CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

НОВА КНИГА Лирични откровения за Истинската Свобода

11/10/22 / ИЗКУСТВО


Георги ВЕНИН

(NB! Като всеки изкуствоведски отзив, и този е субективен, личен прочит, който може да не съвпада със замисъла, подбудата и себепреценката на коментирания автор.)

Марияна Хруза е от ония редки поети у нас, чиятостилистика съчетава неподправена прочувствена мекота суроците на духа и неговите прозрения. Тя не просто пише стихотворения – тя се стреми да „ословеси“този дух във всичките му измерения.

Поетесата Марияна Хруза

Новата ѝкнига, озаглавена пределно скромно и обемно „СвободнаИстина“,ни завладява с лаконизма на всеки свой лиричен къс; вместо да трупа и бродирасложно заплетени метафори, както нерядко се случва в съвременната „женска“ поезия, авторката гради всяко свое стихотворение върху една-единствена, но изповеднопълнокръвна, алегория.И това е може би една от причинитедумите в стиховете ѝнаистина да се „обичат“, да галят не само сетивата ни, но и клетките. Тази многопластовостдава шанс на поезията ѝ да достига до читатели сразличен манталитет, с разнокалибрена прозорливост.


Валери Станков, носител на Голямата награда „Варна“, е писал в един свой непубликуван отзив за нея,че с косите си тя можеда избърше нозете на Иисус.И заглавието на стихосбирката ѝ сякаш го потвърждава: то е сгъстената версия на Иисусовото „… и Истината ще ви направи свободни“.В двата раздела на тази стихосбирка се извършва това преображение на Истината в Свобода(а може би обратното?) – един от най-трудните мотививлитературата, в случая – достойно изболян и превъплътен поетически.
„Свободна Истина“ е книга, която събира в себе си двете части на заглавието си: „Свободна“ е първият раздел; „Истина“ е вторият. Така между дватасюжета се изгражда мост, който нерушимо ги свързва. Марияна Хруза не гледа на темата от подножието към нейния връх, а от върха към низините (които обаче не са ниски и равни, а хълмисти и с високи уханни треви). Огледалните проникновения на Марияна са поднесени без претрупаност, без ненужно оригиналничене и псевдомодернистични реверанси, а фино, сбито, красиво и топло. С което тя доказва, че и по най-сложните философски, езотерични и метафизични теми истинският поет, истински духовният човек може да говори с изящен душеприказен език.

Поезията на Марияна Хруза винаги е впечатлявала съсрядкото, сполученосливане между висока осъзнатост и дълбока чувствителност. Тя сякаш предугади бума на теориите за емоционалната интелигентност.
Пийте от свободната истина в тези стихове, за да утолите жаждата на душите си. Те трябва да са напоени, за да може Духът да ги оплоди и възземе.

Книгата излиза с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ – Община Варна.


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.