона на изкуствата. гост-изпълнители в записите, а повечето – и в концертната промоция, са Тони Димитрова, Васил Найденов, Орлин Горанов, Вили Кавалджиев, Тодор Колев.
По онова време Нелко Коларов прекарва безброй часове в собственото си студио във Варна, а вечер – в първия български пиано-бар „Royal Classic“, който създава заедно с Асен Георгиев.
От 2003 г. е в оркестъра на Робин Гиб (един от „БийДжийс“-братята) – до неотдавнашната кончина на певеца.
От 2004 г. е пианист на групата „Brazen Abbot“ и участва в записите на нейния албум „My Resurrection“. През 2007 г. създава група „Фобос“ (по името на първата училищна банда, в която е свирил). За равнището на групата свидетелства фактът, че е избрана да акомпанира на Джоу Лин Търнър – екс вокал на „Рейнбоу“ и „Дийп пърпъл“.
През 2010 г. Нелко Коларов записва фантастичния инструментален албум „Омагьосани картини“ с мотиви от българската митология.
Преди няколко години аранжира симфоничната част на мащабния концерт „Орлин Горанов и приятели“.
Днес е отдаден на децата с композиране на музика за куклени пиеси („Мечо Пух“) и бъдещ диск с песни за малчугани. Търсен е за „озвучаване“ на детски спектакли не само във Варна, а и в Македония, в Унгария и Хърватска.
В едно от редките си интервюта пред в. „24 часа“ от септември 2009 г. Нелко казва, че не може да си композитор, а да не знаеш нотите; и че това не те прави закостенял, а напротив, дава ти повече свобода.
И още: „Изкуството не е състезание, а (както казва знаменитият му брат Милко Коларов) – откровение“.
Нелко не тича по измислени рейтингови писти; той е скалата на варненския рок и може би душата му тайно обитава някоя от скалните пещери на Аладжа манастир, където са живели исихастите. Те не са говорели, но не е казано дали не са пеели!

Д-р М-р

4 март, 19 ч.
Основна сцена на Държавната опера - Варна

„Среднощен концерт“
Посветен на 60-годишнината на Нелко Коларов
В две части:
- Акустични вариации върху песни на Нелко Коларов
- Балетен спектакъл по инструменталния му албум „Омагьосани картини“

Със специалното участие на:
Орлин Горанов, Живко Петров и Димитър Семов

Режисура и хореография на балета: Анна Пампулова
Костюми и сценична среда: Невена Георгиева
Премиер солисти: Веса Тонова и Павел Кирчев

С подкрепата на:
Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Държавна опера – Варна, и Община Варна
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.