CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Невероятни древни крипти разкриват исторически тайни

12/17/22 / ИСТОРИЯ
Подземни светилища пазят мистерии от векове

culturespace.bg

Криптите често съдържат много повече от човешки останки.
Тези подземни светилища пазят своите тайни от векове.
В тях откриха художествени шедьоври, реликви и дори мистериозни болести.


СИБИРСКИ ПОСМЪРТНИ МАСКИ


През 2015 г. изследователи откриха 20 посмъртни маски в древна крипта в района на Кемерово (Сибир). Гробът е принадлежал на мистериозната тащикска култура – воините, които са контролирали по-голямата част от Сибир между 300 г. пр.Хр. и 500 г. сл.Хр. Криптата е била вкопана в земята, оградена с каменна стена и покрита с дървен покрив. Отне две години за пълното разкопаване на този масов гроб. Археолозите са открили останките на 30 души, кремирани и поставени във фалшиви „тела“, изработени от плат и кожа. На лицата на тези „манекени“ има посмъртни маски, направени от гипс. По тях археолозите с изненада откриват, че тащиците са имали типични европейски черти. Близо до криптата бяха открити останките на деца и, забележително, нито едно от тях нямаше погребална маска.

СЕДЕМ МАГИЧЕСКИ МУМИИ


През 2009 г. археолозите откриха седем мумии в 900-годишна крипта със стени, покрити с магически надписи. Останките, които са били запазени поради естествени причини, са били погребани дълбоко в манастир в Стара Донгола, столицата на средновековната държава Мукура (територията на съвременен Судан). Криптата съдържа останките на седмина мъже, всички на възраст над 40 години. Гробната камера е била запечатана с тухли и кален хоросан. Черни надписи са изписани върху варосаните стени на криптата с коптско и гръцко мастило. Сред тях има пасажи от Евангелието, както и магически имена и символи, за които се смята, че са имали за цел да защитят мъртвите от силите на злото. Криптата е открита за първи път през 1933 г., но разкопките започват повече от 70 години по-късно.

ЧЕРЕП НА БУДА


Археолозите смятат, че може да са намерили парче от черепа на Буда в сандък от 1000-годишна ступа (будистка постройка с конусовидна или пирамидална форма – бел.прев.); то е открито в крипта под храма „Баоен“ в Нанкин, Китай. Ступата не само съдържа това, което би могло да е част от черепа на Буда, но и костите на други будистки светци. Ковчегът е направен от сандалово дърво, покрито със сребро и злато и инкрустирано с кристал, стъкло, лапис лазули и ахат. Надписите показват, че е направено по време на управлението на император Ренцонг (997 – 1022 г. сл.Хр.) от династията Сонг. Ступата се намирала в желязна кутия, която, от своя страна, била поставена в каменен саркофаг. Според легендата, когато Буда бил кремиран, царят на Индия Ашока решил да раздели останките от костите и пепелта на светеца на 84 000 равни части. Китай получил 19 от тях, включително теменната кост на Буда. Останките първоначално са били съхранявани в друг храм, който е бил разрушен по време на война преди 1400 години.

МУМИЯ С РАК
През 1995 г. археолозите откриха унгарска мумия от XVIII век, която направи революция в изследванията на рака. Естествено запазени останки бяха намерени в запечатания трезор на доминиканска църква в град Вац, където бяха открити още около 260 мумифицирани останки. Екип от израелски изследователи тества всички трупове, за да установи дали са носители на гени, които причиняват рак. В тялото на един човек те откриват мутация в APC гена, за който е известно, че причинява висок риск от рак на дебелото черво. Констатациите показват, че предразположението към болестта е съществувало още преди заболяването да се превърне в основен проблем за общественото здраве. Днес колоректалният рак е третата най-често срещана форма на рак.

ТАЙНАТА КРИПТА НА МЕДИЧИТЕ


През 2004 г. археолозите откриха тайна гробница в Италия, принадлежала на могъщото семейство Медичи. По време на по-ранно проучване на известната крипта на Медичите експертите бяха шокирани да открият, че гробницата на последния Медичи, великия херцог Джан Гастоне, е празна. В опит да намерят изчезналия труп, те намират тайна стая зад главния олтар на флорентинската църква „Сан Лоренцо“. Когато изследователите вдигат каменната плоча, пред очите им се появяват стъпала, водещи до скрита крипта. Тя съдържа ковчег за възрастен, в който лежи тялото на Гастоне, както и осем детски ковчега. Забележително е, че признаци на рахит са открити в костите на всички деца. Това вероятно се дължи на липсата на витамин D в диетата им. Изследователите не са успели да идентифицират всички мъртви деца и смятат, че някои от тях са извънбрачни деца на Медичите.

НАЙ-РАННОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ИСУС


В египетска гробница археолозите наскоро откриха това, което може би е най-старото изображение на Иисус. Разположена в древния град Оксиринх, мистериозната подземна структура излезе наяве едва след като изследователите извадиха 45 тона камък. По стените на криптата има шест слоя боя и много изображения. Една картина привлича вниманието: мистериозно изображение показва облечен в туника млад мъж с къдрава коса, който благославя някого.
Някои изследователи смятат, че това е най-старото известно изображение на Христос. Въпреки това, докато се опитват да преведат загадъчните надписи около фигурата, самоличността ѝ остава загадка. Археолозите съобщават, че все още не са имали време да изследват друго тайнствено пространство, до което води проходът от криптата. Те нямат представа какво ще открият в новата скрита камера.

КРИПТА НА ДРЕВЕН АСТРОНАВТ


През 1948 г. е открит таен проход, водещ до криптата на Мая Пакал II, владетеля на Паленке. Разчистването на развалините отнема още четири години, след което изследователите успяват да влязат в скритата камера. Останките на владетеля почиват в нефритена маска, украсена с мъниста. Веднага възникнаха много въпроси относно находката. Твърди се, че Пакал II е починал на 80-годишна възраст, но скелетните останки принадлежат на 40-годишен мъж. Нещо повече, резбите върху капака на саркофага му убеждават някои, че Пакал II изобщо не е човек. Гравюрата на саркофага много прилича на същество, облечено в скафандър и седнало в пилотската кабина на космически кораб, натъпкан с инструменти.

ТАЙНИТЕ ШЕДЬОВРИ НА ПРАГА

Историците на изкуството наскоро откриха невиждан досега паметник дълбоко под църквата „“Рождество Христово“ в пражкия параклис „Лорета“. Стените на гробницата са покрити със сложни изображения на смърт, възкресение и други алегории. Рисувани през 1664 г., тези удивителни картини са изографисани само в черно и сиво, което създава невероятна игра на светлосенки. Рисунките са открити през 2011 г., когато криптата е отворена за първи път от десетилетия. Много от творбите са ясно повлияни от холандското изкуство, включително от Рембранд. Самоличността на художника остава загадка.

ПОГРЕБАНИ СЪРЦА
През 2015 г. археолозите откриха пет сърца на по 400 години в крипта под якобински манастир в Рен, Франция. Балсамираните органи са погребани в сърцевидни оловни урни, покрити с надписи. Тези оцелели сърца, датиращи от XVI до XVII век, са част от дълга традиция на „погребения на сърцата“. Те бяха анализирани с помощта на MRI и CT технологии, които предоставиха интересни данни: в три сърца бяха открити сериозни заболявания, включително плаки и атеросклероза.

СЕМЕЙСТВОТО НА ИИСУС
През 1980 г. археолозите откриха скрита гробница в Йерусалим. Гробницата Талпиот съдържаше десет мистериозни костници. Някои твърдят, че тези сандъци, предназначени за човешки останки, са най-доброто доказателство, че това е последното място за почивка на Иисус от Назарет и семейството му. Това откритие означава, че Христос не само не е бил възкресен от мъртвите, но е имал жена и деца. Надписите върху костниците гласят „Иисус, син на Йосиф“, „Мария“ и дори „Юда, син на Иисус“.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.