CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Пет логически парадокса,

06/17/21 / МИСТИКА
или Как буквално мозъкът ви проклина немощта си

culturespace.bg

Сократ( и след него Маркс, правилно са отбелязали, че всяко убеждение трябва да бъде подложено на съмнение или заключенията да бъдат проверени отново.
Всъщност, ако се вгледате внимателно, може да намерите парадокси дори във всекидневните неща.
Събрахме селекция от загадъчни противоречия, в които има логика, но няма здрав разум. Нека да работим заедно с мозъка си и да се опитаме да решим проблемите.

1. ПАРАДОКСЪТ НА БРЪСНАРЯ
Да кажем, че в едно село има само един берберин. Прави услуга на мъже, които не могат да се обръснат сами. Възниква разумен въпрос: трябва ли самият бръснар да се обръсне?
Ако той обръсне брадата си, това означава, че принадлежи към мъжете, които знаят как да го направят сами и не се нуждаят от услугите на специалист. Но в действителност бръснарят се обръща към професионалист, тоест към себе си. Ако не се обръсне, тогава може да се брои сред хора, които не знаят как да си избръснат брада сами и във всеки случай трябва да отидат при специалист. Оказва се, че и двата извода са логични, но в същото време невъзможни.

2. ПАРАДОКСЪТ НА ЛЪЖЕЦА
В живота лъжите не винаги са толкова очевидни, както в случая с Пинокио.
Древногръцкият пъзел отлично илюстрира непоследователността на нашия свят. Според легендата гръцкият учен Филет Коски дори умира от изтощение, докато се опитва да стигне до решението му. Ето го това нещо.
Един ден критянин отплавал до бреговете на Гърция и смело заявил: „Всички критяни са лъжци“. Вярно ли е или не? Седмица по-късно той се появил отново и продължил: „Всички критяни са лъжци и всичко, което казвам, е истина“. Оказва се, че като критянин той не може да говори истината, но в същото време твърди, че не лъже. Как разпознаваме измама…?

3. ПАРАДОКСЪТ НА АХИЛ И КОСТЕНУРКАТА
Тази парадоксална мисъл 4е всеизвестна и принадлежи на древногръцкия философ Зенон. Той е създал и други ребуси, които нарича „апории“.
Ето този: воинът призовава лежерно, да речем – десет пъти по-бавно, животно да се състезават. Чувствайки своето превъзходство, Ахил дава на костенурката предимство от 1000 стъпки на старта. Състезанието започва и бързият воин тича с пълна скорост. Въпреки това, във времето, през което Ахил преодолее 1000 стъпки, костенурката ще направи още сто. Ахил ще пробяга 100 стъпки, а костенурката ще изпълзи още 10. Това може да продължи безкрайно и древногръцкият воин никога няма да изпревари бавното животно, ако в началото на бягането то е на известно разстояние отпред.

4. ПАРАДОКСЪТ НА ВСЕМОГЪЩЕСТВОТО
В монотеистичните вярвания (християнство, ислям, юдаизъм) Бог е представен като неизчерпаема сила с неограничени възможности. Но наистина ли е всемогъщият Творец на Всичкото?
Нека му предложим да създаде камък, който дори Създателят не може да вдигне. Има две възможности. Ако Бог е успял да направи това, очевидно всемогъществото му не е безкрайно, тъй като той не може да вдигне камъка, който сам е създал. От друга страна, ако не беше възможно да се създаде такъв скален блок, това щеше да означава, че Бог не е всемогъщ…

5. ПАРАДОКСЪТ С КОРАБА НА ТЕЗЕЙ
Героят на гръцката митология Тезей извърши много славни подвизи. Според легендата атиняните запазили кораба, на който той се завърнал от Крит, и го превърнали в паметник на героизма. Разбира се, корабът е построен от дърво, въжета, които са изгнили с течение на времето, и желязо, корозирало с времето. Постепенно гърците заменили елементите на кораба, за да запазят външния му вид.
Възниква обаче въпросът: все още ли това е корабът на Тезей? Ако приемем, че е така, се оказва, че оригиналният кораб постепенно е заменен с нов, но точно същият. Ако не, в кой момент корабът престава да бъде същият? Кога е заменена първата част или последната?
Пет причини да използвате мозъка си.
Превод от руски: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.