CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Открит е каменен маркер на 2600 години от фараон от библейската епоха

03/04/22 / ИСТОРИЯ
Възможност за изясняване на събитие от Стария завет

Базов фрагмент от артефакт с
името Априес (589 - 570 пр. Хр.)
___________________________________

culturespace.bg

Фермер, копаещ земята си близо до Исмаилия, град до Суецкия канал в североизточен Египет, (юни 2021 г.), открива стела (монументален камък) от управлението на древен египетски фараон. Смята се, че стелата, която би била висока 2,3 метра, когато се издигне, и която е на 2600 години, е записала военните подвизи на фараона Хофра, известен също като Априес, който управлява Египет в продължение на 19 години между 589 и 570 г. пр.Хр. Априес (древногръцки: Ἁπρίης) е името, с което Херодот (ii. 161) и Диодор (i. 68) обозначават Вахибре Хааибре, фараон на Египет, четвъртият цар (от Псамтик I) от двадесет и шестата династия на Египет. Стелата на фараона Априес може да бъде свързана с ключов епизод в Библията – падането на Иерусалим в ръцете на вавилонците през 586 или 587 г. пр.Хр.

Стелата на фараона Априес/Хофра може да бъде свързана с ключов епизод в Библията, падането на Йерусалим при вавилонците през 586 или 587 г. пр.Хр.

Стелата е особено интересна, защото Хофра, както е наречен в Писанието (Иеремия 44:30), досега се появява епизодично на паметници в един от най-болезнените моменти на драмата в Стария завет, когато град Иерусалим пада под властта на вавилонците, една от регионалните суперсили на деня. Пророк ЙИеремия, който присъства по време на обсадата, записва епизода, когато египтяните – другата велика сила – идват да спасят Иерусалим:
„Войската на фараона беше излязла от Египет и когато вавилонците, които обсаждаха Иерусалим, чуха вестта за тях, те се оттеглиха от Иерусалим.“ (Иеремия 37:5)
Скоро обаче Хофра изтегля армията си, вероятно за да избегне конфронтация с Вавилон, оставяйки Иерусалим и Юдейското царство незащитени. Две години по-късно, през 587 или 586 г. пр.Хр., Навуходоносор II, вавилонският цар, разрушава града, разрушава храма на Соломон, ослепява юдейския цар Седекия и отвежда него и народа му в изгнание във Вавилон. Това е преломен момент в историята на еврейския народ.

Фараон Априес/Хофра

Що се отнася до самия Хофра, той загубва трона си, когато част от египетската армия дава подкрепата си на един от най-успешните му генерали, Амасис. Смята се, че Хофра е убит, когато се е опитвал да си върне властта. ЙИеремия, във втори пасаж за фараона, изглежда, говори директно за борбата за власт в Египет, която слога край на управлението на Хофра.
Ето какво казва Господ: „Ще предам фараона Хофра, египетския цар, в ръцете на враговете му, които искат да го убият, точно както предадох Седекия, юдейския цар, в ръцете на Вавилонския цар Навуходоносор, врага, който искаше да го убие”. (Иеремия 44:30)
Стелата е увенчана с крилат диск на слънцето и картуш на фараона, с 15 реда йероглифи отдолу. Текстът се превежда в музея на Исмаилия и се надяваме, че ще хвърли нова светлина върху военните кампании на Хофра. Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антики на Египет, я описва като гранична стела, която „царят издига по време на военните си кампании на изток“. Това е интригуваща възможност: стелата може да описва кампанията на Хофра в подкрепа на цар Седекия, още едно изясняване на събития от Стария завет.

Подбор, превод: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.