CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Петте най-шантави книги в историята,

01/20/21 / КУЛТУРА
или Когато въображаемото се представя за фактологично

culturespace.bg

Преди десет години английският писател Едуард Брук-Хичинг се заема с проект за създаване на ексцентрична библиотека. Съвсем наскоро писателят разказа пред „The Guardian“ за книги, които според него могат да се превърнат в короната на тази „безумна колекция“.
Ето топ 5 от тях и току-виж нещо ви „светне“.
Брук-Хичинг вярва, че „библиотеката на лудите“ е „пътуване през най-странните кътчета на човешкия ум“. Писателят признава, че подобна библиотека би могла да стане ярък пример за това, че хората винаги са били малко странни, любопитни и са обичали да се смеят.


17-АТА КНИГА С ПЪТНИ БЕЛЕЖКИ ОТ КОНСТАНТИН САМЮЕЛ РАФИНЕСК (1818)

През 1818 г. френският натуралист Рафинеск пътува до Кентъки, за да посети колегата си Джон Джеймз Одюбон. По някое време присъствието на Рафинеск става просто непоносимо за Одюбон и той започва да измисля местни животни, за да се посмее над Рафинеск. Французинът обаче не разбира шегата и приема сериозно всички думи на колегата си, точно описвайки животните в творбите си.

„POISSONS, ECREVISSES ET CRABS“, ЛУИС РЕНАР (1719)


През XVIII век европейците са знаели много малко за индонезийската природа. Луис Ренар също не блести с познания в тази област, но това не пречи на холандския продавач на книги да създаде и продаде двутомно издание по тази тема. Ако първият том все още изглежда реалистичен, то във втория фантазията на автора работи с пълна сила! Много от рибите, описани в книгата, имат птичи и дори човешки черти.

КОРАНЪТ, НАПИСАН С КРЪВТА НА САДДАМ ХЮСЕИН (1999)


На 60-ия си рожден ден Саддам Хюсеин възлага на майстора на калиграфията Абас Шакир Джуди ал Багдади да напише Корана с кръвта на самия Хюсеин. Според различни източници от диктатора са изпомпени от 24 до 27 литра кръв, които са смесени с химикали, за да се получи достатъчно „мастило“, за да се напишат 336 000 думи в 6000 стиха. След битката при Багдад Коранът на Хюсеин бил скрит, тъй като религиозните служители се страхували, че разгневеният народ може да унищожи Свещеното писание. И все пак никой не знае какво да прави по-нататък с Кървавия Коран. Работата е там, че, от една страна, е написана с кръв, тоест с „човешка мръсотия“, от друга – копия на Свещеното писание не може да бъдат унищожени. Така че засега „Кървавият Коран“ е скрит зад три катинара, чиито ключове са притежание на специален настойник, на шефа на полицията и на неизвестно лице, живеещо в Багдад.

„20 ПАРЧЕНЦА АМЕРИКАНСКО СИРЕНЕ“ ОТ БЕН ДЕНЗЪР (2018)


Единственият въпрос, който възниква, когато човек види тази книга е "Защо!?". Уви, все още няма отговор от автора. Много журналисти се опитват да разкрият тайната на книгата от сиренето, като приемат, че това е метафора за факта, че книгата може да бъде „погълната“ от четеца, без той да разбере посланието й. Може обаче само да гадаем дали това е така, или не.

„ЛЮБИМА ДЪРЖАВА“ (PÁTRIA AMADA), ВИНИСИУС ЛЕОНСИО (2014)


През 2014 г. бразилският адвокат Винисиус Леонсио се прославя като автор на една от най-големите книги в света. Резултат от 23 години работа, „Любима държава“ е форма на протест. В тази книга, която тежи 7,5 тона, авторът описва всички препъникамъни в бразилското данъчно законодателство, и то само за 2014 г.! Леонсио е първият, който събира всички бразилски данъчни кодекси в един том (тази книга не е актуална дълго, тъй като към бразилския закон всеки ден се добавят 35 нови данъчни закона). Книгата има общо 41 000 страници, а дебелината й е 2,1 метра. Леонсио дава 1 милион реала (повече от три милиона лева) собствени пари, за да отпечата книгата. Той е прекарвал около пет часа на ден в изучаване и събиране на закони. Три инфаркта, развод и нов брак не успяват да го откажат от идеята да създаде тази книга, която подчертава „сюрреалистичния опит в работата с данъчна система извън контрол“.
Източник:   knigi.mirtesen.ru

Превод и редакция: Г. ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.