CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Никола Тесла: необикновеният живот на съвременния Прометей

07/29/22 / НАУКА
Повечето хора са чували името му, но малцина знаят за мястото му в съвременната наука и технологии.

culturespace.bg

75-ата годишнина от смъртта на Тесла на 7 януари предоставя навременна възможност за преразглеждане на живота на човек, дошъл от нищото, за да стане световно известен; твърдящ, че е посветен единствено на откривателството, но наслаждаващ се и на ролята на шоумен; привлякъл вниманието на много жени, но останал неженен; човек, генерирал идеи, които подобряват всекидневието и носят много пари, но умрял почти без петак.
РАННИТЕ ГОДИНИ Никола Тесла е роден в Сърбия през лятна нощ на 1856 г., твърди той, по време на гръмотевична буря, която накарала акушерката да каже: „Той ще бъде дете на бурята“, а майка му пророчески контрира: „Не, на светлината!“. Като ученик Тесла показва толкова забележителни способности за изчисляване на математически задачи, че учителите го обвиняват в измама. Той се разболява тежко като тийнейджър, възстановява се, след като баща му се отказва от искането си Никола да стане свещеник и се съгласява той да отиде в инженерно училище. Изключителен студент, Тесла в крайна сметка напуска Политехническото училище и отива да работи за Continental Edison, където се фокусира върху електрическото осветление и двигателите. С желанието да се срещне с Едисон Тесла имигрира в САЩ през 1884 г. и по-късно заявява, че му е предложена сумата от 50 000 щатски долара, ако може да разреши някои технически проблеми, пред които е изправена компанията на Едисън. Когато успява, на Тесла му казват, че предложението е просто шега, и той напусна компанията след шест месеца. След това Тесла развива отношения с двама бизнесмени, които водят до създаването на Tesla Electric Light and Manufacturing. Той подава множество електрически патенти, които възлага на компанията. Когато неговите партньори решават, че искат да се съсредоточат единствено върху доставката на енергия, те придобиват интелектуалната собственост на компанията и основават друга фирма, като оставят Тесла без нищо.


УСПЕХ КАТО ИЗОБРЕТАТЕЛ През 1887 г. Тесла се среща с двама инвеститори, които се съгласяват да подкрепят създаването на Tesla Electric Company. Той строи лаборатория в Манхатън, където разработва променливотоков асинхронен двигател, който разрешава доста технически проблеми, довели до други проекти. Когато Тесла демонстрира своето устройство на инженерна среща, Уестингхаус предприема стъпки за лицензиране на технологията, като осигурява предварителни плащания и възнаграждения за всяка получена мощност. В края на 1880 г. бушува т.нар. „Война на теченията“. Томас Едисън предпочита постоянен ток, твърдейки, че е по-безопасен от променливия. Джордж Уестингхаус поддържа променливия ток, понеже може да предава енергия на дълги разстояния. Тъй като и двете подбиват взаимно цените си, Уестингхаус няма достатъчно капитал. Той обяснява тази трудност и моли Тесла да му продаде патентите си срещу еднократна сума, с което Тесла се съгласява, отказвайки се от това, което би било огромно състояние, ако ги беше задържал. Когато Световното колумбийско изложение от 1893 г. се провежда в Чикаго, Уестингхаус моли Тесла да помогне с доставката на електричество; така те биха имали огромна платформа за демонстриране на предимствата на променливия ток. Тесла помага да запалят повече електрически крушки, отколкото може да се намерят в целия град Чикаго и удивява публиката с много чудеса, включително електрическа светлина, която не изисква кабели. По-късно Тесла помага и на Уестингхаус да спечели договор за производство на електроенергия от Ниагарския водопад, като подпомага изграждането на първата в света широкомащабна променливотокова електроцентрала.Никола Тесла в лабораторията си.

ПРОБЛЕМИ ПО ПЪТЯ Тесла се изправя пред много препятствия. През 1895 г. лабораторията му в Манхатън е опустошена от пожар, който унищожава записките и прототипите му. В Медисън скуеър гардън през 1898 г. той демонстрира безжично управление на лодка – трик, който мнозина определят като измама. Скоро той насочва вниманието си към безжичното предаване на електричество. Тесла вярва, че неговата система може не само да разпределя електричество навсякъде, но и да осигурява безжични комуникации в целия свят. В опит да тества идеите си Тесла построява лаборатория в Колорадо Спрингс. Там той веднъж привлича толкова силно поле, че предизвиква регионално изтичане на електроенергия. Открива и сигнали, които според него идват от извънземен източник. През 1901 г. Тесла убеждава Дж. П. Морган да инвестира в изграждането на кула на Лонг Айлънд, което според него ще оправдае плана му да електрифицира света. Мечтата на Тесла обаче не се сбъдва и Морган скоро оттегля финансирането. През 1909 г. Маркони получава Нобелова награда за развитието на радиото. Тесла неуспешно съди Маркони през 1915 г., като твърди, че нарушава патентите му. През същата година, според слуховете, Едисън и Тесла трябва да си поделят Нобеловата награда, но това не се случва. Причината е взаимната им враждебност. Въпреки това, Тесла получава множество награди през живота си, включително, по ирония на съдбата, от Американския институт на електроинженерите на Едисон.
УНИКАЛЕН ЧОВЕК Тесла е прекрасен човек. Той казва, че има фотографска памет, която му помага да запомни цели книги и да говори осем езика. Твърди, че много от най-добрите му идеи са му хрумнали мигновено и че е видял подробни снимки на много от изобретенията си в ума си, преди да създаде прототипи. В резултат на това той първоначално не подготвя чертежи и планове за много от своите устройства. Никола Тесла е популярен сред жените, въпреки че никога не се жени, защото смята, че безбрачието му играе важна роля в работата му. Вероятно поради почти фаталното си заболяване като тийнейджър той се страхува от микроби и практикува много стриктна хигиена, което вероятно е пречка за развитието на междуличностните му отношения. Той проявява и необичайни фобии – като отвращение към перлите, което го кара да отказва да говори с която и да е жена, носеща бижута с перли. Тесла вярва, че най-великите му идеи идват сами. Но той не е отшелник, общува с много от най-известните хора на своето време на елегантните партита, които организира. Марк Твен посещава неговата лаборатория и популяризира някои от изобретенията му. Тесла се радва на репутация не само като велик инженер и изобретател, но и като философ, поет и познавач. На 75-ия си рожден ден той получава поздравително писмо от Айнщайн и е представен на корицата на списание „Time“.
ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НА НИКОЛА ТЕСЛА В масовото въображение Тесла играе ролята на луд учен. Той твърди, че е разработил двигател, който работи с космически лъчи; че работи върху нова, не-Айнщайнова физика, която ще осигури нова форма на енергия; че е открил нова техника за фотографиране на мисли; и че ще разработи нов лъч, алтернативно наричан „лъч на смъртта“ и „лъч на мира“, с много по-голям военен потенциал от боеприпасите на Нобел. Парите му отдавна ги няма. Тесла прекарва последните си години в местене от място на място, като оставя неплатени сметки. Накрая се настанява в хотел в Ню Йорк, където наемът му се плаща от Уестингхаус. Винаги живеещ сам, той често посещава местния парк, където редовно вижда хранене на гълъби, към които твърди, че има особен афинитет. Сутринта на 7 януари 1943 г. Тесла е намерен мъртъв в стаята си на 86-годишна възраст.

Днес името Тесла все още е в обращение. Летището в Белград носи неговото име, както и най-известният електрически автомобил в света, а магнитното поле на магнитните скенери се измерва в тесли. Тесла е истински Прометей: митичният гръцки титан, който нахлува в небесата, за да донесе огън на човечеството, но е окован за скала като наказание, където всеки ден орел изяжда черния му дроб. Тесла се устремява към големи височини, за да донесе мълния на земята, но неговият рядък интелект и необичайни навици в крайна сметка довеждат до падането му и го оставят почти без пари и сам.
Превод: Георги ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.