CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Прогнози за нови открития на археологическата 2022

01/31/22 / ИСТОРИЯ
Разкопките на пет археологически обекта, които да следите през новата година

culturespace.bg

Има археологически находки и истории, за които може да чуем през 2022 г. Те включват открития от „изгубения златен град“ на Египет, нови находки от Кумран – мястото, където са открити свитъците от Мъртво море в близките пещери, както и находки, които може да хвърлят светлина върху това, какъв е бил животът преди 11 000 години, когато хората са започнали да строят големи церемониални комплекси. В това обратно броене Live Science прави пет археологически прогнози за 2022 г.

„КОПАЙ ТАМ, КЪДЕТО ЖИВЕЕШ“

Артефакти от културен обект Хохокам в Аризона

Тъй като пандемията COVID-19 бушува и вариантът на Омикрон се разпространява, ограниченията за пътуване отново влизат в сила и някои правителства прилагат блокиране. Освен това инфлацията вдига цените, което прави по-скъпо пътуването и закупуването на оборудване – особено електроника. Финансирането за археология може също да стане оскъдно през 2022 г., тъй като правителствата и университетите намаляват безвъзмездните средства, за да покрият собствените си разходи.
Тези здравни и икономически предизвикателства вероятно ще означават, че много отвъдморски археологически експедиции ще бъдат отменени или намалени и че голяма част от работата през 2022 г. вероятно ще бъде извършена от археолози, които работят в собствените си страни. Те дори може да изберат да копаят в обекти в близост до мястото, където живеят, така че да могат да избегнат пътни и хотелски разходи.
„Копай там където живееш“ може да стане все по-популярна тенденция в тази област. Тези, които не могат да направят това, може да се задоволят с анализиране на данни, изпратени от археолози, които могат.

НОВИ НАХОДКИ ОТ „ИЗГУБЕНИЯ ЗЛАТЕН ГРАД“ НА ЕГИПЕТ


Много от древните жилища и сгради все още са с непокътнати стени. През 2021 г. археолози обявиха откриването на "изгубен златен град" близо до Луксор в Египет, наречен „Възходът на Атон“. Откритието бе отразено в заглавия по целия свят, но археолозите са разкопали само малка част от обекта. Според исторически сведения, фараонът Аменхотеп III (управлявал през периода 1391 – 1353 г. пр.Хр.) е имал три двореца в града. През 2022 г. може да очакваме да чуем за още открития от този град, които могат да включват тези или други царски дворци. Всякакви нови открития биха могли да хвърлят светлина върху някои исторически мистерии, като например защо синът на Аменхотеп III – Ехнатон, се е опитал да съсредоточи египетската религия около поклонението на Атон, слънчевия диск, а не върху традиционния пантеон на боговете на древен Египет.

РАЗКОПКИ В КАРАХАН ТЕПЕ


Вероятно ще чуем за нови открития от този сайт през 2022 г. Разкопките в Карахан тепе в Турция ни дават нови прозрения за това, какъв е бил животът в тази част на света преди около 11 000 години. Досега археолозите са открили комплекс, където хората вероятно са марширували покрай колони с форма на фалоси и издълбани човешки глави. Това обаче е голям обект и разкопките продължават, така че може да очакваме още открития за мястото и хората, които са го построили. Карахан тепе се намира недалеч от Гьобекли тепе – масивен церемониален комплекс, който също датира от около 11 000 години. Изглежда вероятно тези, които са използвали комплекса Карахан тепе, да са били свързани с Гьобекли тепе. Но кои са били те? Колко церемониални места са построили? Построили ли са и големи административни сгради или къщи? През 2022 г. може да открием улики, които да ни помогнат да отговорим на тези въпроси.

ГРАБЕЖИ В АФГАНИСТАН И РЕШЕНИЯ


Село в Кандахар, Афганистан. Страната е изправена пред икономическа и хуманитарна криза, която може да доведе до това, повече хора, да се опитват да плячкосват обекти от отчаяние.
Талибаните превземат Афганистан през август 2021 г., като вкарват страната в икономическа криза. Правителствата по света преустановяват помощта си за правителството на Афганистан, ограничават възможността му дори да закупува храна за населението. С нарастващото икономическо отчаяние има голяма вероятност грабежите също да се увеличат, тъй като хората се борят да изхранват себе си и семействата си.
Откраднати антики от Афганистан вероятно ще се появят в Съединените щати и други страни, което ще принуди правителствата да направят някои трудни избори. Да връщат ли откраднатите артефакти на управляваното от талибаните правителство, знаейки, че в миналото талибаните са унищожавали антики? Или те ще държат артефактите на съхранение някъде или дори ще насочат усилията си правоприлагащите органи да игнорират откраднатите артефакти от Афганистан? През 2021 г. правителствени агенции като американската митническа и гранична защита не отговарят на въпроси от Live Science какво да правят с тези артефакти, но през 2022 г. ще трябва да вземат решение.

НОВИНИ ОТ КУМРАН


Археолозите, които копаят близо до Кумран на Западния бряг, където свитъците от Мъртво море са заровени в близките пещери, се надяват да бъдат заети през 2022 г. Те планират да разкопаят неизследвана досега пещера и да продължат да разследват низ от тунели близо до Кумран. Предишните разкопки на екипа са открили някои забележителни останки, включително 12-а пещера, в която някога са се съхранявали свитъци от Мъртво море (за съжаление е останал само един), и може да чуем за нови открития от мястото през 2022 г., докато разкопките продължават.

Превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.