CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Погрешни схващания за древния свят

08/15/22 / ИСТОРИЯ
Или Как ни заблуждават филми и книги за миналото

culturespace.bg

Благодарение на безброй книги, филми и обикновени глупости от телевизионни предавания, имаме доста стабилен образ на древния свят в главите си. Тоги, празници, гладиаторски битки… всичко е доста стандартно.
Но ако се върнете назад във времето, можете да се натъкнете на съвсем друг свят, напълно различен от нашите представи.

АФРИКАНСКИ ГРАЖДАНИ В ДРЕВНА БРИТАНИЯ
В Лондон живеят много хора от различни националности. Изглежда, че националните малцинства по улиците на града станаха позната гледка едва през миналия век. А преди това беше страна само на бели. Но това не е съвсем вярно. В Обединеното кралство чернокожите граждани живеят най-малко 1800 години.
През 2010 г. изследователите откриха доказателства, че Роман Йорк е бил дом на хора от северноафрикански произход. Една от тях е „дамата с железните гривни“. Тя е погребана с много бижута, което ѝ позволява да бъде причислена към висшата класа. Но дори Желязната лейди бледнее в сравнение с най-известния африкански жител на древен Йорк. През 208 г. сл.Хр. римският император от либийски произход Септимий Север се установява и управлява от там империи в продължение на три години, до смъртта си.
Но с падането на Рим многонационалната история на страната не приключва. Има доказателства, че малки общности от черни хора живеят постоянно във Великобритания от XII век. Най-малко една останка се приписва на период преди пристигането на Уилям Завоевателя (1066 г. сл.Хр.). През 1501 г. Екатерина Арагонска съставя своята свита от мюсюлмани, евреи, имигранти от Северна Африка, които се установяват във Великобритания. Така че многонационалността е феномен, характерен за тази страна през цялата ѝ история.

НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ СА БИЛИ ДОСТА УМНИ


Думата „неандерталец“ за нас е синоним на думата „идиот“ – напомняне, че преди човек да стане главен арбитър на съдбите на планетата, той първо е трябвало да унищожи по-глупавите си предци. А образът на неандерталеца е класически образ от Ледниковия период. Но тези представи не са съвсем точни. Има доказателства, че нашите далечни предци са били умни като нас.
През 2014 г. изследователите установиха, че неандерталците в Северна Европа са ловували мамути и бизони в дълбоки клисури. Такава логистично сложна операция изисква напреднало сътрудничество между участниците и способност за планиране. Открити са и много доказателства, че инструментите на неандерталците са били доста сложни и всички те са били създадени с помощта на кости, камъни и домашно лепило.
Открити са и следи от неандерталска култура: бижута и пигменти за рисуване по тялото, които може да са били необходими за сложни ритуали. В Гибралтар дори има пещера, която е съхранила образци на неандерталското изкуство.

В ДРЕВЕН ЕГИПЕТ НЕ Е ИМАЛО ЕВРЕЙСКИ РОБИ
Една от най-известните и най-ранни библейски истории е Изходът. След няколко века робство, евреите най-накрая успяват да избягат. И въпреки че малцина днес смятат тази история за вярна, логично е да се предположи, че тя все пак има някакви основания. Ако превъртим 4000 години назад, ще видим много евреи да се скитат из Синайската пустиня. нали?
Археологическите доказателства обаче разказват друга история. Изследователите не са открили никакви доказателства, че 600 000 еврейски семейства са прекарали много години в пустинята. И ако вземем предвид, че има следи от присъствието в тази или онази област дори на много малки групи номади, тогава такава пълна липса дори на най-малките признаци кара човек да се чуди. Също така няма доказателства, че в някоя точка на Израел е имало голям приток на мигранти.
Египетската държава щателно пази всички записи на всички събития от историята, включително миграциите. Ако такъв брой роби (повече от една четвърт от населението на страната) са напуснали в един момент, това със сигурност щеше да бъде споменато в аналите. В крайна сметка това би означавало както недостиг на работна ръка, така и икономически колапс. Но не, не са намерени такива записи.
Между другото, в Древен Египет робите са били третирани много по-добре, отколкото в повечето култури по света. Много от тях са били просто дългови роби, които са се продали, за да изплатят борчове, и са имали фиксиран срок да прекратят робството си. При определени обстоятелства те са живеели дори по-добре от свободните селяни. И това не отговаря на описаните в Библията жестоки тирани на Египет.

РИМЛЯНИТЕ ВЪВЕЖДАТ ЗАКОНИ ПРОТИВ ЧЕСТИТЕ ПРАЗНИЦИ И ОЯЖДАНЕТО
Наред със склонността си към жестокост, римляните са известни с любовта си към празненствата. Ние сме наясно, разбира се, че римляните никога не са яли до точката на гадене, но въпреки това все още си представяме римски празници с планини от храна и реки от вино.
И въпреки това римската държава прави много, за да попречи на своите граждани да се забавляват. През цялата история на империята са били въвеждани десетки закони за ограничаване на сумата пари, които частните лица могат да харчат за развлечения. През 81 пр.Хр. Луций Корнелий Сула приема закон, който строго ограничава разходите за забавление. Няколко години по-късно е въведен друг закон, който предписва количеството и видовете храни, които може да бъдат на трапезите. Други актове ограничават всичко – от максималния размер на разходите за банкет до забрана на хората да се хранят в домовете на други хора.
И тъй като тези закони не винаги са били спазвани, наказанията за нарушението им понякога са били много жестоки. При Юлий Цезар войниците разгонвали пиршества и строго следели харченето на населението по пазарите. Едва след Нерон тези закони са премахнати и гражданите можели да задоволят апетита си.

СТОУНХЕНДЖ БИЛ ОГРОМЕН
Древен каменен кръг в сърцето на провинциална Англия, Стоунхендж завладява посетителите с величието си от векове. Привидно непроменен от построяването си, днес той е символ на мистерия и самота.
Но тази репутация най-вероятно е незаслужена. Навярно някога Стоунхендж е бил заобиколен от голям, оживен метрополис.
През 2014 г. група учени завършиха най-мащабното изследване на тази мистерия. В допълнение към гигантски камъни, запазени на разстояние от 3 километра, са открити следи от параклиси, надгробни могили и други ритуални светилища, разпръснати наоколо. Дори има следи от близки селища, където вероятно са живели доста хора. Може да се предположи, че древният Стоунхендж е бил много оживено място, което непрекъснато се е развивало.

БРОНТОЗАВЪРЪТ НАИСТИНА Е СЪЩЕСТВУВАЛ


Цяло поколение любители на динозаврите са влюбени в наименованието „бронтозавър“. Известен е от 1903 г., когато Отниел Марш не успява да идентифицира костите на открития преди това апатозавър. Благодарение на тази грешка (а също и на Стивън Спилбърг), учениците днес са очаровани от динозавър, който никога не е съществувал.
Поне не съществуваше до април 2015 г., когато учените решиха, че бронтозавърът все още се разхожда на планетата.
В доклад от 300 страници експерти от Новия лисабонски университет в Норвегия анализираха повече от 81 различни кости на панголин и заключиха, че части от скелета на бронтозавъра може да бъдат идентифицирани като отделен вид. И въпреки че много прилича на апатозавъра, той има малко по-тясна и по-висока шия. Тази разлика е достатъчна за учените, за да разграничат три отделни вида в рамките на рода Brontosaurus.
Те дори отбелязаха, че много останки от апатозавър, изложени в музеи (включително Американския природонаучен музей), трябва да бъдат преразгледани и евентуално прекласифицирани и признати за различен вид.

ПАЛЕОДИЕТАТА НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СЪВЕТИТЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДИЕТОЛОЗИ
Може би сте чували за палеодиетата. Диетолозите казват, че трябва да ядем това, което уж са яли нашите предци, тоест месо и зърнени храни, разбира се, без Биг Мак. Въпреки това, идеите за този тип хранене не са напълно правилни.
Да вземем брашното. Последователите на палеодиетата се съветват да се откажат от хляба, тъй като преди 10 000 години не е имало земеделие (тъкмо това време се смята за отправна точка на тази диета). Но през 2010 г. в Италия и Чехия бяха намерени камъни за мелница, които са на 30 000 години. И още: докато повечето от нас предполагат, че нашите предци са яли много месо, „National Geographic“ наскоро заключи, че е вероятно това ястие да е било много рядко – само когато ловът е бил изключително успешен.
И накрая, растенията и животните са се променили толкова много през последните 10 000 години, че всеки опит да се копират древните диети е просто безполезен. Сега се отглеждат такива земеделски култури и добитък, за които нашите предци не са могли дори да мечтаят.

ВЕЛИКИЯТ ПЪТ НА КОПРИНАТА Е МНОГО ПО-ВАЖЕН ОТ ПРОСТО ТЪРГОВСКИ ПЪТ
Мрежа от търговски пътища, които се простират от съвременна Италия до Индонезия – това е Великият път на коприната, символ на древната търговия.
Но Пътят на коприната е много повече от обикновен търговски път. Наред с търговци, там можете да срещнете монаси, художници, бежанци, шпиони.
Пътят на коприната е дал на нашите далечни предци не само коприната. В свят без вестници, телевизия и Интернет, това било средство за комуникация между различни народи. Хората, минаващи през него, носят новини, клюки, ме и мода. Той служи дори за обмен на религиозни вярвания. Разпространението на будизма като основна религия в Азия се дължи главно на монасите, които пътуват по този маршрут и проповядват вярата си на всички пътници, които срещат.
Бежанците са не по-малко важни. И въпреки че Пътят на коприната рядко се описва като изход за хора, които бягат от потисничество, все пак има много и от тях. И този поток носи култура, наука и технологии. Великият път на коприната може да е точно това, за което се пише в учебниците, но търговците са били само малка част от него.

ЧОВЕШКИ ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ, ПРАКТИКУВАНИ В ДРЕВЕН КИТАЙ


Когато мислим за човешки жертвоприношения, си представяме кръвожадните ацтеки или маите, които проливат кръв, за да накарат слънцето да изгрее. Но човешките жертвоприношения са често срещани в още една култура: в Древен Китай.
Древните китайци са били изключително жестоки. През 2007 г. археолозите откриха масов гроб, пълен с телата на 47 души, принесени в жертва, за да могат да продължат да служат на своя господар в отвъдния живот. Ранните писма от епохата Шан съдържат информация за 37 вида различни жертвоприношения.
Ако в Гърция и Рим тази практика е завършена много отдавна, то в Китай хора са били принасяни в жертва доскоро. Дори по време на династията Мин (1368 – 1644) съпругите на императора отиват в отвъдното заедно с починалия владетел.

МНОГО РЕЛИГИИ СА БИЛИ ПРЕСЛЕДВАНИ В РИМ (НЕ САМО ХРИСТИЯНСТВОТО)
Историята за първите мъченици, преследвани от римляните, е един от основополагащите митове на християнството. Предпочитайки да умрат, отколкото да се откажат от своя Бог, неназованите жертви дават пример на бъдещите християни. И все пак има част от историята, която не се разказва в учебниците. Християните са били преследвани не повече от представителите на други религии. Точно както Нерон смъртно мрази християните, другите владетели мразят други култове. През 186 пр.Хр. Сенатът приема закон, който забранява култа към Бакхус, нова религия, основана на почитането на Дионис. Както по-късно християните, последователите на култа към Бакхус са били оклеветявани, представяни като еретици и врагове на държавата. Те са жестоко потискани, измъчвани и убивани.
И не са единствените. По-късно друидите са преследвани, както и евреите. Има дори период, когато преследването на християните спира за известно време – вместо тях жертви стават последователи на други учения.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.