CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2019

05/14/19 / ИЗКУСТВО
Димана Трънкова: един специален гост

Мария БАДЖАКОВА

Специален гост в НОЩТА НА ЛИТЕРАТУРАТА 2019 ВЪВ ВАРНА е българският писател и журналист ДИМАНА ТРЪНКОВА. Срещите ѝ с публиката в програмата на Нощта ще се състоят в различни формати на няколко места в града, сред които разговор-дискусия, срещи с ученици и авторско четене в Нощта на 15 май.
Всяка година гостът в Нощта във Варна, представяща актуалната литература на Европа, се номинира от писателя, поканен в предходното издание. Тази година писателят и преводач Ангел Игов, срещнал се с варненската публика през 2018 г., посочи своя колега писател и журналист Димана Трънкова. Романите на Игов и Трънкова – „Кротките“ и „Празната пещера“, се нареждат сред номинациите за раздел „Белетристика“ на Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2017.

„Празната пещера“ е роман за миналото и онези парчета от него, които героите опазват с цената на тежки компромиси. Това е роман за забравени престъпления, укрити буквари и семейни албуми с черно-бели снимки, запечатали хора, които никой вече не иска или не може да си спомни.
Но това е и роман за бъдещето. Писан преди появата на думи като „постистина“ и преди издигането на стени около държави и цивилизации да дойде на мода, той е книга за старите и нови ужаси на неототалитаризма и за крехкостта на човешките отношения в екстремни условия.
„Празната пещера" споделя част от темите и героите на първия роман на Димана Трънкова „Усмивката на Кучето“, но е много повече от негово продължение. Той е самостоятелна, по оруелски мрачна и на моменти зловещо забавна история за едно бъдеще, което изглежда все по-близо.
Очакваме ви на срещите с Димана Трънкова в Нощта с разговор на тема „Журналистиката умря, да живее журналистиката“ на 14 май от 19:00 ч. в „Съвременно пространство“/Contemporary space (ул. „Марко Балабанов“ №23) и на 15 май от 18:00 до 22:00 ч. в книжарница „ПАРАГРАФ 22“ (ул. „Шипка“ №24). Участията ѝ във Варна ще домакинства и партнира главният редактор на Радио Варна – Веселина Божинова.
Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във „Vagabond“, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическото наследство на страната, като „На изток от Константинопол“, „A Guide to Thracian Bulgaria“ и „A Guide to Roman Bulgaria“. „Празната пещера“ е вторият ѝ роман. Издателство Éditions Intervalles публикува на френски „Усмивката на кучето” в превод на Мари Врина- Николов.

Организатори за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Френския институт – Варна, и Почетното консулство на Италия във Варна.
За цялата страна организатори са посолствата и културните институти на държавите – членки на Европейския съюз EUNIC, в партньорство с Фондация „Детски книги“.

П.П. Тази година официалното откриване на осмото за Варна издание на европейския форум „Нощ на литературата“е в Драматичния театър, сцена Филиал,от 17:00 ч.
Вход за всички прояви – свободен.


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.