CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Нострадамус: пророк или измамник? Втора част

07/02/22 / МИСТИКА
По всяко време гадателите и гадателите са били много по-популярни от учените

cultureapace.bg

ИДВАНЕТО НА АНТИХРИСТА


Писанията на Нострадамус съдържат апокалиптични пророчества. Позоваването на религиозни теми не изглежда странно, ако си спомним времето, през което той е живял. В същото време много необичайни неща могат да бъдат намерени в предсказанията му.
За разлика от традиционните религии, Нострадамус предсказва идването не на един, а на трима антихристи. „Пау Най Олорон има повече огън във вените си, отколкото кръв“, гласи едно от посланията му. Смята се, че Пау Най Олорон е анаграма, която крие името на един от антихристите. Ако пренаредите буквите, може да видите фразата Наполеон Роа (Napoleon Roi). Споменаването на Наполеон се съдържа в още едно четиристишие на Нострадамус:
Близо до Италия
се ражда император
Което ще струва
империя на висока цена.
Те ще кажат, гледайки хората,
с които той заобикаля
себе си,
Че е по-скоро касапин
отколкото принц.
Всъщност Корсика (родното място на Наполеон) е много по-близо до Италия, отколкото до Франция. Известно е също, че Нострадамус е бил роялист, а самопровъзгласилият се император на Франция Наполеон Бонапарт трудно можел да събуди топли чувства в него. Всичко това обаче има смисъл само ако тезата за пророческия дар на Нострадамус се приеме за даденост.
Сред учените проблемът за автентичността на произведенията на Нострадамус е остър. Има възможност някои от четиристишията да са написани от последователи на автора след неговата смърт. Освен това е възможно самият Нострадамус да е пренаписвал част от посланията си след случилите се събития. Според френския историк Петер Лемезурие Нострадамус не е бил пророк. Въз основа на трудовете на Нострадамус изследователят стига до заключението, че тези прогнози се основават на теорията за цикличността (повторението) на историята. И други учени не изключват възможността Нострадамус да заимства прогнози от по-ранни автори.
Най-невероятното от всички пророчества е описано в двадесет и четвъртото четиристишие на втората Центурия. Говорим за идването на втория антихрист.
Зверове, свирепи от глад,
пресичат реките.
По-голямата част от лагера
ще бъде срещу Хистър.
В желязна клетка
плъзнете великите
Когато Рейн обърне
Внимание
на детето на Германия.
Така гласи един от преводите на четиристишието. В образа на мистериозния „Хистър“ мнозина са склонни да видят лидера на Третия райх Адолф Хитлер. Според критиците обаче става дума за древното име на река Дунав – Истър. Както и да е, истинското значение на това четиристишие е почти невъзможно да се разбере, тъй като няма точен превод. Единствените хора, които безусловно вярват в истинността на това предсказание, са самите нацисти.
1999 година, седми месец.
Великото ще дойде от небето
крал на ужаса
Да възкръсне
велик крал
Анголмоис
Преди и след Марс
управлявайте щастливо.


Датата 1999 има очевидна мистична конотация, защото ако обърнете три деветки, получавате числото 666. Въз основа на пророчеството на Нострадамус, Антихристът ще бъде унищожен след двадесет и седем години кървава конфронтация. В своите пророчества Нострадамус нарича и името на Антихриста – Мабус. По неразбираем начин мнозина виждат в него името на Саддам Хюсеин (ако прочетете думата Mabus наобратно, получаваме Subam). В защита на тази теория изминаха двадесет и седем години от момента, в който иракският лидер дойде на власт до деня на смъртта му. Вярно е, че не е съвсем ясно как обикновеният диктатор на бананова република изведнъж се превръща в Антихрист. Със същия успех може да наречем Иди Амин, Пол Пот или Ким Ир Сен „слуга на дявола“.
Има гледна точка, че посланията на Нострадамус не трябва да се приемат буквално. Според привържениците на тази хипотеза, предсказанията на Нострадамус съдържат определен астрологичен шифър. Днес няма консенсус по отношение на тази теория.
На Нострадамус се приписва и предсказването на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, атаките на 11 септември и дори убийството на Кенеди. Ако има някаква логика в прогнозирането на смъртта на крал Анри II, то в случая с убийството на Кенеди едва ли има обяснение. Трудно е да си представим, че през XVI век е на дневен ред убийството на американски президент.

ИЗМИСЛЕН ПРОРОК
Така че защо толкова много внимание все още е приковано към предсказанията на Нострадамус? Очевидно отговорът се крие не толкова в неговите прогнози, колкото в човешкия ум. Може би основната характеристика на неговите произведения е негативната конотация на предсказанията. Творбите на Нострадамус засягат темите за войни, убийства, разрушения и катаклизми. Тази тема интересува най-много обществото.
Има още една причина да приемаме много прогнози със скептицизъм. Може би поддръжниците на Нострадамус допускат една характерна грешка. Според тях произведенията на Нострадамус разказват за събитията от далечното бъдеще. Но би било много по-разумно да се възприемат посланията на Нострадамус в контекста на неговото време. Пророчествата може да са били завоалирани опити да се предскажат явленията, характерни за онази епоха. Малко вероятно е човек, живял през XVI век, да е бил силно обезпокоен от събитията през XIX или XX век.
Но своята роля Нострадамус да стане известен в целия свят изиграва обикновен инцидент. След смъртта на Нострадамус неговият ученик Жан-Еме дьо Шавини прави всичко, за да гарантира, че произведенията на неговия наставник са публикувани и са обществено достояние. Казват, че историята не търпи подчинителното наклонение, но ние ще се отдалечим от традициите на историческата наука. Вероятно, ако не бяха усилията на дьо Шавини, Мишел дьо Нострдам щеше да остане в паметта само като придворен астролог.
С молба да коментира този въпрос, ние се обърнахме към известния изследовател на наследството на Нострадамус, кандидат на историческите науки, писател Алексей Пензенски:
- Разбира се, за времето си Нострадамус може да се смята за ерудит. Интересите му обхващат различни аспекти. Освен всичко друго, Нострадамус обича тълкуването на йероглифите и готвенето. Но името му не е било предопределено да бъде до имената на видни фигури от Ренесанса, като Леонардо да Винчи или Николай Коперник. Нострадамус е оставен на милостта на евтината сензация. В неговите пророчества хората все още напразно се опитват да намерят нещо, което той никога не е имал предвид. Нострадамус, подобно на много негови съвременници, е езотерик, вярва в мистицизма. Но едва ли има нещо свръхестествено в неговите произведения, в обичайния за нас смисъл. Нострадамус е убеден в правилността на своите прогнози. Той осъзнава, че историята се развива циклично, спираловидно. Това му помага да предвиди бъдещи събития. Вярвам, че Нострадамус е имал и мощна интуиция. Въпреки това, интуитивната концепция е спорен въпрос, досега никой не е успял да идентифицира алгоритми за интуитивно познание.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.