CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Относно съвременното образование

04/16/21 / КУЛТУРА
Нужно ли е?





culturespace.bg

КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ
Попаднах на тази къса, емоционална и не съвсем задълбочена статия, но ми се стори, че казаното в нея не е руски, а световен, което ще рече – и рòден наш проблем (заменете името Мамаев с името Божинов – и едва ли ще ви учуди, че всички разсъждения и наблюдения на автора ще си останат валидни).
Затова си позволих да я преведа. Тези, които ще я прочетат, очевидно нямат нищо общо с поименните и безименните герои – обект на този разбор…

Смята се, че възпитанието в семейството и примерът на родителите са заложени у децата завинаги.
И какво да очакваме от децата на съвременните богаташи, при които мама е пълен идиот, купен с парите на татко, от чийто външен вид не е останало нищо (тя е изкуствено силиконова и ботоксирана) и която се хвали, че няма образование и няма да купува диплома, както са направили нейните приятелки. Но докато татко работи, мама влага в децата разум, доброта, вечни ценности…
Бих искал да попитам – с кой свой орган мислят мъжете, когато водят такава жена в дома си? Има много примери как тя не иска да прави нищо, а как прекарва времето си, изобщо не е ясно.
Специално място заемат футболистите, техните съпруги са просто склад на мъдростта, ето интервю с Алана Мамаева за Sport.ru: „Тук имам ядро. Обичам парите, винаги съм обичала парите. Когато бях малка и майка ми ми казваше да почистя стаята, аз казвах: „Мамо, ще имам слугиня, тя ще чисти“. Не знаех какво казвам, но по някаква причина винаги мислех така. Имам късмет. Но лесно мога да пилея пари. По някаква причина съм уверена, че винаги ще имам всичко. Все ми казват: „Вие не спестявате пари, а трябва да ги пестите – ами ако нещо се случи!“. (Забележете само колко пъти повтаря и не намира синоним на простия глагол „казвам“!)
„Казвам: „Ами че ако нещо се случи, аз ще си имам всичко“. Това се нарича ясновидство. Ясно знам, наясно съм – това е всичко. Ако щете, ме разстреляйте до стената. Смятам за свое постижение, че има такъв мъж до мен. Никога няма да работя. Мързелива съм, глупава съм, нямам висше образование, гордея се с това. Никога не съм го крила. Винаги съм мислила по този начин: мога да го купя петнадесет хиляди пъти, както всичките ми приятелки. И за какво?“.
Мислите ли, че такива „калинки“ са малко? Не! Има много хора с купени дипломи!
Това са думи на съпругата на футболиста Павел Мамаев (полузащитник в „Ростов“ и в националния отбор на Русия, Христова възраст – бел.прев.), той ту се жени, ту се развежда, постоянно изневерява на жена си, а тя му прощава и прощава… Открих данни, че през 2014 г. е спечелил 1,4 милиона евро… защо им се плащат такива пари, кой ще ми обясни!?
Някой умен мъж би ли се оженил за такава жена!
Леко се отклоних от темата, за да покажа много заможна майка, която има свое особено мнение за образованието – хич не е необходимо!
На мода нахлува нова тенденция: децата не се нуждаят от образование. И това идва от заможни хора. Някои от тях са просто фанатици да изучат децата си в чужбина, а някои…
Защо? „Образованието не дава на децата нищо, то е на много ниско равнище и не върви в крак с напредъка“ – това е отговорът. За да бъда честен, отчасти съм съгласен, децата трябва да научат много ненужни неща, за да могат веднага да ги забравят и никога да не си ги спомнят. Но знанието е което остава в паметта в продължение на много години. За съжаление, завършилите имат много малко в главите си, дори отличниците – това е мнението на самите деца. Усвоили са само това, което им харесва.
Попаднах на статия, която потвърждава тази тенденция. След като децата напуснат училище, родителите им дават възможност да решат какво искат и любопитното е, че професионалните училища стават все по-популярни, защото те учат какво точно ще ти осигури парче хляб и тези специалности са свръхтърсени, има огромен дефицит на такива професии. Но юристи, икономисти, брокери и т.н. (списъкът е доста дълъг) са пренаселили обществения живот, цяла камара излишни хора. Но малцина мислят за бъдещето, както родители, така и деца, след което мнозина получават висше образование задочно.
Ето така наречените „невежи“ – Ричард Брансън отпада от колеж на 16, за да стартира списание „Студент“, купува карибски остров с площ 79 акра на 24, посветен е в рицарство през 1999 г. Списъкът може да бъде продължен: Бил Гейтс, Стийв Джобс, Марк Зукърбърг не са завършили обучението си, Хенри Форд, Дейл Карнеги, първият от Ротшилдови – производители на автомобили, и създатели на медийни империи, ИТ специалисти и банкери – всички без образование, те не са завършили университет. „Не искахме за нещо безинтересно и безполезно в аудиториите да губим време, което може да бъде използвано за нещо полезно“.
По себе си знам, че в университета преподават самообразование и работят с литература, а дипломата помага да се намери работа, защото дори секретарка не се взима без кетап. Като започнете да работите по вашата специалност, понякога се чудите за какво сте похарчили толкова години, главата ви е пълна с ненужни неща, но нямате необходимите умения и знания!… Човек става историк, но няма работа за него (само учител в училище), а стане ли добър стругар – ще бъде дялан камък, и като добавка – пари и уважение.
Привърженик съм на образованието и като чета и си мисля върху изказванията на родители като мен, задавам си въпроса: Отхвърлянето на сегашното образование прогресивно и правилно ли е, или е „масово умопомрачение“? В крайна сметка ще бъде възможно да завършите университет по-късно задочно, ако имате желание…
Най-големият ми син завърши университет по наша молба, честно казано, беше глупава загуба на време, той работи в друга област; занимавахме се със самообразование, докато беше в училище, плюс пътувания в чужбина, където видя „Мона Лиза“ със собствените си очи, както и красиви исторически замъци и катедрали, и чете неща, които, за съжаление, ги няма в училищната програма.
Диплома може да се вземе късно, но умът трябва да се развива от детството.
Увод и превод от руски: Георги ВЕНИН
 




Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.