CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Неразкрити, необяснени, неразбрани Втора част

03/16/21 / МИСТИКА
Най-загадъчните хора в историята

culturespace.bg


ЧОВЕКЪТ С ЖЕЛЯЗНАТА МАСКА


„Човекът в желязната маска“ е имал номер 64389000, според архива на затвора. През 1669 г. министърът на Луи XIV изпраща писмо до управителя на затвора във френския град Пинерол, в което съобщава за скорошното пристигане на специален затворник. Министърът разпорежда изграждането на килия с няколко врати, за да се предотврати подслушването, да се осигурят на този затворник всички основни нужди и накрая, ако затворникът някога говори за нещо различно от $разписаната“ му биография, да го убие без колебание.
Този затвор е известен с поставянето на „черни овце“ от знатни семейства и от правителството. Прави впечатление, че „маската“ получава специално отношение: килията му е обзаведена с добри мебели, за разлика от останалите килии в затвора, а на вратата на килията дежурят двама войници, на които е наредено да убият затворник, ако свали желязната си маска. Затворът продължава до смъртта на затворника през 1703 г. Същата съдба сполетява и нещата, които използва: мебелите и дрехите са унищожени, стените на килията са остъргани и измити, а желязната маска е разтопена.
Оттогава много историци яростно спорят за самоличността на затворника, опитвайки се да разберат дали той е роднина на Луи XIV и по какви причини го застига такава незавидна съдба.

ДЖАК ИЗКОРМВАЧА


Може би най-известният и загадъчен сериен убиец в историята, за когото се чува за първи път в Лондон през 1888 г., когато са убити пет жени (въпреки че понякога се твърди, че е имало единадесет жертви). Общото между всички е, че са проститутки, както и че на всички им е прерязано гърлото (в един от случаите разрезът е чак до гръбначния стълб). От телата на всички жертви е изваден някакъв орган, а лицата и останките им са обезобразени почти до неузнаваемост.
Най-подозрително е, че тези жени явно не са убити от начинаещ или любител. Убиецът знае точно как и къде да реже: знае много добре анатомията, така че мнозина веднага решават, че убиецът е лекар. Полицията получава стотици писма, в които хората я обвиняват в некомпетентност и, изглежда, има писма от самия Изкормвач с подпис „От ада“.
Никой от безбройните заподозрени и нито една от безбройните теории на конспирацията не са успели да хвърлят светлина върху този случай.

АГЕНТ 355


Един от първите шпиони в историята на САЩ, и то жена-шпионин, е агент 355, която работи за Джордж Вашингтон по време на Американската революция и е част от шпионската организация на Кълпър Ринг. Тази жена предоставя жизненоважна информация за британската армия и нейната тактика, включително планове за саботаж и засади, и ако не е била тя, изходът от войната можеше да е друг.
Предполага се, че през 1780 г. тя е арестувана и изпратена на борда на затворнически кораб, където ражда момче, наречено Робърт Таунсенд-младши Тя почива малко по-късно. Историците обаче са скептични по отношение на тази история, те посочват, че жените не са били изпращани в плаващи затвори, а освен това няма доказателства за раждането на дете.

ЗОДИАКА УБИЕЦ


Друг неизвестен сериен убиец е Зодиака. Това е на практика американският Джак Изкормвача. През декември 1968 г. той застрелва край пътя двама тийнейджъри в Калифорния и атакува още петима души през следващата година. От тях само двама оцеляват. Една от жертвите описва нападателя като размахващ пистолет в наметало с качулка на палач и бял кръст, нарисуван на челото му.
Подобно на Джак Изкормвача, маниакът Зодиак също изпраща писма до периодичния печат. Разликата е, че това са шифри и криптограми, заедно с безумни заплахи, а в края на писмото винаги има символ на кръстосана коса. Главният заподозрян е мъж на име Артър Лий Алън, но доказателствата против него са само косвени и вината му така и не е доказана. И самият той почива от естествена смърт малко преди процеса. Кой е Зодиака? Без отговор.

НЕИЗВЕСТНИЯТ БУНТОВНИК (TANK MAN)


Тази снимка лице в лице на протестиращ с колона танкове е една от най-известните антивоенни снимки и съдържа тайна: самоличността на този човек, който се нарича Tank Man, никога не е била установена. Неидентифициран протестиращ задържа еднолично колона танкове за половин час по време на бунтовете на площад „Тянанмън“ през юни 1989 г.
Танкът не успява да заобиколи протестиращия и спира. Това кара Tank Man да се качи на резервоара и да говори на екипажа през отвора. След известно време протестиращият се спуска от резервоара и продължава ударното си дежурство, предотвратявайки движението на танковете напред. И тогава хората в синьо го отнасят. Не е известно какво е станало с него – дали е бил убит от правителството, или е бил принуден да се укрие.

ЖЕНАТА ОТ ИСДАЛЕН


През 1970 г. в долината Исдален (Норвегия) е открито частично изгореното тяло на гола жена. С нея са открити повече от дузина хапчета за сън, кутия за обяд, празна бутилка алкохол и пластмасови бутилки, които миришат на бензин. Жената е страдала от тежки изгаряния и отравяне с въглероден окис, освен това вътре в нея са открити 50 хапчета за сън и може би тя е получила удар във врата. Върховете на пръстите ѝ са отрязани, за да не може да бъде разпозната по отпечатъците. И когато полицията намира багажа ѝ на най-близката гара, се оказва, че всички етикети на дрехите ѝ също са отпрани.
По-нататъшното разследване разкрива, че починалата има общо девет псевдонима, цяла колекция от различни перуки и колекция от съмнителни дневници. Владеела е четири езика. Но тази информация не помага много при идентифицирането на жената. Малко по-късно е намерен свидетел, който е видял жена с модерни дрехи да върви по пътеката от гарата, последвана от двама мъже в черни палта, към мястото, където е намерено тялото пет дена по-късно.
Но и това свидетелство не помага особено.

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЕ СМЕЕ
Обикновено паранормалните събития са трудни за сериозно възприемане и почти всички подобни явления се отричат почти веднага. Този случай обаче изглежда различен. През 1966 г. в Ню Джързи две момчета вървят през нощта по пътя към бариерата и едно от тях забелязва фигура зад оградата. Високата фигура е облечена в зелен костюм, който блести в светлината на фенера. Създанието има широка усмивка или озъбване и малки остри очи, които безмилостно проследяват уплашените момчета. След това момчетата са разпитани поотделно и много подробно, а историите им съвпадат точно.
След известно време в Западна Вирджиния отново има съобщения за такъв странен ухилен човек, и то много и от различни хора. С един от тях – Удроу Дерибъргър – Ухиления дори разговаря. Той се нарича „Индрид Студ“ и пита дали има съобщения за неидентифицирани летящи обекти в района. Като цяло, прави незаличимо впечатление на Удроу. Известно време тази паранормална същност все още се среща тук и там, докато накрая изчезва.

РАСПУТИН


Може би никоя друга историческа фигура не може да се сравни по загадъчност с Григорий Распутин. И въпреки че знаем кой е и откъде е дошъл, личността му е обрасла със слухове, легенди и мистика и все още е загадка. Распутин е роден през януари 1869 г. в селско семейство в Сибир и там става религиозен скитник и „лечител“, като твърди, че определено божество му дава видения. Множество противоречиви и странни събития довеждат до факта, че Распутин като лечител се озовава в царското семейство. Той е поканен да лекува царевича Алексей, страдащ от хемофилия, и дори успява донякъде. В резултат придобива огромна власт и влияние върху царското семейство.
Свързан с корупцията и злото, около Распутин е имало безброй неуспешни опити за убийство. Изпращат при него жена с нож, преоблечена като просяк и тя почти го изкормва, след което го поканват в къщата на известен политик и се опитват да го отровят с цианид в бащата с водка. Но и това не проработва! Затова той просто е разстрелян на улицата. Убийците увиват тялото в чаршафи и го хвърлят в ледената река. По-късно се оказва, че Распутин е починал от хипотермия, а не от куршумите, и дори почти е успял да се измъкне от пашкула си, но този път е нямал късмет.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.