CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Празниците на изкуството „Аполония” - тридесет и пето издание!

08/26/19 / ИЗКУСТВО
Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Галин Никифоров и Стефан Коспартов – три представяния и една предпремиера на „Аполония” 2019 г.

Издателство „Сиела“ и тази година ще се включи в Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол.
Специални гости на морския бряг ще бъдат Захари Карабашлиев, Галин Никифоров, Стефан Коспартов и Теодора Димова – едни от най-обичаните и популярни български автори.
Последните им книги „Жажда”, „Тяло под роклята” и „Когато капят кестените”, които се появиха през 2018 г., гостуват на фестивала за първи път, а участието на издателството стартира и с официална предпремиера на „Поразените” – новия роман на Теодора Димова.
„Поразените” от Теодора Димова разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат. Жени, чиито мъже и бащи са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството. Вали сняг. Жените не говорят. Напомнят на черни мироносици, но не за да възвестят радостната вест, а за да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко наоколо е бяло, а този кръг остава черен…

„Жажда“ от Захари Карабашлив е кратка повест с акварелните илюстрации на художника Дамян Дамянов. Млад мъж се събужда в реанимацията без спомен за тежката катастрофа, от която е оцелял по чудо. Единственото, което може да прави – обездвижен в шини – е да гледа болничния таван и с отегчение да слуша гласа на възрастния пациент на съседното легло. Съдбата трудно би събрала по-противоположни характери – бъбривият оптимизъм на стареца се сблъсква с горчивия скептицизъм на младежа. A това, което започва като банално говорене, колкото да мине времето, постепенно се разгръща в драматична история за физическото оцеляване, за спасителния пояс на любовта и за победата на красотата над мрака.
Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното?

В свят, в който всеки е убеден, че е различен, има нещо, което изконно ни свързва един с друг. Жаждата.
„Тяло под роклята“ от Галин Никифоров е история за изкуплението. И за обичта между брат и сестра – близнаци, които се допълват един друг и всеки не е пълноценен без другия. До момента, в който връзката помежду им не е болезнено прекъсната, а човешкото у всеки от тях – поставено на карта.
Приказка за клетката на реалността, която всеки от нас изгражда с изборите си и за птицата на надеждата, която попада в клопката ѝ. Ще може ли любовта да я пусне отново на свобода, или ще я остави да умре?
А ето и събитията на 30 август и 1 септември в Художествената галерия в Стария град на Созопол. Нека да изпратим лятото в компанията на:
• 18:00 ч., 30 август – представяне на „Жажда” от Захари Карабашлиев с илюстрациите на Дамян Дамянов. С участието на Веселина Седларска;
• 20:00 ч., 30 август – премиера на „Поразените” от Теодора Димова. С участието на проф. д-р Веселин Методиев и проф. Михаил Неделчев;
• 18:00 ч., 1 септември – представяне на „Тяло под роклята” от Галин Никифоров; с участието на Светлозар Желев;
• 20:00 ч., 1 септември – представяне на „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов; с участието на проф. Михаил Константинов.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.