CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Новият девиз: „Невежеството прави силата!“, Първа част

01/06/21 / КУЛТУРА
или За безграмотните днешни „лидери на общественото мнение“

Георги ВЕНИН

Невежите напират, проправят си път с лакти, със зъби и с купени или „подарени“ тапии. И докато светът се е упътил към четвъртата научно-техническа революция, която – замисля ли се някой? – ще изхвърли на улицата милиони, а може би и милиарди „излишни работни ръце“, поголовната част от човечеството е натирена в кошарата на невежеството – от невежи. Защото самата тя е невежа.
И докато тази научно-техническа революция се занимава с изкуствени интелекти, с дигитално-виртуално битие на хомункулуси и със заселване на „богоизбрани“ на Марс, май никой не се вълнува от сякаш отписания живот на Земята, а природният интелект на огромни маси хора е съсип(в)ан от вещи манипулатори, които се радват на глупостта ни.
Ето една подборка от факти, която рисува истинската картина – без ретуш.

ЗАЩО КНИГИТЕ ПО ПСИХОЛОГИЯ ПОСТЕПЕННО ЗАМЕСТВАТ ДОСТОЕВСКИ?
Както показва времето, класиката не остарява, а винаги е актуална. Но какво застана на пътя й през XXI век? Днешните школари мърморят, че художествената литература вече не е необходима в училищната програма. „На какво ме учи това?“ – роптаят хлапетата.
Сега е много по-интересно да научите нещо от категорията „Как да станете по-уверени в себе си?“, „Как правилно да привлечете вниманието на другите?“ и още много от този сорт. Младите хора вече не са привлечени от образа на Татяна, която скромно пише за чувствата си, а напротив – момичетата искат да бъдат по-уверени в себе си, стремят се към успех на всяка цена, така че образът на самотната, изоставена Татяна, да го кажем така, днес не е „продаваем“.
Рафтовете с книги по психология и саморазвитие се пълнят според принципа, под различни и примамливи имена да е скрита една и съща тема, еднозначна, формулирана с различни изречения за едно и също. Това отчетливо показва как да се изгради успешен бизнес, но и стереотипа на поколението, което много лесно, омаяно от обвивката, се хваща на въдицата.
Книгите за това как наистина да развиете своя вътрешен свят и отношението към много неща, написани по същество, всъщност са само малка част от това, което виждаме в книжарниците.
Никога не трябва да забравяте, че всичко е циклично и всяка епоха се мери със своето време. Нима и днес човек, който е извършил престъпление, не си задава въпроса „Треперещо създание ли съм, или имам право?“. Не е ли пълно с момичета като Катерина от пиесата на Островски „Буря“, с толкова ужасна съдба?
Разбира се, всичко това се случва и в съвременния свят, книгите ни хранят с този многогодишен опит, формират нашето мислене и допринасят за нашата грамотност. Следователно решението да се изхвърлят книгите на Толстой, Достоевски, Чехов и други е много прибързан акт, извършен от глупост и невежество.
За да потвърдите всичко по-горе, можете спокойно да цитирате невролингвиста Татяна Чернигов ска:
„Запомнянето на факти не прави човека умен. Въпросът е: трябва ли ми тази дивотия от купчина знания в главата? Ето на, учих таблици на логаритми или за бинома на Нютон. Боже, срещал ли е някой този двучлен на Нютон – дори на „Тверска“, дори на „Невски“? Никога не съм го виждал в живота си“.
Факт е, че любимото на всички правило за многото прочетени книги тук не работи. Можете да прекарвате дни и нощи, „прелиствайки страниците“ на Зигмунд Фройд, но без съзнателен подход няма да успеете. Трябва да започнете от малкото, защото не без основание такива писатели като Гончаров, Гогол и други са част от училищната литература. Детето развива разбиране за прости, а след това и за по-сложни неща около себе си.
Да кажем, може ли без достатъчно познания по физика човек да напише докторска дисертация? Разбира се, че не, всичко трябва да става постепенно. Изучаването на основни, може би на пръв поглед прости неща, ще ви направи по-опитен човек, който наистина съзнателно подхожда към това, което прави.

НЕВЕЖЕСТВОТО СЪЩО Е СИЛА!
Съвременната култура и съвременното общество са практически немислими без убеждението, че знанието и силата са тясно свързани. Всички ние вярваме, че знанията са от съществено значение, за да контролираме и управляваме всичко, от природата и екологията до нашите собствени емоции и поведение. Да разбереш нещо, означава да се сдобиеш с власт, поне потенциално, над него. Усилията на астрофизиците да разберат структурата на звездите, кометите и галактиките и усилията на невролозите да установят моделите на човешкия мозък са насочени не само към задоволяване на празно любопитство.
Правителствата и корпорациите не биха похарчили огромни суми за наука и повечето учени не биха посветили живота си на академична кариера, ако не беше заложено нещо повече. Тоест, ако не може знанията, произведени от изследвания, да бъдат превърнати във власт – икономическа, политическа или социална. В крайна сметка съвременното изкуство за управление на природните и социалните процеси се основава на знанието.
Основателят на съвременната куиър теория (теория на ексцентричността) Ив Козофски Седжуик, в най-известната си книга „Епистемология на килера“ отразява, наред с други неща, невежеството и незнанието. Според нея те също може да бъдат източници на сила, а понякога и да надминават самото знание.
За да илюстрира тезата си, тя дава няколко примера. Да речем – заповед на Министерството на правосъдието на САЩ от юни 1986 г. позволява на работодател да уволни служител със СПИН, въпреки че служителят всъщност не представлява никаква опасност за своите колеги, партньори или клиенти.
Седжуик отбелязва, че този случай илюстрира ситуация, при която невежеството относно същността и начините за разпространение на ХИВ е източник на сила, способността да се уволняват и изключват заразени с него хора.
В друг пример Седжуик казва, че невежеството често е оправдание за изнасилвачите, когато те казват, че не са знаели, не са мислили или не са забелязали, че сексуалният акт е нежелан за жертвата.
Тоест невежеството, искрено или не, в този случай служи за оправдаване на патриархалната власт.
По принцип много идеологии на изключването, като расизъм, сексизъм и хомофобия, се основават на невежество, култивирани и възпроизвеждани на масово равнище. Например, една от основните предпоставки за расизъм е интелектуалната изостаналост на неевропейските народи в сравнение с интелектуалните постижения на западната цивилизация. И основа на това твърдение е, разбира се, невежеството. Това невежество не се отнася само до съвременните постижения на неевропейски култури и научни проекти – можете поне да видите списъка с изключителни афроамерикански учени и изобретатели. Това е и незнанието, че фундаменталните основи на европейската култура са заимствани от африканската, индийската, ислямската и китайската цивилизации. Всички тези общества оказват значително влияние върху формирането и развитието на западната интелектуална традиция чак до ранното ново време.
Невежеството също оправдава легитимността на репресивните политики за наркотици. Въпреки че според многобройни научни изследвания употребата на марихуана може да повлияе положително на лечението на депресия, посттравматично стресово разстройство, епилепсия, да служи като болкоуспокояващо средство по време на химиотерапия и т.н., все още тя е забранена в повечето страни по света не само за развлечения, но и за медицинска употреба. Легитимността на забраната се основава на невежеството (и нежеланието да се знаят) данните на съвременните научни изследвания и възпроизвеждането на непотвърдени страхове относно предполагаемо разрушителното въздействие на психоактивните вещества върху обществото и индивида.

(Следва)


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.