CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Носят ли щастие яйцата на Фаберже?

06/04/21 / ИЗКУСТВО
Те са създадени за руското царско семейство между 1885 и 1917 г.

culturespace.bg

Петер Карл Фаберже (Peter Carl Fabergé с истинско име Карл Густавович Фаберже) е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите „яйца на Фаберже“.
Роден в семейството на бижутер (бащата Густав Фаберже е естонец от емигрирал френски хугенотски род, а майката Шарлот е датчанка) в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава космополитно образование. Наследява работилницата на баща си през 1870 г. и става изключително популярен във владетелските дворове на цяла Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато и сребро, малахит, топаз, лазурит, кристал и десетки други материали. В родината си е титулуван „ювелир на Негово Императорското Величество и ювелир на Императорския Ермитаж“.

Петер Карл Фаберже

„Къщата на Фаберже“ (на руски: „Дом Фаберже“) е бижутерска фирма, основана през 1842 г. в Санкт Петербург от Густав Фаберже. Имала клонове в Москва (открит през 1887 г.), Одеса (открит през 1901 г.), Лондон (открит през 1903 г.) и Киев (открит през 1906 г.). Основната работилница, водещият магазин и централният офис се намирали в собствения дом на Карл Фаберже на ул. „Болшая морская“ 24 в Санкт Петербург.
А „яйцата Фаберже“ са изделия с формата на яйце, изработени от злато и различни скъпоценни камъни – истински шедьоври на ювелирното изкуство. Първото яйце е поръчано от цар Александър III през 1885 г. като великденски подарък за съпругата му императрица Мария Феодоровна. Това оригинално яйце на Фаберже е съставено от твърдо злато и покрито с бял емайл, за да изглежда като яйце. Вътре в бялото яйце има златен жълтък, който крие златна кокошка с рубинени очи. В перото на кокошата опашка е инкрустирана мини златна императорска корона с диаманти и рубинена висулка. Изненадващият елемент на това изящно яйце зарадвало императрицата и от тогава на сетне царят поръчвал по едно яйце за всеки Великден, като единственото му изискване било всяко яйце да крие изненада. Фаберже произвежда по едно яйце годишно за цар Александър, а след коронясването на Николай II – по две годишно. Изработката на всяко яйце отнемала година или повече, като се включвал и екип от висококвалифицирани майстори, които работели в условията на най-голяма тайна. Фаберже получава пълна свобода при проектирането и изпълнението. Представители на европейските елити от този период не остават по-назад и също поръчват великденски подаръци, включително заможното семейство на индустриалеца Келч, което поръчва 12 яйца, семейство Ротшилд и Консуело Вандербилт, херцогинята на Марлборо. Яйцата стават все по-разкошни, не се пестят разходи за тяхното сътворявани. Например яйцето, направено през 1900 г., т.нар. Транссибирско железопътно яйце, е направено от злато , сребро, оникс и кварц, а вътрешността му е облицована с кадифе.

Яйце Фаберже от двореца Гатчина, 1901 г.

На 22 април 1907 г. цар Николай II подарява яйце от Фаберже на жена си Александра Фьодоровна, за да отбележи раждането на царевича Алексей Николаевич три години по-рано. (Поради Руско-японската война през 1904 г. от две години не се произвеждат императорски великденски яйца.) Яйцето съдържа като изненада диамантена огърлица и миниатюрен портрет от слонова кост на царевича, обрамчен в диаманти (сега изгубено). Фактурата на Фаберже от 21 април 1907 г. посочва цената на яйцето: 8300 рубли. През 1917 г. болшевиките свалят руското кралско семейство и национализират „Къщата на Фаберже“, а семейство Фаберже избягва в Швейцария. Всички императорски бижута, включително яйцата на Фаберже, са преместени в оръжейната на Кремъл от Владимир Ленин. Много от тях вече са били взети от семейството и други собственици на други места в Европа: от 65 известни яйца, 57 са оцелели от унищожаване или изгубване.

Яйце Фаберже на Ротшилд, 1902 г.

Десетилетие по-късно на режима на Сталин в Съветския съюз отчаяно са били необходими пари. За да се получат бързи пари, яйцата-бижута са продадени за много по-ниска от пазарната им стойност. Купувачите на 14 яйца са американският бизнесмен Арманд Хамър и британският бижутер Емануел Сноуман. Третото императорско яйце, направено за Великден от 1887 г., изчезва след 1922 г., докато се съхранява в Кремъл. Яйцето в стил Луи XVI било украсено със сапфир и диаманти и неговата изненада бил часовник Vacheron-Constantin от злато и диаманти. Изгубеното яйце отново се появява на търг в Ню Йорк през 1964 г. и е продадено за 2450 долара (еквивалентно на около 20 000 долара днес). Четиридесет години по-късно, то се появява отново при продажба на имоти в Средния Запад, продадено е на дилър за скрап за 13 000 долара. През 2014 г. търговецът на скрап започва да изследва произхода на яйцето и открива, че това е изгубеното императорско яйце. След това яйцето е продадено на частен колекционер на Фаберже за 30 милиона долара... През 2004 г. милиардерът Малкълм Форбс е склонен да продаде на търг деветте си яйца „Фаберже“ и 180 други ювелирни предмети „Фаберже“ в „Кристис“, но руският олигарх Виктор Векселберг се намесва и купува цялата колекция преди публичната продажба, твърдейки, че е похарчил 100 милиона долара за нея. В допълнение, Векселберг се сдобива с шест други яйца на Фаберже и отваря музей на Фаберже в Санкт Петербург през 2016 г. Колекцията съхранява 15 яйца на Фаберже: девет императорски яйца, четири яйца, купени от Келч, и четири други.

Яйце Фаберже за 300-годишнината на Руската империя

През 2007 г. изплува неизвестно досега яйце, което Фаберже е създал за семейство Ротшилд. То е и най-скъпото яйце, продавано някога на търг. Представлява часовник с форма на яйце, принадлежащ на барон Едуард де Ротшилд, изработено от злато, сребро, метал, диаманти, перли. Направено е през 1902 г. като годежен подарък на годеницата на барона. Розовото яйце има часовник на фасадата си и инкрустиран с диаманти петел изскача от върха на яйцето на всеки час. След 105 години в семейство Ротшилд, то е предложено на търг в „Кристис“ през 2007 г. и е продадено за 16,5 милиона долара на Александър Иванов, руски колекционер на изкуства и директор на Руския национален музей. В момента е изложено в Ермитажа в Санкт Петербург. Второто най-скъпо яйце, продадено на търг, е Зимното яйце, императорски подарък на императрица Мария Фьодоровна за Великден 1913 г. от нейния син, което може да се похвали със заскрежена фасада и хиляди диаманти с изненадваща цветна кошница вътре. То е закупено от емира на Катар за 9,6 милиона долара в „Кристис“ през 2002 г.
От 50 яйца, направени за руското императорско семейство, са намерени 43, което означава, че 7 все още са укривани. Съществуват снимки на две от яйцата: кралското датско яйце, направено за императрица Фьодоровна по случай 40-годишнината от коронацията на нейния баща, краля на Дания, и възпоменателното яйце на Александър III за 15-годишнината от смъртта на Александър III, императорът на Русия. Въпреки че има писмени следи за някои от яйцата, точното местонахождение и собствениците на тези седем останали имперски яйца са неизвестни. Така че търсенето може да започне!
 
Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.