CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Новият роман на руския писател-фантаст Сергей Лукяненко –

02/07/20 / ИЗКУСТВО
Една драма за вечната битка между доброто и злото, битка често с неочакван край

Един от най-популярните у нас и по света писатели-фантасти си поставя опасната задача да разкаже историята на вечната битка между силите на Тъмнината и Светлината. „Нощен патрул” от руския писател Сергей Лукяненко – романът, който поставя началото на знаковата фентъзи поредица – заживява отново в превод на Васил Велчев. Майсторски написан и несравним по размах на въображението, в романа се преплитат митове, легенди и актуални реални събития в един завладяващ свят, в който магията съществува, а вечната битка между Доброто и Злото преминава далеч отвъд познатите граници.
Сред панелните блокове и в метростанциите на Москва се решава бъдещето на света. Едно древно пророчество предстои да се сбъдне – предстои появата на Различен с огромни способности. А един загадъчен младеж, чиято съдба още не е написана, изненадва с действията си и Тъмните, и Светлите. И трябва да бъдете внимателни, защото след залез-слънце улиците са опасно място. Но не заради престъпници и маниаци. А заради онези, които наричат себе си Различните. Вампири и върколаци, магьосници и вещици с огромна сила, срещу която обикновените оръжия не действат.

Техните действия не остават незабелязани. Така нареченият Нощен патрул е призван да се сражава със създанията на мрака и да бди над обикновените и нищо неподозиращи хора. Древният Договор, сключен между силите на Тъмнината и Светлината, гарантира техните правомощия и крепи мира между могъщите създания. Но някои нощи не започват добре. А за Антон Городецки, новак със средни магически сили, тази смяна в Нощния патрул ще се окаже съдбовна. Крехкият мир между силите на Светлината и на Тъмнината е поставен на карта и неочаквано той се оказва в центъра на събитията...

Сергей Лукяненко е един от майсторите на руската фантастика. Носител е на наградите „Старт“ (1993), „Меч Руматы“ (1995 и 1997), „Интерпресскон“ (1995 и 1996), „Аелита“ (1999), а романите му, сред които и филмираният „Нощен патрул“, както и „Чернова“, „Белова“, „Геном“, се превръщат в едни от знаковите творби на миналия век.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.