CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Пет известни картини,

09/19/19 / ИЗКУСТВО
които са визитни картички за авторите си

owlcation.com

Когато казваме ‘живопис’, първото нещо, което ни идва в ума, е смес от цветове, поставени красиво върху платно. Чрез нея художници от цял свят могат свободно да изразяват своите мисли, идеи и емоции с високо естетическо качество. Нейният двуизмерен визуален език се състои от много елементи: форми, линии, цветове, тонове и текстури. Всички те са събрани, за да създадат впечатления за обем, пространство, движение и светлина върху равна повърхност. Художниците използват различни средства, за да сътворят своя шедьовър: темпера, фреска, масло, акрил, акварел или други бои на водна основа, мастило, гваш, енкаустик или казеин.
Освен това рисуването може да бъде представено в различни форми: стенопис, кавалет, панел, миниатюра, ръкописно осветление, скрол, екран, панорама. През годините изкуството на живописта се е развило и е стигнало далеч, тъй като е било въведено за практикуване в по-ранни културни традиции. По време на Ренесанса много художници са били популярни в собствената си област на експертиза и всъщност техните шедьовли са доста спорни. Да, произведението може да е превъзходно и забележително, но вековната му слава понякога се дължи на неразкритите му тайни. Тук изброяваме някои от най-известните картини на всички времена и малко известни факти за тях.
1. „Тайната вечеря“ – Леонардо да Винчи

Това е шедьовър на Леонардо да Винчи от XV век, който е известен с библейските си внушения. Тази картина е направена по искане на херцога на Милано Лудовико Сфорца. Херцогът специално е искал тази конкретна религиозна сцена за Иисус и апостолите на последната вечеря, а Да Винчи следва поръчката. Оригиналът на стенописа е в трапезарията в манастира „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. Първоначално картината включва нозете на Иисус, но при поставянето на вратата в трапезарията, където картината се вижда още през 1952 г., строителите изрязали дъното на стената, отрязвайки краката.
2. „Викът“ – Едвард Мунк

Най-известната работа наЕдвард Мунк, „The Scream“, съществува технически в пет версии, рисувани през годините. Първите две от 1893 г. са създадени с темпер и пастел върху картон. Те се намират в Националната галерия в Осло и в Музея на Мунк. Третата версия е направена с пастели през 1895 г. През същата година е издадена и друга версия, но тя е направена с черно-бяла литография. През 1910 г. Едвард Мунк прави финалната версия поради успеха на предишните картини. Картината е открадната през 2004 г. и е открита през 2006 г.
3. „Момичето с перлената обица“ – Йохан Вермеер

Произведение на Вермеер е известно още като „Холандската Мона Лиза“ или „Мона Лиза на Севера“. Тя направи забележително впечатление в САЩ, особено във Вашингтон, през 1995 г. Първоначално тази картина е била наречена „Момичето с тюрбан“, а през втората половина на ХХ век името е променено на познатото в момента. Предполага се, че красивото момиче на картината е Мария, най-голямата дъщеря на Вермеер, която била на около дванадесет или тринадесет години, когато баща й е нарисувал портрета.
4. „Нощна стража“ – Рембранд Ван Рейн

Картината „Нощна стража“ е много известен шедьовър на Рембранд от 1642 г., който може да бъде намерен в Rijksmuseum в Амстердам. Първоначално тя била наречена „Ротата на капитан Франс Банинг Кок“. Тъй като престояла дълго в мазе, почерняла и когато я открили, решили че се нарича „Нощна стража“ заради тъмния фон, с което име е по-известна и днес.
В търсене на отговори от векове хората нямали представа кои са изобразените в картината. Докато холандският историк Бас Дудок ван Хил открил и намерил отговори на мистерията кой кой е бил през март 2009 г. Освен това той открил, че има 6 портрета на стража, висящи в непрекъсната серия, те не са отделни картини. Вместо това са шест групови портрета на Рембранд, Пикенои, Баккер, Ван дер Хелст, Ван Сандърт и Флинк, които образуват непрекъсната картина на стените, всяка от които съответства на другата.
5. „Герника“ – Пабло Пикасо

Пабло Пикасо е рисува прочутата картина „Герника“ по името на града, бомбардиран от нацистките самолети по време на Гражданската война в Испания. Въпреки това Пикасо не знаел или не е бил свидетел на бомбардировката от първа ръка, а вдъхновението за тази картина е статия, написана от южноафриканския британски журналист Джордж Стър за „Таймс“. Освен това „Герника“ е поръчана на Пикасо от членове на испанското демократично правителство.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.