CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Одисей и Черно море

03/22/21 / ИСТОРИЯ
Какво свързва античния герой с нашето крайбрежие

Кап. инж. Цветан ДИМИТРОВ

В залива Болата отплава aнтична галера и образите на архаични герои изплуваха от морето.
Дали е плавал Одисей в Черно море?


Както гърците са смесвали в кратера виното и водата, ние пък ще опитаме да отделим истината от мита.
Ето какво пише в Британската енциклопедия:
„За експедицията на аргонавтите се споменава в „Одисеята“, песен 13 на Омир, и пътешествието на Одисей се основа частично на нея. Пиндар (V век пр.Хр.) бегло я споменава, докато Аполоний Родоски (III век пр.Хр.) дава пълно описание на експедицията в „Аргонавтика“. Латинският поет Валерий Флациус (I век сл.Хр.) също пише „Аргонавтика“. Всички антични автори възприемат аргонавтиката като втората вълна на гръцката колонизацията на Черноморското крайбрежие.

Корабостроителят Аргус построява легендарния кораб „Арго“. Атина подава платното на Язон.

Аполоний Родоски ни разказва за Язон, Херакъл и Орфей и цяла банда авантюристи, които предприемат експедиция за Златното руно.
Аргонавтите навлизат в Черно море през Босфора между блъскащите се скали Симплегадес (Symplegades), следвайки гълъб. Те се ориентират по лоция (periploi), в която са указани характерните белези по брега и разстоянията (stadiasmoi) между тях.
Тим Северин доказва през 1984 с репликата на „Арго“, че плаването на Язон не е мит, а историческа сага. Аргонавтите са плавали покрай южния черноморски бряг до Грузия (Колхида).
Аргонавтите трябва да търсят спасение на север покрай западния черноморски бряг по река Дунав според „Аргонавтика“.

Карта на легендарното плаване на Язон според Аполоний Родоски.

Аргонавтите плават 3 дена и 3 нощи до устието на Дунав (Истрос) от Грузия (Колхида) покрай нос Синоп (Язон) в Черно море (Понт Ексинос). През нощта почиват на брега.
С ветрохода „Роял Хелена“ ние плавахме от Сочи до Варна също 3 дена и 3 нощи, но накрая в безветрието пуснахме двигателя, понеже нямахме гребла.
Преследването на „Арго” е подробно описано от Аполоний Родоски:
„Бързо колхидците вкарали своите кораби в морето и се впуснали в преследване на „Арго“, който бързал към Гърция.
Фриск, синът на Аргос, ги посъветвал да изберат пътя по Дунава.
„Пълноводният Истрос извира далече на север в страната на хладния вятър, протича през земята на скитите и се среща с друга река, която се влива в морето, което мие Елада от запад.“
Да пресечеш негостоприемното море, крие много рискове. Черно море е почернило много моряшки души. Преди делтата на Дунава аргонавтите ги очакват неприятелските галери, водени от брата на Медея. Медея подмамва и изхвърля брат си зад борда в Черно море край устието на Истрос. Аргонавтите продължават нагоре по Дунава и се спасяват от преследвачите.
Гръцки кораб от 2500 г.пр.Хр. лежи на черноморското ни дъно между Одесос и Месембрия.Той е наречен от много морски изследователи „кораба на Язон“ или „кораба на Одисей“.
В Омировата ,,Одисея“ има ярка запомняща се сцена, която изобразена на долната картина.


Хитрият и изобретателен Одисей е завързан за мачтата.Верният екипаж е със запушени уши с восък за да не се подадат на губителните песни на сирените, да забравят за жените и децата си и се отклонят от правия път.
„С ума си самичък решавай где да отидеш. Но аз ще опиша и двата ти пътя. Вдясно надвисват скали над морето, въз тях се разбиват шумни мощни талази. Планкти-така боговете блажени наричат скалите… Само един мореходен съд там невредим е преминал – всички го знаят – „Арго“, от Еет (Колхида или Грузия – б.а.) се завръщал тогава. Също и него вълна би преметнала върху подмола, но бе отведен от Хера, която закриляше Язон.“ (Песента 13 в превод на Георги Батаклиев).
Пред Одисей има два курса. Първият е покрай блъскащите се скалите Планкти, или Симплегадес (Symрlegades, Босфора), в които се разбиват корабите и през които е преминал само Язон. Вторият курс е покрай Сцила и Харидба.
Следователно Одисей, като Язон, е преминал Босфора и е плавал с курс на северозапад покрай черноморския ни бряг.

Карта на легендарното плаване на Одисей 

Одисей е бил опитен мореплавател за разлика от слепия Омир, който може да допусне навигационна грешка в песните си.
Но двата маршрута частично съвпадат. Явно Одисей е ползвал същата лоция за ориентиране като Язон.След блокадата на Босфора безспорният безопасен маршурт на „Арго“ е покрай западния черноморски бряг: Аполония, Месембрия, Одесос, Дионисополис, Калатис, Истрос. Гръцките колонии са разположени на удобни места за почивка след еднодневен преход под гребла или ветрила.
Вероятно Одисей убеждава богоравния Ахил в Myrmidon (Мирмекион на Крим) да се вслючи в Троянската война, плавайки покрай нашия черноморски бряг. Одисей е начело на делегацията, която трябва да върне стария му приятел Ахил в битката за Троя:
„… цар Одисей да направи всичко да върне Ахила в боя. Тръгнаха по стръмния бряг на морето шумящо и стигнаха до мирмидонските шатри и кораби леки, молейки с цяла душа земетръсеца Посейдона, лесно да спечелят сърцето на вожда Ахила.“ (Песента е в превод на Борис Милев).

Alan Lee.Черните кораби на Одисей в (Черно) море.

Понеже античните кораби не са пригодни да плават в открито море, Язон и Одисей са плавали покрай черноморския ни бряг. Можем да възприемем, както античните автори, това за факт.
Тогава старата хипотеза, че Одисей (Odyssey) е легендарен кръстник на Одесос (Odyssos) оживява.
Това не е ли само фонетична прилика?
Вероятно легендарният Одисей е стъпил на варненския бряг преди Троянската война и е принесъл жертва пред олтара на Аполон и този форпост носи вече неговото име Одисополис или Одесос.
Монета на Одисей от 3век пр.Хр. /Под заглавието на материала/
Лисабон (Олипсо) и Рим са основани съгласно гръцките легенди от Одисей.
Варна основана ли е от Одисей?
Няма научни доказателства за тази хипотеза. Вероятността Варна да е основана от Одисей е колкото и на Лисабон и Рим.
Античните автори като Страбон, Псевдо Скимнис и Плиний Стари споменават, че Одесос е основан от гърци от Милет, когато Аристаг е бил цар на Медея или около 570 г. пр.Хр. Те наричат Варна Одисополис, или Одисеевград.


Нашата реплика на кораба на Резос или Одисей в залива Болата.
Логиката не изключва пиратска експедиция на Одисей преди Троянската война на север покрай черноморския ни бряг.
Одисей и Резос се приемат за исторически фигури.
Византийският автор Стефан от VI век в „Етника“ извежда името на Одесос от Одисей, без да цитира своите първоизточници.
Отдавна Варна не спори за името с Одеса от Украйна, Тексас или Онтарио.
Одисеевият Одесос остава скрит около храма на Аполон и очаква своя Шлиман, който да потвърди тази хипотеза.
Попътен вятър и Бог да помага!
Писа с левата рука грешниот хаджи Цветанъ, Сирни Заговезни в 2021 лето.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.