CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Постмодернизмът е много стар! Първа част

08/29/20 / ИЗКУСТВО
10 причудливи литературни направления и жанрове

culturespace.bg

По времето на появяването си книгата на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“ е учудващо различна от всичко познато: удивителна фантасмагория и едно от най-необикновените повествования. Днес в литературата съществуват куп направления, които изглеждат къде-къде по-странни от Кароловата Алиса.

1. БИЗАРО-ФИКШЪН
Ако ще говорим за чудати литературни направления, заслужава си да напомним за жанра „бизаро-фикшън“.
Той може да бъде характеризиран като литературният еквивалент на култовото авторско кино В бизаро-фикшън текстовете обикновено се описват безумни персонажи и има странен хумор за „чешити“. Въпреки несъмнената шантавост на жанра, той се оказва доста успешен поне по отношение на целевата си публика, а и сред такива чудаци като Чак Паланик.
Движението официално възниква през 2005 г., когато три независими издателски компании – Eraserhead Press, Afterbirth Books и Raw Dog Screaming Press, оповестяват за силен интерес към причудливата и необичайна художествена литература. Дотогава направлението няма дори свое наименование, но всички се съгласяват, че се е родил нов странен жанр. Типични творби на жанра са: „Адолф в страната на чудесата“, „Вие сте лентяй!“ и „Трусът „Шатнър“).

2. УЛИПО
Още по-причудливо движение от бизарото възниква във Франция през 60-те години на миналия век. Основано е от френските писатели Раймон Кено и Франсуа льо Лионе. В началото литературното течение се нарича „ouvroir de literature“, което се превежда горе-долу като „цех за потенциална литература“. По-късно това наименование е съкратено до „улипо“.
Това движение е уникално в подхода си към литературата: то смята, че прекалено голямата свобода при писането на текстове като че ли убива творческия дух, и обратно – многото ограничения стимулират вдъхновението. Странните методи на писане в жанра „улипо“ пораждат низ от интересни литературни произведения, като „Упражнения по стил“ на Раймон Кено и „Пустота“ на Жорж Перек.

3. Гротесково еротически бълнуване (Ero Guro Nansensu)
Не е чудно, че подобно странно направление се появява в японската култура. Отколе западната култура е поразена от необичайните японски произведения на изкуството, от филмите и дори от уж стандартната реклама. Названието на това движение произлиза от смес на японски и английски думи, които означават еротика, безумство и гротеска.
„Ерогуро“ става популярно през 20-те и 30-те години на XIX век. Това литературно движение се характеризира главно с голямо количество интимни непристойности и сцени на насилие. Един от най-известните автори в жанра е Едогава Рампо, японски писател на криминални истории, който в творбите си поставя акцент върху еротични и декадентски елементи. (Защо ли наум ми идва „50 нюанса на сивото“…? – бел.а.)

4. РЕАЛИЗМЪТ НА АСПЕРГЕРА
Терминът „реализъм на Аспергер“ е не толкова название на движението, колкото прякор, с който закичват писателите на алтернативната литература. Двамата най-видни представители на този стил са Тао Лин и Мари Калоуэй, които славата застига още на 20-годишна възраст заради техните безчувствен и роботизиран стил на повествуване. Те всъщност описват жизнените истории на своите персонажи със скрийншотове от Facebook, SMS-и, фотографии и е-мейли.

5. КАЛИГРАМА
Френският поет и художествен критик Гийом Аполинер пръв дава на света калиграмата през 1918 г. Този стил сам по себе си представлява стихотворение, в което буквите са разстлани във формата на рисунка (например на коне или н Айфеловата кула). От първата сбирка на Аполинер много писатели възприемат този маниер и започва да създават уникални калиграми. П този вид литературно-художествено изкуство се увличат дори такива знаменитости като Джими Хендрикс, Фреди Мъркюри и Одри Хепбърн.
Превод от руски: Г. ВЕНИН


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.