CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

От Иисус до Жокера

09/11/19 / ИЗКУСТВО
Превъплъщенията на един феникс

Хоакин Финикс има три номинации за Оскар, четири номинации за „Златен глобус“ (и една победа) и главна роля в друг филм, който е готов да вземе „Оскар“, но в емоционална реч в понеделник вечер на Международния фестивал на филмовите фестивали в Торонто, където Финикс бе един от двамата актьори, премирани с наградата на TIFF Tribute Actor Award, актьорът от „ Жокер “сподели с публиката, че нищо не би било възможно да се случи без покойния му брат Ривър Финикс.
„Когато бях на 15 или 16, брат ми Ривър [Финикс] се прибра от работа с VHS копие на филм, наречен „Разяреният бик“, той ме накара да седна и да го гледам. На другия ден ме събуди и ме накара да го гледам отново. Каза: „Ще започнеш отново да действаш, това трябва да правиш“. Той не ме попита, той просто ми каза. И съм му задължен за това, защото актьорството ми даде такъв невероятен живот“.

www.looper.com
Хоакин Финикс е блестящ и талантлив, той се стреми към невероятни дълбочини, за да изследва и пресъздава героите си. Понякога дори отказва да излезе от образа на героя си през цялото време на снимките на филма – дори когато това продължава цяла година.Това може да е резултат от неговото супернетрадиционно пътешествие. Семейството му прекарва пет години, пътувайки в Централна и Южна Америка като част от култа към децата на Бога. Той и петте му братя и сестри стартират кариерите си, когато се връщат в САЩ, намират агент и започват. Той е този, който извиква 911 през нощта, когато брат му Ривър умира от предозиране пред The Viper Club. Той живее странен, ексцентричен, приключенски живот. Освен това, колкото и чудати да изглеждат неговите методи, начинът, по който той се хвърля в ролите си, се отплаща.
А ето и някои от най-лудите неща, които Хоакин Финикс някога е правил за роля.Той напуска кариерата за около две години. На всичкото отгоре Финикс се преструва, че се отдалечава от актьорство и започва музикална кариера. За 18 дълги месеца. Като на шега. Двамата с Кейси Афлек, които е женен за сестрата на Финикс Съмър, обсъждат природата на известността и решават Финикс да се превъплъти в звезда рапър, а Кейси да документира всяка негова стъпка, за да покаже на хората разяждащия ефект да си знаменитост! Скоро двамата решават Финикс да се „откаже“ от актьорството и да започне да рапира. Афлек следва всеки негов ход. И най-хубавото е, че никой не знае, че филмът, който снимат, за да се документира тази трансформация, е сложна измама (е,добре, с изключение на П. Диди, Бен Стилър, Натали Портман и Едуард Джеймс Олмос). „Филмът започна като шега“, казва Финикс пред The Guardian. „Това беше като скица на SNL : как 35-годишен ще се оттегля от актьорството!?… Просто си помислих:„ Да вземем тази идея и да я направим наистина…– като ситком с рейтинг“. Но след това излезе извън контрол. Просто се разпространи навсякъде. Както Афлек обяснява пред „Ню Йорк Таймс“, той иска „публиката да изживее разказа на филма за разпадането на знаменитостите, без предварително създадени представи“. Финикс казва за„Time“: „Исках да се поставя в нова ситуация и се надявам да насърча нов начин за подход към актьорското майсторство“.

През 2005 г. в „Walk the Line“(„Да преминеш границата“) Финикс играе легендарната кънтри звезда Джони Кеш. Докато Кеш беше висок 186 см, Финикс е само 176 см. Кеш имаше блестящ баритон; гласът на Финикс винаги е бил по-скоро в октавата на Джон Ленън или Боуи. И все пак някак си, срещу всички шансове, Финикс на практика става „Човекът в черно“ във филма. Как? Може би като прекарва месеци в рок-енд-рол лагер. Или начинът, по който Финикс поглъща биографиите на певеца и свири непрекъснато на китара по време на снимките. Или че взима малко джойнт, като Кеш. Или че като по време на сцената в затвора Folsom той кара членовете на екипа си да се отнасят към участниците като към истински затворници, отказвайки им храна и вода, за да се създаде подходящо напрежение. Или че като остава в образа през цялото време, карайки всички да го наричат JR (истинските инициали на Джони Кеш). „Сега ми е неудобно от това“, казва той пред „Entertainment Weekly“. „Но когато чувах „Хоакин!“, просто не се чувствах добре”. Но всичко това си заслужава. Вдъхновеното изпълнение на Финикс му печели номинация за Оскар и взима наградата „Златен глобус”.

И въпросът е: За да играете убедително пожарникар, трябва ли да станете такъв? Ако сте Финикс, отговорът е твърдо „да“. Той не се задоволява просто да интервюира пожарникарите за това, как се чувстват в капан в горяща сграда. Това,което Финикс направи, за да проучи ролята си в „Стълба 49“, го отведе на километри далеч. Финикс всъщност се записва в Балтиморската пожарна академия, за да научи плюсовете и минусите на професията. Той усилено работи, за да отговори на физическите изисквания и я завършва.Скоро той се вози заедно с екипаж 10-има като истински пожарникар, гасейки истински пожари. Дори се е татуирал с талисмана на екипа „Работна пчеличка“, за да си спомня времето с тях. „Исках да имам опит, да видя какви са младежите в академията, защото моят герой изглеждаше като новобранец“, казва той пред „People“.Режисьорът на филма Джей Ръсел казва пред списание „Firehouse“: „Той (Финикс) напълно се ангажира със своята част. Той не просто играе герой, той се превръща в герой и затова е преминал през толкова продължително обучение и задълбочени изследвания за филма“. А Финикс? Реакцията на общността на пожарникарите е голямата награда за всичко, през което е преминал. „Пожарникарите гледат този филм и смятат, че това е точно изображение на живота им. И това е всичко, което можем да искаме“, казва той в интервю за „Reba Merill“.

Превод: М. ВЕСЕЛИНОВА
Бел. на преводача: Не е лесно да си голям актьор в Холивуд. Не е достатъчно да положиш няколко изпита със съмнителна стойност и да си зазубриш ролята за кастинга. Месеци упорит труд – учене на чужди езици (понякога древни), упорити тренировки, проучвания, придобиване на различни умения… много, много учене и работа. И всичко се прави в името на истината, на реалния живот, който трябва да гледаме на екрана и да му вярваме. Как ли Финикс се е подготвял за ролята на Иисус във филма „Мария Магдалина“…? Е, това вече и в НАТФИЗ не можеш да научиш!

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.