CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ПОД ПЕЧАТ Проверка на интереса

01/22/23 / ИЗКУСТВО
„Три в едно“: проза от Георги Венин

culturespace.bg

Всяка първа среща е леко притеснителна. В най-катастрофалния случай – дори конфузна. Особено когато е замислена задочно, като уговорена по Интернет. (Като във вица: „Извинете, а как ще Ви позная?“ – „Ами, като видите, че към Вас приближава жена и ако си кажете „Боже мили, дано не е тази!“ – значи съм аз!“)
Рискът от запознанството на живо, очи в очи, е изпълнен с неловкост, особено ако между двете страни лежат почти 50 години разлика.
Но не винаги е толкова несретно.


… През отминалия петък, 20 януари, редакторът на нашия сайт culturespace.bg Георги Венин разговаря един учебен час за бъдещата си книга и за социалното въздействие на литературата изобщо с единайсето- и дванайсетокласници от литературните профили в СУ за ХНИ (Средно училище за хуманитарни науки и изкуства, знайно от варненци с умалителното Хуманитарна гимназия) „Константин Преславски“.
Той бе въведен в клас от преподавателя по български език и литература Пламен Керанов, който с няколко уводни думи му представи младата публика, която изповядва вярата и любовта си към художественото слово. Доколкото в това „вероизповедание“ се вписват и ученици от музикалните паралелки, последва прекрасна интродукция на пиано – Камий Сен-Санс, интерпретиран от едининайсетокласничката София.


Георги Венин претърча през житейската си и творческа биография и прочете два свои текста от бъдещата си книга (вече под печат) „Три в едно“ – кратък разказ и публицистично есе (с изключение на едно всички есета, отсети за книгата, са били публикувани в този сайт с отчетлив отзвук, репоуствани са във Фейсбук, в групи поклонници на литературата и културологията; сборът техни читатели е трицифрено число). Бе подчертано, че издаването на „Три в едно“ е станало възможно благодарение на спечелена стипендия от Националния фонд „Култура“. Това сякаш уталожи сценичната треска на госта, която, както сам призна, го е налегнала, сякаш е седнал на зъболекарски стол, и отприщи разнопосочни теми – от правопис и граматика, през стилистика и философски дилеми, най-предизвикателната от които бе заложена (като бомба в куфар) в коварния ученически въпрос: „Наистина ли смятате, че всички хора се раждат добри?“. След леко присвиване на очите разпитваният все пак намери точния отговор.
… Звънецът би с усещането, че срещата е недовършена, но като начало – удовлетворителна и за двете страни.
Може би в някои глави заскърца песента „Пак ще се срещнем…“, но не след десет години! Още повече, че като прелюдия към този учебен час нашият човек обсъди с директора на училището Емил Груев учредяването на поетичен конкурс на името на предивременно отишлия си преподавател в училището – поета Иван Овчаров. (Дали не трябва да се помисли и за литературнокритически конкурс на името на другия починал преподавател Ангел Дюлгеров…)
Тази своеобразна предпремиера на „Три в едно“ сякаш в съзвучие със заглавието премина също а ла „три в едно“: учител – ученици – книжовник.
Добър знак за съдбата на бъдещата книга!
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.