CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Осем артефакта за първи път пред света

12/08/21 / ИСТОРИЯ
… открити съвсем наскоро

culturespace.bg

Никой научен отрасъл не стои на едно място. Има нови възможности за изследвания и в резултат на това - нови и нови открития. Археологията също използва най-новите технологични постижения и ни изненадва с много интересни открития, за които човечеството дори не би могло да подозира.

7. МОЗЪК НА ДИНОЗАВЪР


Малцина биха предположили, че „камъчето“, открито през 2004 г. в земите на Съсекс, ще се окаже вкаменен мозък на динозавър. Но е така. А възрастта му е приблизително 133 милиона години. С помощта на специален микроскоп учените успяха да разберат какво представлява мозъкът на най-древния жител на планетата. Тази находка все още е единствена по рода си.

6. ФРОНТОВИ РЪКОДЕЛИЯ НА ВОЙНИЦИ ОТ ВРЕМЕНАТА НА ПРУСКИТЕ ВОЙНИ, ПОХОДИТЕ НА НАПОЛЕОН И БРИТАНСКИТЕ ВОЙНИ В ЮЖНА АФРИКА И ИНДИЯ


Уникални одеяла, изработени ръчно от мъже, някои от които за първи път взимат игла в ръцете си, доказват, че във войната е имало място за красотата. По-рано се смяташе, че войниците правят одеяла, докато се възстановяват в болницата, но според последните доклади те са ги правели направо на бойното поле, по време на кратките паузи между военните действия. Тези прекрасни творби бяха изложени едва през 2017 г.

5. ОСТАТЪЦИ ОТ ДРЕВЕН ЧОВЕК


През 2017 г. скелетът на австралопитек беше изложен на публично място, а уникалността му се крие не само в неговата възраст (около 3,6 милиона години), но и във факта, че е почти завършен. Реконструкцията му показа на учените, че австралопитекът е много по-близо до скелета на съвременните хора, отколкото се смяташе официално. Находката е направена в пещерите Стеркфонтейн в Южна Африка и според експерти става дума за момиче, паднало от скала.

4. СЕКРЕТНА КОЛЕКЦИЯ МОНЕ
Клод Моне, известен френски художник, е имал богата колекция от произведения на изкуството. Много малко хора обаче знаят за това, защото художникът скрива този факт от своята биография. За съжаление, за да запази тайната, той не е оставил записи откъде и от кого е придобил картините и поради тази причина едва през 2017 г. сбирката му бе показана на обществено изложение. Доказателство, че Клод Моне не е бил противник на неоимпресионистите, е фактът, че в колекцията му е имало място за картини на Писаро, Синяк и Мане – художници, рисували точно в този жанр.

3. СЕВЕРНОАМЕРИКАНЦИТЕ КРАСЯЛИ ЗЪБИ ПРЕДИ 2500 ГОДИНИ


Оказва се, че украсяването на зъбите ви със скъпоценни камъни не е толкова нова идея. На открития череп на човек от народите, които са обитавали южната част на Северна Америка, зъбите били украсени с полускъпоценни камъни и това не е нещо уникално; ,уникалното е, че е било доста практикувано сред обикновените жители. За такава обработка били използвани обсидианови свредла и лепило на базата на смола и костен прах.

2. МУМИЯ ВЪТРЕ В СТАТУЯ


Благодарение на съвременното сканиране на статуята на Буда беше възможно да се намери мумията на будисткия монах Лукуан, живял около XI – XII век сл.Хр. Необичайното откритие двойно изненада учените поради факта, че на мястото на извадените вътрешности на монаха бяха открити древни свитъци с текст на молитви.

1. КИТАЙСКИ СЪКРОВИЩА НА 3100 ГОДИНИ


В Китай наскоро откриха интересни предмети от бита около място, където е бил погребан благородник (все още не е известно кой точно е собственик на гроба) – голямо разнообразие от съдове, изваяни от бронз с невероятна изработка. Археолозите смятат, че това е само началото, понеже според техните данни. те са се натъкнали на древно гробище, чиито главни загадки все още не са разгадани.

БОНУС: ВЪЗСТАНОВЕНО ЛИЦЕ НА ПЕРУАНСКА КРАЛИЦА, ЖИВЯЛА ПРЕДИ ОКОЛО 1200 ГОДИНИ
Учени от Полша и Перу успяха да възстановят външния вид на тази благородна жена благодарение на съвременните методи за печат на 3D принтер. Погребението в Ел Кастильо де Уарней принадлежи към културата Хуари (наричана още Вари – бел.прев.), която е съществувала тук много преди инките. Тялото на погребаната получи прякора Кралица Уарней, беше в отделна крипта с огромно количество бижута и ритуални предмети.
Колко чудеса тепърва предстои да бъдат открити, никой не знае. Но може би сте чували за още по-нови археологически находки? Споделете ги с нас.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.