CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Откриха ли археолозите каната на Гедеон от Стария завет?

05/26/22 / ИСТОРИЯ
Надписът на малкия керамичен фрагмент носи името "Йерубаал”

Изглед от въздуха на Хирбет ал-Раи

culturespace.bg

Откритието е на второ място в класацията на библейските археологически открития за 2021 г на christianitytoday.com.

Археолозите в Южен Израел са открили 3100-годишен фрагмент от кана с пет букви, изрисувани с мастило, които, изглежда, изписват името Йерубаал. Този надпис може да бъде свързан с Йеруб-Баал, прякорът, който е даден на Гедеон в Съдии 6:31–32, след като Гедеон унищожава олтара на езическия бог Ваал. Това означава „Нека Ваал се бори с него“.
Каната е изкопана в Хирбат ер-Раи, място близо до Тел Лахиш в Южен Израел. Хирбет ер-Раи се намира на около 100 мили южно от долината Йезраел, където според Библията Гедеон с малка армия, около 100 бойци, е разбил много по-голяма, 135 000-на армия от мадиамци.
Йерубаал e един от Съдиите – или водачите – Гедеон бен Йоаш, съобщава Росела Теркатин за „Jerusalem Post“. Екипът не е сигурен дали съществува връзка между написаното и библейската фигура, но посочва, че това е първият път, когато името е намерено записано извън текста.
Изследователите публикуват откритието в археологически обект в гората Шахария в подножието на Юдея през юли 2021 г. Те го датират до около 1100 г. пр.Хр., използвайки типология на керамика и радиовъглеродно датиране на материали, открити на същото място. Констатациите са публикувани в „Jerusalem Journal of Archaeology“.


Възрастта на артефакта съвпада с периода, изобразен в Книгата на съдиите в Стария завет. Учените обикновено вярват, че книгата се отнася до събития, за които се съобщава, че са се случили между около 1200 и 1050 г. пр.Хр. Съдиите разказват историята на израилтяните между пристигането им в Ханаан и създаването от Саул на Израелското царство. Но разказът вероятно е записан едва около 550 г. пр.Хр.
„Надписите от периода на съдиите са изключително редки и са почти нечувани в археологията на земята на Израел“, се казва в изявление на IAA. „Няколко разкрити по-рано надписа имаха редица букви, които не можеха да бъдат свързани. Това е първият път, когато името Йерубаал е открито като археологическа находка извън Библията.
„Както знаем, има значителен дебат относно това дали библейската традиция отразява реалността и дали е вярна на историческите спомени от Дните на съдиите и Дните на Давид“, казват съавторите на изследването Йосеф Гарфинкел и Саар Ганор, археолози от Еврейския университет в Йерусалим. „Името Йерубаал се появява в Библията само през периода на Съдиите, но сега то също е открито в археологически контекст, в слой, датиращ от този период.“

Битката на Гедеон с мадиамците

В библейския текст „Съдии“ Гедеон бен Йоаш организира успешна атака против мадиамците и се бори със съперничещите си ханаански религии, като освен че унищожава олтар, посветен на Ваал, събаря пръта (свещеното дърво) на Ашера. Учените отбелязват, че според Светото писание Гедеон е живял на значително разстояние от мястото, където е намерена каната, което предполага, че артефактът може да е свързан друг Йерубаал.
Почти еднолитровата кана вероятно е съдържала ценна течност като масло, парфюм или лекарство, съобщава Брент Нагтегаал за „Watch Jerusalem“. Видимото изписване показва буквите йод, реш, бет, айин и ламед, като остатъци от други знаци предполагат, че оригиналното съобщение е било по-дълго.

Надписът
Независимо дали буквите върху каната са свързани с библейския текст, те представляват рядка и ценна улика за развитието и разпространението на писмените системи в региона, според Аманда Боршел-Дан от „Times of Israel“. Текстът е написан с ранна азбучна ханаанска писменост; необичайно е изследователите в Израел да открият какъвто и да е писмен артефакт от XII и XI век пр.Хр. „В продължение на десетилетия на практика нямаше надписи от тази епоха и от този район, до степен, че дори не бяхме сигурни как е изглеждала азбуката по това време. Имаше празнина“, казва пред „Times“ независимият епиграф и историк Майкъл Ланглуа, който не е участвал в новото изследване. „Тези надписи все още са рядкост, но те бавно запълват празнината; те не само документират еволюцията на азбуката, но и показват, че всъщност е имало приемственост в културата, езика и традициите.”
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.