CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Пасажери между две морета“

06/16/24 / ИЗКУСТВО
Съвместна изложба на художници от Варна и Дордрехт

culturespace.bg

Изложбата „Пасажери между две морета“ се организира от Община Варна, Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ и Фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“. Експозицията ще се открие на 19 юни (сряда) от 18 ч. на третия етаж в ГХГ „Б. Георгиев“.

Додрехт

Културното сътрудничество между Варна и Дордрехт (Нидерландия) датира от 80-те години на миналия век и дава силен тласък за тяхното официално побратимяване. В основата на този особено интензивен през 80-те и 90-те години обмен са културните „ентусиасти“ Тон Делемаре и Ада д’Амкур – създатели на фондация „Проекти Източна Европа“. През 1978 г. те посещават Варна и се запознават с нашите художници. Преди година и половина имахме възможност да чуем от тях лично разказа за първата им среща с Варна.
Защо „Пасажери между две морета“? Идеята за названието на изложбата е вдъхновена от заглавието на интервюто с Тон Делемаре и Ада д’Амкур за нашия сайт (вж.: https://www.culturespace.bg/bg/news-more/pasajeri-mejdu-dve-moreta). Дордрехт е разположен близо до Балтийско море, на ръкава на реките Маас и Мерведе. Между другото, в побратимения ни град се намира най-старото обединение на художници в Нидерландия – „Пиктура“.
В изложбата в ГХГ – Варна участват 13 визуални артисти с произведения в различни техники и направления – от живопис и скулптура до видеоарт и инсталации. Варна е представена от утвърдени автори като Владимир Иванов, Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Илия Янков, Цветан Кръстев, Милко Божков и Стефка Георгиева. Холандската страна ще бъде представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

На 21 юни (петък) от 10:00 ч., в галерия „Графит“ ще се проведе лекция за Музея на Дордрехт, който е един от най-старите в Нидерландия.
Експозицията „Пасажери между две морета“ ще продължи до 10 юли.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.