CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Ничия музика,

10/12/20 / КУЛТУРА
или Как умряха компактдискове и се завърна винилът

Стийв НОПЪР

Ако сте посетили Austin’s Waterloo Records наскоро, може би сте забелязали строителен проект, който беше немислим не толкова отдавна: 36-годишната музикална щампа в Остин заменя 24-футовите CD стойки с място за повече винил. „След 30 години компактдискове много хора преминават на този формат“, казва собственикът на Waterloo Джон Кунц. „Независимо дали се връщат към винил или стрийминг, хората разпродават компактдискове си“.
Тъй като стриймингът дава на музикалната индустрия най-големите печалби от едно десетилетие, CD бизнесът продължава да потъва. Продажбите на компактдискове са спаднали с 80 процента през последното десетилетие, от приблизително 450 милиона на 89 милиона. Tesla започна да произвежда автомобили без CD плейъри, наскоро го последваха и други компании като Ford и Toyota. Изтеглянията – някога възприемани като подмяна на компактдиска – се сринаха с 58 процента от върха си през 2012 г., печалбите им сега са дори по-ниски от физическите продажби. музикантите са си взели бележка; преди само две години Брус Спрингстийн пусна най-новия си бокс-сет, The Album Collection Vol. 2, 1987 – 1996, изключително на винил, без опция за CD, за разлика от Vol. 1 от 2014 г. „Това е стрийминг свят и винилов свят с бързо чезнещи компактдискове“, казва Даниел Глас, президент на Glassnote Records, независим филиал на Mumford & Sons и Phoenix.
Джак Уайт, може би най-видимият защитник на винила през последните години, се съгласява: „Определено вярвам, че следващото десетилетие ще бъде стрийминг плюс винил – стрийминг в колата и кухнята, винил в хола и бърлогата. Това ще бъдат двата формата. И се чувствам наистина добре в това“.
Кой все още купува компактдискове? „Клиентът на Walmart“, казва Глас и добавя, че продажбите все още са силни в секторите „кънтри, най-популярни хитове, саундтраци и бебешки записи“. Сред публиката на кънтрито втората дългосвиреща плоча на Крис Стейпълтън продаде впечатляващите 373 000 физически носители миналата година. Компактдисковете също се справят добре на някои международни пазари – в Япония, където стриймингът се забавя, 72 процента от продажбите на музика през миналата година бяха физически.
Представен в началото на 80-те години, компактдискът предизвика голямо разширяване на звукозаписния бизнес в продължение на 20 години – и беше изненадващо устойчив дори след като Napster и онлайн пиратството, тогава iTunes Store, заплашиха да унищожат формата. Що се отнася до модерните CD ентусиасти, Глас посочва по-възрастни слушатели, които все още предпочитат зареждането на CD въртележки, вместо да конфигурират Spotify или Pandora на автомобилни стереосистеми или системи за домашно кино. А гастролиращите групи все още са много по-лесни за продажба на преносим компактдиск като концертен спомен, отколкото с дългосвирещи плочи или преносим твърд диск. „Наложително ли е да имате CD?“- пита Дан Бейкър, маркетинг директор на Disc Makers. „Ако сте независим артист, това си струва“. Бейкър отбелязва, че средно поръчките към него са се свили през последните 10 години от 1000 компактдиска на 300. Груповата поръчка от 1000 компактдиска струва около 1000 долара, докато 200 винилови пластинки струват около 1800 долара. „Винилът е скъп“, казва Кевин Бройнер, вицепрезидент по маркетинг на CD Baby, който помага на артистите да продават и предават музика независимо.
И все пак музиканти, лейбъли и магазини за плочи се подготвят от години за неизбежната смърт на компактдиска. Sony затвори ключов завод за компактдискове през 2011 г. и уволни 380 работници от друг, в Теър Хоут (Terre Haute), Индиана, по-рано тази година; междувременно, тъй като продажбите на винил са се увеличили от по-малко от един милион през 2007 г. на повече от 14 милиона през миналата година, навсякъде се появяват нови заводи за плочи. „Технологията върви в наши дни“, казва Шарън Анело, мениджър на Son Volt, която пусна „Okemah and Melody of Riot“ за 2005 г. на винил за първи път в Деня на малките магазини, продаващи записи (Record Store Day – ден, подобен на „Черния петък“, през който нови записи се предлагат за продан в музикални магазини, несвързани с големите звукозаписни компании, преди да бъдат пуснати за широко разпространение – бел.пр.) – CD-тата или формати за изтегляне пристигат по-късно. „Те не улесняват хората да слушат компактдискове“.
Когато продажбите на винил започнаха да се покачват през 2006 г., някои експерти погледнаха на това като на прищявка. Вече не: тези продажби достигнаха 25-годишен връх през 2017-ма и лейбълите инвестират в по-усъвършенствани опаковки от всякога, като Concord’s Concert for George, който току-що беше пуснат за първи път на винил, с одобрена от Джеф Лин лакирана повърхност. Rhino издава пет плочи от 1969 г. на „Grateful Dead“ – Fillmore Westset, които се разпродадоха моментално. Лейбълът на Уайт – Third Man, преди около две години отвори собствен завод за пресоване в Детройт с първите новоизградени винилови преси от 35 лета насам. „Наистина е важно не само за запазването на някогашната музика, но и на нова музика, която излиза точно сега“, казва Уайт. „Винилът е като издълбаното в камък. Мисля, че щом го правим вече 120 години, значи той е тук завинаги. Като помисли човек, това е нещо красиво“.
Превод: Г. ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.