CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Общото между Маргарет Мичъл и Скарлет О’Хара, Първа част

07/14/20 / КУЛТУРА
или Защо авторката на „Отнесени от вихъра“ недолюбвала своята героиня

 Георги ВЕНИН

КОЙ КОЙ Е ВЪВ ВИХЪРА
Поклонниците на романа „Отнесени от вихъра“ знаят за неговата героиня Скарлет О’Хара доста повече, отколкото за автора му – писателката Маргарет Мичъл. На мнозинството е известно само че този роман е нейното първо и единствено произведение. Между другото животът на Мичъл би могъл да бъде основа за сюжета на още не една книга.
Всъщност между писателката и нейната невероятно популярна героиня има много повече общо, отколкото Мичъл признава.
Предположения за това, че Маргарет Мичъл „списва“ Скарлет по самата себе си, са изказвани многократно, но всеки път авторката категорично отхвърля подобни твърдения и дори изпада в ярост. Тя никога не е крила своята неприязън към главната героиня на романа си: „Аз се помъчих да опиша съвсем не възхитителна жена, за която може да се кажат малко хубави неща, и се стараех да понеса нейния характер. Намирам за нелепо и смешно, че мис О'Хара стана нещо като национална героиня; мисля, че това е много скверно – за моралното и умственото състояние на нацията, – щом тази нация е способна да аплодира и да се увлича по жена, която се държи по такъв начин…“.

Маргарет Мичъл

На всички опити да бъде сравнявана със Скарлет, Маргарет отвръща: „Тя е курва, а аз не съм“. Като капак, за главна героиня писателката смята не Скарлет, а Мелани. Но в действителност по някои черти на характера и житейски перипетии тя има къде повече общо със скандалната си героиня, отколкото изглежда на пръв поглед.
Много обстоятелства от в живота на Скарлет писателката наистина заимства от собствената си биография. Нейното родословие много наподобява на семейната история на Скарлет. Така например предците на Маргарет по бащина линия са преселници от Ирландия, а двамата нейни дядовци се сражават във войната между Севера и Юга против янките. Единият дори е прострелян с куршум в главата, по чудо незасегнал мозъка. Дъхът спира от такива разкази!
Маргарет сама е южнячка – тя е родена през 1900 г. в Атланта, където се случват много от събитията в романа; това е град, който се гордее с бляскавото си и изтънчено (за сметка на чужди мазоли и сълзи) минало. Семейството й, по мерките на американския Юг, е просто образцово: бащата е адвокат, майката – домакиня, Маргарет има по-голям брат – Стивън. Освен това таткото е председател на местното историческо общество, така че вместо приказки за Пепеляшка Маргарет слуша истории за джентълмени с най-високата в света чест и за най-изящни дами, най-добри господари и най-предани роби.
Писателката е истинска красавица и няма мира от ухажори – така, както и Скарлет, макар в началото на романа да се твърди, че „не е красива“. Пеги, както я наричат приятелите (апропо, първоначалното име на героинята от „Отнесени от вихъра“ било съзвучно с това умалително – Панси), е заобиколена от толкова поклонници, че записва в специален албум онези, които я канят на среща. Списъкът наброява повече от четиридесетима.
В характерите на двете също има сходни черти: кокетство, инат, сила на духа, авантюризъм, своенравие и независимост.

ТРУДНИ ВРЕМЕНА
Колкото и далеч да са от Европа Съединените щати, процесите започнали на Стария континент и променили света, засягат и родината на Мичъл. Самата тя след момичешкото училище не отива да се омъжва, а постъпва в колеж; когато е само на 18 години, годеникът й Клифърд Хенри загива в боевете за Франция; от Европа идва и грипът, известен като „испанката“, от който умира майка й, след което баща й заболява от нервно разстройство. Маргарет взима грижите за дома в свои ръце – така, както прави Скарлет. Но когато семейство Мичъл изпада в тежко материално положение, момичето започва да търси не изгодна партия, а добра работа. Както и Скарлет, тя има мъжки нрав и мъжка делова хватка. На 17 години записва в дневника си, че ако се бе родила момче, непременно би постъпила във военно училище.
Все пак Мичъл се старае да бъде онази същата фина дама от Юга с всички сили. Например тя всяка година праща букет на майката на своя годеник в деня на неговата смърт.

ПРОТОТИПЪТ НА РЕТ
Често в печатната периодика се отбелязва, че романът „Отнесени от вихъра“ е написан от обикновена домакиня, но това не е съвсем така: домакиня Маргарет става, след като поработва в „Атланта джърнъл“ – и то във времена, когато журналистиката е смятана за не-женска професия. Мичъл постъпва на работа във местния вестник през 1922 г. и с времето става водещ репортер на изданието. През същата година среща Бeриън Ъпшо, с прякор „Ред“ (Червения) заради рижото си окосмяване (пак съзвучие с името Рет Бътлър, за чийто прототип е смятан) – мъжа, който изглежда като идеалния южняшки джентълмен – чаровен, презиращ властта на парите и готов да срещне всяка опасност, брилянтен ухажор и здраво отстояващ традиционните ценности на Юга. Според тези ценности, върху които Мичъл никога не се замисля, пълното господство на мъжа над жената се подразбира от самосебе си; той има правото да разполага с парите, с тялото и ако поиска – с живота й, а да търсиш помощ, ако мъжът ти т е насилил физически, означава жената да изнесе навън калта от къщата и да развява мръсното бельо на семейния живот. Ако съпругът се държи „неправилно“, жената трябва да го побеждава, или убеждава, с кротост и женственост.

Сватбата на Маргарет с Ред Ъпшо

Но виж ти беда: такава победа е възможна само ако мъжът поиска да бъде победен!
Бериън се отличава с неуправляем характер, често сменя любовниците си и местоработата си, плюе на общественото мнение, пилее пари и посяга на жена си.
Историята на тази любов би могла да се превърне в потресаваща трагедия, но Мичъл предпочита да цери раните си, като измисля алтернативна история на отношенията си с човека, който й нанася много рани – и не само душевни.
Бериън, както и Бътлър в романа, е контрабандист, по-точно – продавач на спиртни напитки по време на сухия режим. Разколът в семейството започва, когато Маргарет хваща Ред с прислужницата в недвусмислено занимание. Тя започва да настоява за развод, но Ред, като всеки ревнител за традиционните ценности, е против и зверски я пребива заради опита й да си отиде от него.
Маргарет обаче не може лесно да бъде сломена. Тя се снабдява с пистолет, който е с нея дори в леглото, и без свян се появява в съда с всичките си синини по лицето. Дават й развод. Цяла Атланта е скандализирана.
Развеждат се 10 месеца след сватбата. Маргарет не се стряска от бракоразводното дело, макар че по онова време в южните щати това да се смята за скандално и унизително.

Маргарет Мичъл - "бунтовничката"

Независимият си нрав Маргарет Мичъл наследява от своята майка, която е суфражистка. А след като в „Манифест на феминистките“ е публикувана снимка на Маргарет в мъжки дрехи и с каубойска шапка, родната й баба се отказва от нея.


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.