CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Ново откритие в скален заслон в Южна Франция...

09/12/22 / ИСТОРИЯ
връща времето на преселението на съвременния човешки род в Европа с 10 000 години назад

culturespace.bg

Последни открития от началото на тази година хвърлят светлина върху времето на първите хора – заселници в Европа, върху срещата им с „местните“ неандерталци, взаимодействието между двата вида, резултатите от контактите – и преместват времето на тези събития с 10 000 години назад.
Един скромен скален заслон, кацнал на около 100 м нагоре по склоновете на Предалпите в Южна Франция, гледа към долината на река Рона. Това е стратегическа точка в пейзажа, тъй като тук Рона тече през теснината между две планински вериги. В продължение на хилядолетия обитателите на скалното убежище са имали зашеметяваща гледка към стада животни, мигриращи между средиземноморския регион и равнините на Северна Европа, днес заменени от влакове TGV и до 180 000 превозни средства на ден по една от най-натоварените магистрали на континента.
През 60-те години на миналия век мястото е наречено Grotte Mandrin на името на френския народен герой Луис Мандрен, защото е познато повече от 100 000 години. Каменните артефакти и животинските кости, оставени от древните ловци-събирачи от периода на палеолита, са били покрити от ледников прах, навят от северния мистрал, запазвайки добре останките.
От 1990 г. изследователски екип внимателно проучва най-горните пластове с дълбочина 3 м на утаения седимент на дъното на пещерата. Въз основа на артефакти и вкаменелости от зъби изследователите вярват, че Мандрен пренаписва консенсусната история за това, кога съвременните хора за първи път са се отправили към Европа. Но тук вече е имало други хора – неандерталците.
Изследователите на човешкия произход като цяло са единодушни, че между 300 000 и 40 000 години неандерталците и техните предци са обитавали Европа. От време на време през този период те са имали контакт със съвременните хора в Леванта и в части от Азия. След това, преди около 48 000 до 45 000 години, съвременните хора – по същество ние – се разпространяваме в останалия свят, а неандерталците и всички други архаични хора изчезват.


В списанието „Science Advances“ Лудовик Слимак (археолог, културен антрополог, философ, пътешественик, фотограф, директор на проекта „Grotte Mandrin“), член на екипа, описва откритието с доказателства, че съвременните хора са живели преди 54 000 години в Мандрен. Това е около 10 хилядолетия по-рано, отколкото се смяташе, че нашият вид е бил в Европа, и на повече от хиляда мили западно (1700 км) от следващото най-старо известно място – пещерата „Бачо Киро“ в България. И което е удивително, неандерталците, изглежда, са използвали пещерата както преди, така и след присъствието на съвременната човешка популация.
Резултатите от последните изследвания в пещерата „Бачо Киро“ запълват празнината от данни и знания в тази област и помагат да се разбере началото на появата на Хомо сапиенс в Европа. Човешките останки, открити в рамките на добре запазения контекст, заедно с артефактите от първоначалния горен палеолит (IUP), са директно датирани. Морфологичен анализ на зъб и анализ на митохондриална ДНК на 5 други човешки останки, уловени чрез протеомен скрийнинг, приписват всички находки на Homo sapiens. Освен това техно-типологичният анализ на литичните сглобки разкрива връзката с технологичната експанзия на IUP в средните ширини на Евразия преди 45 хиляди години. Палеогенетичните изследвания на човешки вкаменелости от пещерата „Бачо Киро“ предоставят доказателства за взаимодействие между неандерталците и Хомо сапиенс.
Съвременните хора от пещерата „Бачо Киро“ са използвали технология на острието, подобна на MP Levallois и тяхното символично поведение е наподобявало последващия технокомплекс от Ориняк.
Първата любопитна находка, появила се по време на първото десетилетие на разкопките на Grotte Mandrin, са 1500 малки триъгълни каменни точки, идентифицирани като това, което е наречено от изследователите - слой E. Някои с дължина под един сантиметър, тези точки приличат на върхове на стрели. Те нямат технологични предшественици или наследници в 11-те околни археологически слоя от неандерталски артефакти в пещерата.


Тези неронийски точки нямат еквивалентна технология сред неандерталските групи, живели преди и след пристигането на първите съвременни хора в Grotte Mandrin(Лауре Мец и Лудовик Слимак, CC BY-ND!.
Кой ги е направил? В няколко други места в средната долина на Рона също има такива малки точки. Но тези места са били разкопани отдавна с кирки, което прави трудно да се каже дали точките са се появили внезапно или постепенно с течение на времето, вероятно от неандерталците, които са разработили методите за тяхното създаване. През 2004 г. изследователят Лудовик Слимак нарича тази отличителна традиция „неронска“ на името на близкото място, където за първи път са били разкопани такива точки.

Тези неронийски точки нямат еквивалентна технология сред неандерталските групи, живели преди и след пристигането на първите съвременни хора в Grotte Mandrin. Лауре Мец и Лудовик Слимак

Без повече местни терени за сравнение, двама от екипа . Лауре Мец и Слимак, поглеждат към региона, където съвременните хора определено са живели преди 54 000 години: Източното Средиземноморие. По-специално мястото на Ксар Акил близо до Бейрут съхранява това, което може да бъде най-дългият и най-богат палеолит в цяла Евразия.
От противоположните страни на Средиземно море подобни каменни върхове са направени от Хомо сапиенс приблизително по същото време. Анализите на изследователския екип на каменните артефакти от Ксар Акил показват подобен стар седиментен слой с малки точки със същия размер и направени в същите технически традиции като тези на Мандрен. Това сходство подсказва, че неронските артефакти не са били направени от неандерталци, а по-скоро от група съвременни човешки предци, които са навлезли в региона много по-рано от очакванията.
Последното парче от пъзела се появява през 2018 г., когато един от екипа, Клеман Заноли, анализира деветте зъба на хоминин, които са открили в различните слоеве по време на разкопките. Чрез усърдни анализи, използващи компютърна томография и сравнения със стотици други вкаменелости, той успява да определи, че зъбът Mandrin E, единичен млечен зъб от дете между 2 и 6 години, идва от ранен модерен човек и не може да бъде от неандерталец.


Въз основа на технологиите за каменни точки и техния контекст при други обекти, заедно с тези фосилни доказателства, изследователите от екипа заключават, че създателите на неронските точки в Grotte Mandrin са били съвременни хора.
Но откритията от Мандрен не спират дотук. В слоевете на обекта има фрагменти от стените и покрива на убежището, които са паднали и са погребани с вкаменелостите и артефактите.
Когато неандерталците и съвременните хора палели огън на мястото, димът оставял слой сажди върху тези повърхности. Тогава през следващия сезон тънък слой калциев карбонат, наречен спелеотем, го покривал. Този цикъл се повтарял отново и отново.
За първи път откриват тези фрагменти от нагар по свода през 2006 г. година след година, във всеки археологически слой на Мандрен, откриват хиляди. Едно десетилетие работа на члена на екипа Сеголене Вандевелде показва, че тези модели може да бъдат разчетени като дървесни пръстени, за да ни кажат с каква честота и продължителност групите са посещавали мястото; не демонстрират, че човешки групи са идвали в Mandrin около 500 пъти за 80 000 години.
След това Вандевелде успява да определи колко време разделя последния неандерталски огън от първия съвременен човешки огън в пещерата: минала е само максимум година между неандерталците, използващи Grotte Mandrin, и съвременните хора, които се нанасят вътре. След като съвременните хора заемат Мандрен постепенно, всяка година в продължение на около 40 години, едно или две поколения, те изчезват също толкова бързо и мистериозно, колкото са се появили. След това неандерталците отново се настаняват в Мандрен през следващите 12 000 години.
Археологически доказателства от Австралия показват, че съвременните хора са достигнали този континент още преди 65 000 години. Разбира се, те са имали нужда от лодка, за да прекосят открития океан, за да стигнат до там. Следователно не е претенциозно да се предположи, че хората в Средиземно море са имали достъп до технологии за лодки преди 54 000 години и са ги използвали, за да изследват крайбрежието на това затворено море.
От местоположенията на източниците на кремъка, използван за направата на артефактите в Grotte Mandrin, знаем, че както неандерталците, така и съвременните хора са бродили широко, на около 100 км във всички посоки около мястото.
Как съвременните хора са научили за всички тези каменни ресурси в толкова голям, разнообразен пейзаж за толкова кратко време? Имали ли са връзки с неандерталците, които биха могли да обменят информация или да действат като водачи? Дали това е момент, в който двете групи се кръстосват?
Текущата работа на изследователския екип в Mandrin ще хвърли светлина върху тези и други въпроси за нашите най-ранни предци в Европа.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.