CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Новата версия на „Ема“ по Джейн Остин е достойна за номинация за Оскарите 2021

06/24/20 / ИЗКУСТВО
Звезда във филма е младата актриса Аня-Джоузефин Тейлър-Джой

culturespace.bg

Експертът за награди на IndieWire.com Ан Томпсън писа по-рано тази година, че цялата Академия за филмови изкуства и науки се нуждае от 10 добри претенденти за церемонията за награждаване с Оскар. Тогава време е да се се помисли за наградите на Академията за 2021 г. Закриването на театрите, отмяната на фестивала и безкрайните забавяния на излизането на готови филми карат повечето киномани да се замислят как ще изглежда предстоящото състезание за Оскарите. Струва си да се отбележи, че от юли 2020 г. има десетки добри филми, достойни за „Оскар“, независимо дали, или не, те са най-традиционните претенденти. Очаква се есента да донесе обичайното изобилие от претенденти, но фактът си е факт: Оскарите от 2021 г. биха били вълнуващи, дори и ако Академията премести церемонията от 28 февруари на 25 април.
Една от основните промени в Оскарите през 2021 г. е временното правило, което ще позволи на стрийминг (метод за гледане на видео или слушане на аудио съдържание, без да изтегляте медийните файлове) и VOD (видео при поискване) филми, които са планирали показване в кинотеатри, да бъдат допустнати за наградите на Академията. За да следи добрите филми, които отговарят на изискванията за Оскар по това ново правило, IndieWire започва да следи всички, които или са се показали вече в кинотеатрите тази година, или са възнамерявали да го направят, но вместо това са достъпни в стрийминг или VOD. Дали тези филми ще станат кандидати за Оскар, или ще бъдат подкрепени с кампании от студиото, остава да видим, но засега те може да бъдат кандидати съгласно изискванията за Оскарите за 2021 г., които си заслужава да се търсят.

Аня-Джоузефин Тейлър-Джой като Ема Уудхаус

Един от филмите, които привличат вниманието и отговаря на изискванията за номинация за награда е новата версия на „Ема“ по романа на Джейн Остин от 1815 г., роман, който се чете през всички времена – от времето на викторианска Англия до днешни дни. Привлича и вълнува романтиката във всичките й измерения… която като че ли липсва в нашето забързано делово време.
Филмът е реализиран от Великобритания. Режисьор е Есен де Уайлд, по сценарий на Елинор Кейтън. Нейната история следва Ема Уудхаус, млада жена, която се намесва в любовния живот на приятелите си и все пак накрая урежда и своя. Във филма участват Аня Тейлър-Джой, Джони Флин, Джош О'Конър, Калъм Търнър, Миа Гот, Миранда Харт и Бил Найги. Първата му прожекция в Обединеното кралство беше на 14 февруари 2020 г., а в Съединените щати – на 21 февруари 2020 г.
Дейвид Ерлих от IndieWire нарече „Ема“ най-стилната адаптация на Джейн Остин, която някога е излизала на екран, което означава, че „Оскар“ за най-добър дизайн на костюми и най-добър дизайн на продукция трябва да стигне до награда за хитовия режисьорски дебют на Есен де Уайлд. Focus Features пусна „Ема“ в театрите на 21 февруари, последван от премиум VOD старт на 20 март. Филмът е на път да се превърне в хит в северноамериканския бокс офис с приход от 25,4 милиона долара, преди кинотеатрите да бъдат затворени, при бюджет 10 милиона.
Играта на Аня Тейлър-Джой, изпълнителката на главната роля във филма, пастелната кинематография на Кристофър Блауелт и органичното присъствие на поддържащите актьори Джони Флин и Миранда Харт, са залози за успеха на филма и сред взискателните членове на Академията.
Аня-Джоузефин Тейлър-Джой (родена на 16 април 1996 г.) е англо-аржентинска актриса, родена в Америка. Дебютът й във филма на ужасите на Робърт Егърс „Вещицата“ (2015) е впечатляващ. Тейлър-Джой стана известна с ролята на Томасин, а филмът е премиерен на филмовия фестивал Sundance през 2015 г. През 2016 г. Тейлър-Джой участва в научнофантастичния филм на ужасите „Морган“, режисиран от Люк Скот. Тейлър-Джой ще се появи във филма „Снощи в Сохо“, режисиран от Едгар Райт. Основното заснимане започна на 20 май 2019 г. Тя е звездата в „Носферато“, римейк на едноименния филм, който ще бъде режисиран от Егърс във второто й сътрудничество с него.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.