CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Професор д-р Марио Хосен – „българският Паганини”

07/05/19 / ИЗКУСТВО
ММФ „Варненско лято” привлича музикални личности от световна класа…

culturespace.bg

Едно значимо присъствие и на тазгодишния музикален фестивал „Варненско лято“ привлича вниманието на меломаните – професор д-р Марио Хосен. Името му откриваме и на афиша на „Гала на виртуозите“ като преподавател на изпълнителите – негови студенти и курсисти, млади и талантливи български цигулари – лауреати на национални и международни конкурси; като лектор на международния симпозиум „Виртуозността от Барока до XXI век“ с тема „Паганини и италианският романтизъм“; като блестящ цигулар – член на брилянтен квартет, заедно с големите музиканти Милена Моллова – пиано, Борислав Йоцов – кларинет, и Атила Пастор – виолончело, които изпълняват вълнуващото произведение на Оливие Месиен „Квартет за края на времето“.
Кой е Марио Хосен? Роден е през 1971 г. в Пловдив. Дебютира като солист с оркестър на осемгодишна възраст. Марио Хосен получава музикалното си образование в София, Виена (в Университета за музика и изпълнителски изкуства - Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) и Париж (в Парижката консерватория – Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris) с отпусната стипендия от Австрийското министерство на образованието. Вероятно благодарение на опита, почерпен от контакта с бележити педагози и солисти като проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле и Дарина Данкова, цигуларят успява да развие таланта си и днес съвсем заслужено го наричат "българският Паганини".

Невероятната му виртуозност и харизматично сценично присъствие го правят обичан от многобройните любители и познавачи на цигулковото изкуство. Репертоарът му включва от възрожденска и класическа музика до съвременни произведения и джаз. Като солист с международно признание, Марио Хосен е концертирал с множество прочути оркестри, сред които са Английският камерен оркестър, Симфоничният оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Брукнер оркестър – Линц, Оркестърът на Миланската скала, Софийската филхармония, Мексиканският държавен симфоничен оркестър.
През годините динамичната концертна дейност на Хосен го отвежда в САЩ, Австрия, Швейцария, Испания, Канада, Мексико, Китай, Русия и Япония. Свири и записва съвместно с известни музиканти като проф. Милена Моллова, Адриан Йотикер, Владимир Федосеев, Бруно Канино, Филип Бернолд, Антон Никулеску, Владимир Кираджиев, Израел Инон, Борислав Иванов, Жан-Бернар Помие, Волфганг Клос и др.
Марио Хосен е основател на Академичния оркестър „Орфей“ (Orpheus), а също така е артистичен директор на Международната музикална академия „Орфей“ (Виена – Цюрих – София), както и почетен професор по цигулка на Нов български университет.
Виртуозът музицира с мнозина бележити съвременни композитори – проф. Райнер Бишоф, Валтер Баер, Георги Арнаудов, Алесандро Солбиати, Томас Марко. Проф. Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749 (Джовани Батиста Гуаданини), предоставена му от Австрийската национална банка.
Няколко съвременни композитори са посветили свои творби на Хосен, а Хосен е поръчал творби на композитори като Томас Марко, Райнер Бишоф, Валтер Баер, Георги Арнаудов, Франсоа Ойер Декамп и Алесандро Солбиати.
Музиколожките и художествените начинания на Хосен са фокусирани, върху изследователските източници за Николо Паганини. Пълното творчество на Паганини за соло цигулка и за цигулка и оркестър ще бъде издадено като исторически критическо издание на „Доблингер Музикал“ – виенско издателство.

Ето какво споделя маестро Марио Хосен, един от най-добрите изпълнители в света на Паганини:
– Паганини е философия, възглед за живота и музиката му ми помогна да видя и света на музиката, и света около мен от различна гледна точка. Свиря от дете и наистина съм щастлив, че изпълнението на музикалните пиеси на този велик композитор винаги е било естествено за мен. Освен любимият ми композитор, Паганини е и моя страст, така че не е случайно, че съм посветил голяма част от творческата си енергия на неговите творби. Щастлив съм, че една от моите детски мечти се сбъдна през 2018 г., когато бях избран от Обществото на Паганини и лично от потомците на композитора, както и от водещия италиански лейбъл „Dynamic“, да бъда изпълнител (в серия от записи за 40 компактдиска – пълно издание на творбите на Паганини) на седем от неговите незаписани и никога неизпълнявани досега пиеси в оригиналните им версии. Така че включването ми в този цикъл – почти 180 години след смъртта на Паганини, – който обхваща изпълнители на световно равнище, е привилегия и благословия и аз съм благодарен, че вселената ми даде достатъчно късмет, за да бъда удостоен с тази отговорност и чест.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.