CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Откриха ли родното място на свети Петър?

11/11/22 / ИСТОРИЯ
В разкопаната базилика „Църквата на Апостолите“ има надпис, който го подсказва

culturespace.bg

Екип от археолози, ръководен от проф. Мордехай Авиам (Колеж Kinneret на Галилейското езеро – Изследвания на Светите земи, член на факултета „Елинистична, римска и византийска археология в земята на Израел“) и проф. Стивън Нотли (изтъкнат експерт по Новия завет и християнския произход в колежа „Nyack“ в Ню Йорк и председател на катедрата по библейски и теологични изследвания на колежа; получава докторска степен от Еврейския университет и е живял 16 години в Йерусалим, през което време основава програма за изучаване на Новия завет в Йерусалимския университетски колеж), откри гръцки надпис по време на разкопки в Църквата на апостолите в това, което се смята за древна Витсаида. Експерти смятат, че тази базилика от византийската епоха е построена върху дома на учениците на Иисус Петър и Андрей.

Този надпис свързва църквата, построена тук, с църквата на апостолите, посветена на Свети Петър

Надписът гласи „Константин, слугата Христов“ и продължава с молба за ходатайство от Петър, „началник и военачалник на небесните апостоли“. Думите са обрамчени от кръгъл медальон и са част от по-голяма мозайка на пода на църквата. Според изследователите титлата „началник и военачалник на небесните апостоли“ често е използвана от византийските християни за обозначаване на Петър.
„Това откритие е най-силният ни показател, че Петър е имал специална връзка с базиликата и тя вероятно е била посветена на него. Тъй като византийската християнска традиция рутинно идентифицира дома на Петър във Витсаида, а не в Капернаум, както често се смята и днес, изглежда вероятно, че базиликата възпоменава къщата му", казва Нотли, академичен директор на разкопките.
Археологът д-р Мордехай Авиам ръководи разкопките на северния бряг на Галилейското море от години. Неговият екип откри Църквата на апостолите през 2019 г., две години след като откриха това, което според тях е библейската Витсаида.
„Една от целите на това разкопаване беше да проверим дали имаме на мястото слой от 1-ви век, който ще ни позволи да предложим по-добър кандидат за идентифицирането на библейската Витсаида. Не само открихме значителни останки от този период, но открихме и тази важна църква и манастира около нея“, казва Авиам, археологически директор на разкопките.
Според Библията Витсаида е родният град на Андрей, Петър и Филип. Евангелията казват, че Иисус е нахранил петте хиляди и е излекувал слепец близо до Витсаида. На иврит beit означава къща, а tzed означава както лов, така и риболов. Полученото име означава или „къща на рибаря“, или „къща на ловеца“. Еврейският Beit-tzaida, адаптиран към гръцката фонетика (Новият завет е написан на гръцки) и транслитериран на латински, дава Bethsaida. По-късно Витсаида става римски град, наречен Юлиас.
„Сега какво е градът на Юлия? Говорихме за Витсаида!“, казва Авиам пред CBN News по време на разкопки през 2017 г. „Йосиф Флавий, еврейският историк от I век, ни казва, че цар Филип (съпруг на Иродиада и баща на Саломе), синът на Ирод Велики, който управлявал оттам до Голанските извори, към Дамаск – управлявал тази област – решил да надгради село Витсаида и да го направи полис [град], на името на Юлия, дъщерята на император Август.“

Проф. Мордехай Авиам на разкопките

Археолози и религиозни учени отдавна търсят родното място на свети Петър, един от 12-те апостоли на Иисус Христос и първият папа на Римокатолическата църква. Надписът открит в разкопаната базилика „Църквата на апостолите“ в мястото за разкопки Ел Арадж на северния бряг на Галилейското езеро е находка, която предполага, че Петър е имал „специална връзка“ с базиликата от византийския период, за която археолозите смятат, че е построена върху къщата на Петър и Андрей, смята проф. Стивън Нотли.
Има църкви, посветени на свети Петър в голяма част от света, но Ел Арадж е водещ кандидат за древна Витсаида. Въпреки че Йоан нарича Витсаида град, по съвременните стандарти това почти сигурно би било малко село. Фактът, че и тримата апостоли от там са идентифицирани като галилейски рибари, стеснява възможностите до бреговете на Галилейското море или река Йордан. Ел Арадж, близо до северния бряг на морето, е един от трите разглеждани обекта, всеки от които има яростни поддръжници сред историците.
„Новооткритият надпис добавя oще един факт към множеството доказателства, които предполагат, че мястото Ел Арадж някога е било Витсаида. Изследователите копаят на мястото от 2016 г. Случаят с Ел Арадж не е просто убедителен; той е поразителен и става все по-завладяващ с всеки сезон на разкопките“, казва Робърт Карги, археолог от Университета на Айова за „Live Science“.
Когато следващият сезон на разкопките започне, археолозите се надяват да открият надпис, посветен на Андрей, тъй като църквата вероятно е била посветена и на двамата мъже, съобщава Рут Шустер от „Haaretz“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.