CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Нов ал-бум!

09/07/22 / ИЗКУСТВО
Варненският писател Георги Венин се оказа и певец-песнописец

culturespace.bg

Георги Венин, първият журналист, пробил музиковедския монопол върху разборите на „диверсионната“ западна рок музика у нас (още в началото на 80-те), след десетилетия писане на песенни текстове за кого ли не, издаде компактдиска „Двойно зареждане“ (официално регистриран в Музикаутор), в който е продуцент, автор на всички текстове и изпълнител на всички песни (при две – в дует с Константин Джамбазов).


Защо „Двойно зареждане“? Зареждането с тонизираща, нахъсваща доза чудесна музика се подразбира, а „двойствеността“ (по-точно – двуделността) на песенния „асортимент“ от диска има и двойна обосновка: първо, половината парчета са на български, половината – на английски (в приложената книжка те са преведени на родния ни език), и второ – в албума съжителстват композиции на двама автори: самият Георги Венин и Юри Стойков. Броят на тези композиции е като на Христовите апостоли, а бонус тракът към песента „След…“, изпята и на английски, притуря 13-ия „равноапостол“ (за непознаващите Библията, това е апостол Павел).
Албумът е пъстър микс от рок и поп жанрове; на пръв поглед – сякаш еклектичен „миш-маш“. Но зад привидното разностилие стоят по-дълбоки подбуди. Според Георги Венин, разнообразието е опит изпълнителят да се самоизрази в пълнота, в цялата си многостранност/многоликост. Но дори така, песните са споени от професионалното музициране и аранжиране, а най-вече – от безусловната си мелодичност. Като вметнахме „професионално“, няма как да не напомним, че сред инструменталистите, участвали в записите на диска, са имена като вече споменатия виртуозен китарист и певец Константин Джамбазов, маестрото на клавишите Нелко Коларов, Валентин Василев и ветерана джазмен Любомир Иванов (със солиден принос и като смесител), а няколко струни удари и китарджията Величко ‘Майкъла’ Стоянов от Германия.
Мастерирането е дело на Ангел Пенчев – Ачо, по алгоритмични модули на студиото „Аби роуд“, където Юри Стойков е дистанционно обучаем.
„Двойно зареждане“ доказва, че за пълнокръвната музика възрастта не е порок и че умните текстове със съдържателни послания, „облечени“ в качествено осмислена, аранжирана и изсвирена музика, са най-въздейственият антидот спроти рап и чалга калтащината.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.