CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Преломна точка спрямо КОЗА-та

02/01/23 / КУЛТУРА
Моля, кротко отхвърлете тези „прогонени думи“ и „карайте да върви“

Беки СЪЛИВАН
(Twitter)

Кога за последен път нарекохте някого КОЗА? Или сте обявили „точка на отклонение“, или сте отговорили на въпрос за „да“ или „не“ с „абсолютно“?
Вероятно твърде наскоро, казва факултетът на Lake Superior State University (LSSU), колежът в Мичиган, който публикува годишен списък с думи, които според него заслужават да бъдат „изгонени“ от нашите речници поради „злоупотреба, прекомерна употреба и безполезност“.
„Нашите номинатори настояха и нашите съдии от факултета по изкуства и литература се съгласиха, че в Списъка на прогонените думи за 2023-ета „КОЗА“ е равносилна на „газоосветление“. Има ли смисъл в това?“, казва Родни С. Ханли, президент на университета, в много сериозно изявление, обявявайки новия списък.

Беки Съливан

„НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО, КРОТКО ОТХВЪРЛЯЙТЕ И КАРАЙТЕ ДА ВЪРВИ, ТОВА Е, КОЕТО Е: АБСОЛЮТНО УДИВИТЕЛНА ПРЕЛОМНА ТОЧКА към БЕЗСМИСЛЕНОСТ и некадърност, която завладява толкова много уста и пръсти“, добавя Ханли.
Ето пълния списък на прогонените думи от университета за тази година:
1. КОЗА
2. Преломна точка
3. Кротко отхвърляне
4. Газоосветление
5. Карай да върви
6. Удивително
7. Това има ли смисъл?
8. Независимо
9. Абсолютно
10. Това е, каквото е

КОЗИ И СОДА
От 1500 и кусур номинации – от хора в САЩ и чак до Нова Зеландия и Намибия – съдиите обявиха, че най-големият нарушител тази година е „GOAT“ (букв. „КОЗА“), акронимът за „най-великият на всички времена“ (Greatest Of All Time: GOAT).
И номинатори, и преподаватели намериха термина за нежелателен както поради неговата невъзможност – как може някой да обяви един най-добър за всички времена, когато друг може да се появи в бъдеще – и либералния начин, по който титлата се разпределя в наши дни.
„Уникалността на „най-великия за всички времена“ не може да се случи, няма начин, няма как. И вместо да бъде селективно администрирана, тя лесно се предоставя“, каза Питър Сатмари, говорител на Lake State, в изявлението.
(В духа на пълното разкриване, преглед на стенограмите на NPR разкрива най-малко 17 кандидати за GOAT в нашия ефир само през 2022 г., включително футболистите Пеле, Лионел Меси и Диего Марадона; бегачът на дълги разстояния Елиуд Кипчоге; американският олимпиец на писта Алисън Феликс ; звездата на женския тенис Серена Уилямс заедно с триото от нейни колеги мъже, Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал; куотърбек Том Брейди; хокеист Уейн Грецки; отличилите се в НБА Майкъл Джордан, ЛеБрон Джеймс и Бил Ръсел; сърфистката Кели Слейтър; видеоиграта „Elden Ring“; и пакистанска коза с много дълги уши.)
Съдиите от факултета на Lake State вероятно ще твърдят, че това са твърде много хора (и не-хора), описани като най-великите на всички времена. „Думите и термините имат значение. Или поне би трябвало“, каза Сатмари.
Към „GOAT“ в изгонването се присъединяват девет други думи и фрази, за които номиниращите и съдиите се оплакват, че се използват толкова често, че са се откъснали от буквалните си значения – като „удивително“ (като в рекламата за кренвирши „Леки“ – бел.прев.), което номинаторите се притесняваха, че вече не означава „ослепително“ или „вдъхващо страхопочитание“.
„Не всичко е удивително; като се замислите, много малко е“, отбеляза един номинант.
В друг, по-сериозен пример някои се притесняват, че прекомерната употреба на термина „газоосветление“ вреди на способността на думата да опише специфичен тип опасна психологическа манипулация. (Търсенето на определението на думата се е увеличило с повече от 1700% през 2022 г., казва Мериъм-Уебстър, когато обяви „газоосветление“ за думата на 2022 г.)
Стотици думи и фрази са били „прогонени“ от LSSU от 1976 г. насам. През годините LSSU е получил десетки хиляди номинации за своя годишен списък.
Често нарочени са актуални фрази като „в тези несигурни времена“ (прогонени през 2021 г., след като толкова много съобщения, свързани с COVID, започнаха с тази фраза през 2020 г.), „информационна супермагистрала“ (прогонени през 1995 г.) и „заснет пред жива публика в студио“ (този езиков порок беше прогонен два пъти, първо през 1987 г. и след това през 1990 г.).
Към тях се присъединяват общи езикови глупости – често злоупотребявани думи като „въздействие“, излишъци като „точно същото“ и „напълно празно“ или прекалено многословни фрази като „в настоящия период от време“. („Защо не кажете „сега“ или „днес?“, попита номинант от 1976 г.)
Следват думи и фрази, които са наистина обидни. За 1982 г. една майка насърчи изгонването на думата „изостанал“, като написа, че нейната дъщеря с умствени увреждания „с подходящо стимулиране… ще може да научи и да разбере много повече, отколкото вярваме, че е възможно“.
Превод от английски: Георги ВЕНИН

БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА
И ние, варненци, може би трябва да изхвърлим от употреба акронима на Варненския свободен университет – ВСУ, понеже се припокрива с абревиатурата на Въоръжените сили на Украйна. И ако „КОЗА“ звучи обидно и пародийно за „най-великия на всички времена“, ВСУ може да звучи страховито и безнадеждно.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.